Skihallen kan gi 2.000 nye arbeidsplasser

Mer enn bare skihall: Daglig leder Bård Windingstad i Skihallen AS med en tidlig modell av den planlagte vinterparken i Lørenskog. Foto: Torstein Davidsen

Mer enn bare skihall: Daglig leder Bård Windingstad i Skihallen AS med en tidlig modell av den planlagte vinterparken i Lørenskog. Foto: Torstein Davidsen

Artikkelen er over 1 år gammel

Utbyggerne ser for seg opp mot 2.000 arbeidsplasser i tilknytning når Lørenskog vinterpark står ferdig.

DEL

– Når både Skihallen og resten av Lørenskog vinterpark er på plass, ser vi for oss et sted mellom 1.500 og 2.000 arbeidsplasser totalt. Mellom 40 og 60 av disse vil komme i selve Skihallen, men vinterparkanlegget skal også inneholde blant annet hotell, flere serveringssteder, butikker, kontorbygg og et eget vinterakademi, understreker daglig leder Bård Windingstad i Skihallen AS.

En egen næringsklynge inngår også i planene.

Fakta

 • Skihallen på Ødegården like ved Lørenskog stasjon blir verdens største i sitt slag.
 • Planlagt byggestart: 3. kvartal 2017.
 • Planlagt ferdigstillelse: 2019.
 • Investorer: Selvaag (50 %), Canica AS (42 %), Baumann Invest (8 %).
 • Vinterparken Holding blir eierselskapet, mens Skihallen AS skal drive selve destinasjonen,
 • Ansvarlig utbygger: Selvaag.
 • Entreprenør: Betonmast.
 • Arkitekter: Halvorsen & Reine AS.

Skihallen blir den største i sitt slag i verden med en grunnflate på 36.000 kvadratmeter, en snødekt flate på totalt 50.000 kvadratmeter og muligheter for både langrenn, snowboard, freeski og alpint.

Byggestart til høsten

Da Romerikes Blad som første avis fortalte om hallprosjektet i august 2012, hadde Selvaag allerede jobbet med planene i all hemmelighet i drøyt halvannet år.

Høsten 2015 sa kommunestyret i Lørenskog ja til planene, og et halvt år senere fikk prosjektet også grønt lys fra departementet for å legge øverste del av anlegget – rundt 10 mål – innenfor markagrensa for å få nok høydeforskjell i bakken.

I begynnelsen av februar ble det klart at også finansieringen var på plass: Stein Erik Hagens familieselskap Canica AS gikk inn med 42 prosent av de tre milliardene prosjektet koster, mens Baumann Invest AS går inn med åtte prosent. Selvaag står for de resterende 50 prosentene.

Mandag denne uka besøkte Stein Erik Hagen selv området, og styreleder Olav H. Selvaag i Skihallen AS bekreftet overfor Romerikes Blad at det ligger an til byggestart etter sommerferien i år og ferdigstillelse i 2019.

Selvaag har så langt investert over 100 millioner kroner i utviklingen av prosjektet.

Ikke bare aktive brukere

Bård Windingstad forteller at Skihallen i utgangspunktet skal være åpen 16 timer om dagen, 365 dager i året. Iallfall nesten.

Isbre-assosiasjoner: Slik ser arkitektene for seg inngangs-partiet til Skihallen. Ill.: Halvorsen & Reine AS

Isbre-assosiasjoner: Slik ser arkitektene for seg inngangs-partiet til Skihallen. Ill.: Halvorsen & Reine AS

– Vi må kanskje ha stengt et sted mellom fem og ti dager i året for å bytte ut snø og drive vedlikehold, men i praksis blir det åpent hver dag.

Skianlegget håper på rundt 400.000 besøk i året, det samme som Tusenfryd.

– Hvem er målgruppa for Skihallen?

– Det er mange! I tillegg til toppidrettsutøvere, supermosjonister og aktive utøvere i alle aldre, ser vi for oss at ungdom på freeski og snowboard og barnefamilier i både fritids- og feriemodus vil bli viktige brukere. Vi vil også legge opp til ulike typer events for bedrifter, samt skoleskidager og integreringstiltak, sier Windingstad.

Han understreker at selv om Skihallen har et mål om å være attraktiv for proffalpinister både i Norge og resten av Europa, vil ikke toppidrettsutøverne være hovedmålgruppa.

– Vi tror disse gruppene vil utgjøre mindre enn 15 prosent av de besøkende, forteller Windingstad.

Derfor er Skihallen opptatt av å ikke bli oppfattet som en treningsarena, men som en opplevelsespark.

– Selv det å gå langrenn her – i løyper 15-16 meter over bakken – vil være en opplevelse. Denne hallen skal være for folk flest, og vi håper vi kan bidra til at folk vil bruke skiene sine litt oftere, sier Windingstad.

Turisme blir også et viktig satsningsområde for Skihallen.

– Ja, Visit Oslo er kjempeinteressert i prosjektet, og cruiseturister er blant gruppene vi sikter oss inn på.

UNDER: Se video – slik blir den nye skihallen!

  To kilometer løyper

  Langrennsløypa i Skihallen er designet av Hermod Bjørkestøl. Traseen blir fem meter bred og drøyt to kilometer lang, med to klassiske spor i ytterkant og skøyting i midten. Løypa vil strekke seg over tre nivåer – under bakken så vel som på mesaniner festet i søyler i taket.

  Med to minusgrader konstant og forutsigbare værforhold blir det lett å smøre også.

  – Ja, her trenger du bare blå ekstra! konstaterer Bård Windingstad.

  Alpinbakken skal på sin side ha tre nedfarter, hvorav den lengste blir 505 meter, med en bredde på opptil 100 meter og et fall på 38 prosent i den øverste delen. Terrengparken skal inneholde forskjellige rails, blåparkhopp og en solid big jump.

  Heismessig blir bakken delt i to; stolheis med seks seter på de nederste 300 metrene, der fallet er 17-18 prosent, og en ny heis opp det øverste henget.

  Langrennsløypa vil i teorien ha en kapasitet på 500-800 brukere, mens alpintanlegget vil ha en heiskapasitet på 5.000 mennesker i timen.

  – Det ideelle vil imidlertid være langt mindre, kanskje rundt 1.000 brukere.

  – Hva vil det koste å bruke anlegget?

  – Det er for tidlig å si hva en inngangsbillett skal koste. Men vi kan røpe at vi ser både mot utendørs alpinanlegg, andre innendørshaller for langrenn og alpint, hva det koster å besøke Tusenfryd eller et badeland – men også litt til treningssenterbransjen, svarer Bård Windingstad.

  Artikkeltags