Gå til sidens hovedinnhold

Skihall-investor Stein Erik Hagen til Romerikes Blad: – Spennende å prøve seg på litt nye ting

Artikkelen er over 4 år gammel

– Det er et godt prosjekt både forretningsmessig og samfunnsmessig, sier Stein Erik Hagen om hvorfor han investerer nesten 1,3 milliarder kroner i verdens største innendørs skihall.

I begynnelsen av februar ble det kjent at Stein Erik Hagen og hans selskap Canica AS går inn med 42 prosent av finansieringen i Lørenskog vinterpark, mens Baumann Invest går inn med åtte prosent. Initiatitvtaker Selvaag skal eie de resterende 50 prosent.

Hagens andel beløper seg til 1,26 milliarder kroner i prosjektet, der den planlagte skihallen alene vil koste rundt 500 millioner kroner.

– Nytt og nyskapende

Mandag formiddag besøkte Stein Erik Hagen selv området ved Lørenskog stasjon, der vinterparken skal ligge, sammen med blant andre styreleder Olav H. Selvaag i Skihallen AS og kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Stein Erik Hagen sier til Romerikes Blad at han synes planene for skihallen og vinterparken er spennende.

– Det er spennende å prøve seg på litt nye ting. Dette er nytt og nyskapende, og det blir jo verdens største innendørs skianlegg. Norge er en skinasjon der vi er født med ski på beina, og det er viktig at vi tar vare på det. I en tid med snøfattige vintre er det viktig å gi nye generasjoner et tilbud om å lære å gå på ski. I tillegg har man jo treningsaspektet for alle dem som driver med ski som konkurransesport – mange som i dag reiser langt for snøen vil nå få muligheter her.

– Hva slags forhold har du til ski selv?

– Jeg har gått på ski siden jeg var bitteliten, jeg, så jeg er opptatt av det! humrer Hagen.

– Du går inn med en solid sum penger, hva forventer du å få ut av dette prosjektet?

– For oss er dette en investering som jeg ikke har vært så mye borti, men jeg tror absolutt det er et forretningsmessig godt prosjekt også, i tillegg til at det er samfunnsnyttig. Jeg tror dette er vinn-vinn, svarer Stein Erik Hagen.

 

Skitilbud for alle

Kultur- og idrettsministeren synes også vinterparkplanene er utrolig spennende.

– Det blir et fantastisk tilbud innenfor skisporten, som i tillegg gir toppidrettsutøverne våre muligheten til å trene hele året, slik at vi fortsatt kan være best på ski i hele verden. Men det viktigste for meg er at færre snørike vintre gjør at mange barn ikke får oppleve det å gå på ski og at det bare blir for noen privilegerte som har hytte på fjellet. Men ski er nasjonalsporten vår, og derfor er dette et kjempeflott bidrag til å holde norsk skikultur ved like for alle, sier Linda Hofstad Helleland.

– Og det er fantastisk å se at private utbyggere kan gå inn og investere i og bygge noe sånt uten at staten er inne i bildet, legger kulturministeren til.

– Er det aktuelt for staten å gå inn i deler av prosjektet?

– Ja, det vil kunne bli aktuelt med offentlig-privat samarbeid når det gjelder for eksempel skolevirksomheten tilknyttet vinterparken. Vi har også bevilget midler til forskning på miljøvennlig snøproduksjon som kan være aktuelt for dette prosjektet, sier Helleland.

Langsiktighet viktig

Styreleder Olav H. Selvaag i Skihallen AS forteller at det nå ligger an til byggestart for skihallen rett over sommerferien. Før den tid skal deler av høyspentledningene i området legges under bakken.

– Hafslund har signalisert at det skal kunne la seg gjøre i løpet av sommeren. Så snart det er gjort, kan vi begynne å bygge. Det vi i bunn og grunn skal gjøre, er å bygge tak over en skibakke for å kunne ha helårsdrift. Dette er egentlig et utendørsanlegg inne, slår han fast – og sikter til den permanente «isbreen» som skal legges rett på bakken og danne gulvet i hallen.

Administrerende direktør og styreleder Steinar Mejlænder-Larsen i Lørenskog vinterpark AS legger ikke skjul på at det har vært helt avgjørende å få en investor som Stein Erik Hagen med på prosjektet.

– Ja, det var veldig viktig. Vi har utviklet dette i vårt eget miljø, men ønsket å ha med noen videre som er profesjonelle og store nok, også fordi det beriker hele prosjektutviklingen. Både Canica og Baumann Invest har kapital, og de representerer begge langsiktighet og kompetanse. Et langsiktig partnerskap er viktig i et prosjekt som dette, da blir også genvinsten størst både for investorene og for samfunnet, sier Mejlænder-Larsen.

 

Mer tid på oss selv

Daglig leder Nils K. Selte i Canica AS slår fast at det er gjort grundige analyser før selskapet valgte å gå inn i prosjektet.

– Vi har holdt på med dette veldig lenge og hatt dialog med Selvaag nesten et år før vi bestemte oss, sier han.

– Når kan man begynne å tjene penger på en så stor investering som dette?

– Man må skille mellom det operative og det eiendomsmessige, men jeg tror dette relativt hurtig vil komme inn i en lønnsom fase, svarer Selte.

Stein Erik Hagen mener trenden med trening og velvære underbygger at det er marked for et prosjekt av denne typen.

– Både nordmenn og europeere ellers får mer tid til å bruke på oss selv. Folk vil trene og holde seg i form, vi lever mye lenger og vi vil være unge – det ser vi på alt fra kosmetikk til kosthold. Dette er et stort bilde, der trenden er at folk tar mer vare på seg selv og bruker tid og ressurser blant annet på å gå på ski, konstaterer han.

Fakta

  • Skihallen på Ødegården ved Lørenskog stasjon blir med sine 50.000 kvadratmeter en av verdens største innendørsarenaer – med løyper og traseer for både langrenn, snowboard, freeski og alpint.
  • Hallen vil blant annet inneholde to kilometer langrennsløyper på tre nivåer i taket og under bakken, en 505 meter lang alpinbakke og en terrengpark med rails, blåparkhopp og big jump.
  • Heisene vil ha en kapasitet på inntil 3.000 skikjørere i timen, og anlegget vil være åpent hele året.
  • Skihallen skal også inneholde en egen vindtunnel, som blir selskapet iFly sitt første prosjekt i Skandinavia.
  • Skihallen AS eies av Lørenskog Vinterpark AS, som igjen er et selskap i Selvaag-gruppen. Selvaag står også bak den pågående utbyggingen av Lørenskog stasjonsby rett ved Skihallen.
  • Selve skihallen har en kostnadsramme på en halv milliard kroner, mens Lørenskog vinterpark samlet sett er anslått å koste tre milliarder.
  • I begynnelsen av februar ble det kjent at Stein Erik Hagens selskap Canica AS og Baumann Invest går inn med halvparten av disse tre milliardene – henholdsvis 42 % og 8 % av investeringen i prosjektet. For Canicas del utgjør dette 1,26 milliarder kroner.
  • I tillegg til Skihallen, er planen at vinterparken skal inneholde både et nytt kompetansesenter for vintersport og et eget vinterakademi. Det er også planer om bl.a. konferansehotell, serveringssteder, butikker og en næringsklynge relatert til kulde, vinter og snø.
  • Utbyggerne antyder at Lørenskog vinterpark vil ha mellom 1.500 og 2.000 arbeidsplasser når prosjektet er fullt utbygd, hvorav et sted mellom 40 og 60 i selve skihallen.

Kommentarer til denne saken