Natt til 15. juli 2012 ble Geir Pettersen tatt for fyllekjøring på vei hjem til Gjerdrum etter en fuktig fest på Rocky Pub i Lørenskog. I tillegg til 25.000 kroner i bot og inndratt førerkort i to år, mistet han jobben som langtransportsjåfør.

Å bli tatt for fyllekjøring ble imidlertid også vendepunktet i livet for Pettersen, som la nærmere 25 år med alkoholmisbruk bak seg og ble edru for godt.

Vil gi noe tilbake

– Jeg opplever at jeg har fått et nytt liv etter det som skjedde, og er utrolig takknemlig for det, sier Pettersen, som de siste månedene har jobbet som frivillig på kjøkkenet hos Kirkens Bymisjon i Storgata i Lillestrøm.

– Det kunne fort vært meg som var på den andre sida av bordet og trengte hjelp. Det har betydd mye for meg å kunne hjelpe folk som ikke har det like bra som meg, og det gir meg en utrolig glede å bidra til å gjøre dagen deres litt bedre. Nå ønsker jeg å gi noe tilbake ved å gjøre noe for Kirkens Bymisjon, forteller Geir Pettersen.

Derfor: Natt til 15. juli – nøyaktig tre år etter at hans eget liv ble snudd så fundamentalt på hodet – setter han seg på sykkelen på Nordkapp for å gjøre unna de drøyt 2.600 kilometerne fra Nordkapp til Lindesnes.

Bymisjonen på kartet

– Det er ikke noen liten svipptur du legger ut på, akkurat?

– Nei, det har gått opp for meg også! gliser Pettersen.

– For meg er dette et slags kinderegg: I tillegg til at jeg vil samle inn penger og sette Kirkens Bymisjon på kartet, ønsker jeg å være et forbilde i den forstand at jeg har vist at det går an å komme seg opp igjen selv om man har vært langt nede. Dessuten vil jeg overbevise meg sjøl om at jeg har styrken og staheten som skal til for å gjøre dette, slår han fast.

– Hvor lenge har du trent for denne ferden, da?

– Tja, hvor lenge er'e, 'a ... det er jo ikke lenge i det hele tatt! Er'e tre uker, 'a?! Men jeg sykla 5,7 mil i forgårs, og det gikk helt fint! smiler Pettersen.

Han forsikrer at han har noen mil bak seg på sykkel fra før – og at treninga hittil viser at han er sterkere enn han hadde trodd.

– Jeg leste om en som syklet samme ruta og hadde én dag med sol underveis ... jeg krysser fingra for bedre vær enn det!

– Et verdifullt bidrag

Virksomhetsleder Per Morten Clausen ved Kirkens Bymisjon i Lillestrøm setter stor pris på Pettersens engasjement.

– Det han har fått til er en prestasjon i seg selv, og veldig i tråd med det vi står for. Vi sier gjerne i Bymisjonen at ingen er bare det du ser, derfor må du se én gang til – og Geir er et levende bevis på det. Han er jo så mye mer enn det han har strevd med i livet, sier Clausen.

Han nøler ikke med å karakterisere Pettersens plan som en real manndomsprøve.

– Vi ser på dette som en veldig flott symbolhandling både for ham selv og for Bymisjonen. Geir viser at det går an å reise seg, samtidig som han hjelper oss å sette fokus på vårt arbeid og våre verdier. Det er et meget verdifullt bidrag, sier han.