Har vært gift siden 1941: – Dette er hemmeligheten

Roar og Kirsten Synnøve Gulbrandsen fra Skedsmokorset har vært gift i 75 år!

Artikkelen er over 4 år gammel

Roar (102) og Kirsten Synnøve (96) ble forelsket i hverandre for snart 80 år siden. Nå feirer de noe så sjeldent som atombryllup.

DEL

Slik deler du abonnementet ditt med andre i din husstand! 

På tirsdag denne uka har ekteparet Roar og Kirsten Synnøve Gulbrandsen vært gift i 75 år, og kan derfor feire atombryllup.

– Vi har vært sammen i snart 80 år, og her sitter vi enda. Det er helt ubegripelig, smiler Roar.

Møttes på dans

Han sitter i den røde sofaen hjemme i leiligheten på Skedsmokorset med kona Kirsten Synnøve trygt i armkroken. De husker fortsatt godt hvordan de traff hverandre.

– Vi møttes i 1937 på en idrettsfest på Ekebergrestauranten. Det var 1. mai og jeg var 16 år, forteller Kirsten Synnøve.

– Hun satt i en krok med broren sin og blunket til meg hele kvelden. Hun ville ha en dans, ler Roar, og kona dulter ham litt i siden.

– Det er ikke helt sånn jeg husker det, da. Du kom bort til meg og bøy meg opp til dans hele kvelden, ler hun.

– Uansett, så har det vært en evig dans etter det. Om det alltid har vært en dans på roser, det vet jeg ikke. Jeg har ingenting å klage på, har du? spør han kona.

– Nei, det har vært mye glede hele veien, smiler hun.

Giftet seg under krigen

Roar ble født i 1914 under 1. verdenskrig, Kirsten Synnøve i 1921. De vokste begge opp i Oslo. Han husker godt hvordan han fridde til kona.

– Jeg gikk til faren hennes og spurte om jeg kunne få lov til å gifte meg med henne, det var jo sånn det var den gangen. Men jeg gikk nok aldri ned på kne, sier han.

– Men vi ga hverandre ringene under et juleselskap hos foreldrene hans. Vi gikk ut på gangen for å være litt for oss selv, husker Kirsten Synnøve.

Inne på soverommet henger et stort og litt falmet brudebilde i svart og hvitt ved enden av sengen. Det er en livslang kjærlighet siden det ble tatt.

– Vi giftet oss i Lilleborg småkirke under krigen. Og så flyttet vi inn i en liten leilighet på Tøyen. Fire år senere fikk vi sønnen vår, Øyvind, forteller hun.

I 1954 flyttet de til Skillebekk. Roar jobbet i forsikringsbransjen og Kirsten Synnøve var hjemmeværende. I 1993 flyttet de i leilighet på Skedsmokorset. Og de klarer seg fortsatt selv. Kirsten lager til og med fortsatt middag, fra bunnen av.

– Jeg kan ikke få rost henne nok. Hun har vært helt fantastisk, sier ektemannen.

SKILLEBEKK: Roar og Kirsten synnøve bygde to hus i Nittedal og bodde der i mange år – før de flyttet i leilighet i 1993.

SKILLEBEKK: Roar og Kirsten synnøve bygde to hus i Nittedal og bodde der i mange år – før de flyttet i leilighet i 1993.

Stoler på hverandre

Bryllupsdagen skal feires hjemme hos sønnen Øyvind (72) i Bjørkelia. Dit kommer også barnebarn og oldebarn for å feire det lange ekteskapet.

– Det er flere som har spurt meg om hvordan vi har holdt ut med hverandre i så mange år. Jeg tror hemmeligheten er at vi alltid har stolt på hverandre. Også ville han alltid hjem til meg, så fort han kunne. Vi har vært veldig hjemmekjære, sier Kirsten Synnøve.

– Og så har vi alltid kunne spøke litt med hverandre. Det tror jeg er veldig viktig for å holde sammen, sier Roar.

Oversikt: Kirsten Synnøve har i alle år hatt en egen liste over alle bryllupsdagene. Nå har hun vært gjennom alle.

Oversikt: Kirsten Synnøve har i alle år hatt en egen liste over alle bryllupsdagene. Nå har hun vært gjennom alle.

– Disse to er rene fasiten

– Så fantastisk med et atomektepar! Jeg bøyer meg dypt for Roar og Kirsten som har gjort en så solid innsats i kjærlighetens tjeneste, sier samlivsekspert Sissel Gran.

– Det er vanskelig å gi en oppskrift på det gode samlivet, men disse to er rene fasiten. De er virkelig et forbilde for andre, sier samlivsekspert Sissel Gran til Romerikes Blad.

– Her handler det om stor tiltrekning fra starten, beundring, utvikling av grunnleggende tillit, et sterkt ønske om å være sammen i hverdagen og daglig fysisk nærhet. I tillegg har de hatt humor og en positiv tiltrekning til hverandre, sier hun.

– Og så vet vi at vennskap har mye å si i et forhold, at man vil hverandre vel. Disse to har tydeligvis vært venner hele livet. Og vi snakker nok om to mennesker som har bidratt til å skape et sterkt felles vi og som har satt forholdet sitt først.

Viktig med trygghet

Hun mener bakgrunn og oppvekst har mye å si for hvordan vi takler et parforhold.

– Personlig trygghet preger mennesker som lykkes i kjærligheten – altså at man ikke er så var for avvisning, at man ikke leser negativitet inn i det den andre sier og gjør, at man er overbærende, ikke-kritisk, tåler en krangel og er tydelig på egne behov og ønsker. Likevel er det vanskelig å gi råd av typen «vær en trygg person», sier hun.

Oppvekst kan spille inn

Vi reagerer nemlig ofte på ren refleks.

– Dersom vi ble straffet med taushet da vi var små, kan en litt stille eller unnvikende partner utløse panikkfølelse hos oss, og vi kan risikere å ty til verbale angrep, gråting og anklager. Uten hjelp vil et slikt par ofte havne i en ondartet rundløype der den stille blir enda stillere for å unngå konflikt og den redde blir enda mer utagerende for å få kontakt, sier hun.

– Og dersom vi har opplevd vold eller mye kjefting i foreldrehjemmet, kan vi bli allergiske for høy stemme og tro at en litt bestemt eller energisk partner er sint og farlig. Dette er bare noen eksempler på hvordan oppvekst og innlærte «trossetninger» kan berede grunnen for de helt store misforståelsene mellom to mennesker, forklarer samlivseksperten.

Oppskriften på et godt forhold

Her er psykologene og forskerne John Gottman og Sue Johnsons «oppskrift» på et godt forhold:

  • Partene tåler hverandres innflytelse og er mottakelige for den andres kritikk, råd og ønsker.
  • De reparerer krangler, kan si unnskyld og be om og gi tilgivelse.
  • Det er overvekt av det positive i forholdet.
  • Det er fravær av stahet, kritikk og repeterende kjefting.
  • De snakker sammen i stedet for å vende seg bort fra hverandre hvis noe er vanskelig.
  • De er emosjonelt tilgjengelige for hverandre og kan trøste og gi omsorg.
  • De gir hverandre respons og er oppmerksomme på hverandre. De forsvinner ikke inn i Facebook og jobbmailer.
  • De er engasjert i hverandres liv.

Kilde: samlivsekspert Sissel Gran

Fakta

Tirsdag 6. september har Roar og Kirsten Synnøve Gulbrandsen fra Skedsmokorset vært gift i 75 år.

De kan derfor feire noe så sjeldent som et atombryllup.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken