– Dette handler ikke om fotografi, men hva jeg bruker fotografiet til. Jeg tar ikke bilder for å henge de på veggen, sier en tydelig emosjonell Ronny Østnes i det han mottar prisen på scenen på Torvet under Byfesten i Lillestrøm.

Han har akkurat stukket av med Skedsmo kommunes kulturpris, som deles ut til personer som har utmerket seg i lokalmiljøet med sitt kunstneriske arbeid.

– Det er fantastisk å bli sett på denne måten. Det er skikkelig ved i ovnen for videre arbeid, forteller den Strømmen-baserte fotografen som jobber med fotoprosjekter i lokalmiljø og utland.

Prosess viktigere enn resultat

Begrunnelsen til juryen vektlegger Østnes sitt fotografiske arbeid, men også det arbeidet han har gjort i kommunen gjennom kursing og workshops:

«Han har også jobbet mye med fotografi som døråpner for barn og unge gjennom kurs og workshops lokalt i Skedsmo, bl.a. som en del av kommunens tilbud i sommerferie- og vinterferier og i forbindelse med Ungdommens kulturmønstring. Gjennom dette arbeidet har han også fått vist fram sine unike pedagogisk evner og vært en viktig person for mange Skedsmoungdommers møte med fotografiet som kunstform og uttrykksmiddel. Her har prosessen ofte vært viktigere enn resultatet.»

– Skedsmo kommune er kjempegode på kultur. Hvordan de tillater å bruke kunstspråket som kommunikasjon på er helt fantastisk. Det er Byfesten også et eksempel på, forteller Østnes.

En lett avgjørelse

Prisutdeler Myrvold forteller fra scenen at juryen var 100 prosent enige om hvem prisen skulle gå til i år, noe som også blir presisert i begrunnelsen:

«Ronny Østnes har satt tydelige spor etter seg i vårt lokale kulturliv gjennom mange år. Han er derfor en høyst fortjenstfull mottaker av Skedsmo kommunes kulturpris for 2019».

– Dette er kanskje den største anerkjennelsen jeg har fått i min karriere, forteller fotografen.

– I kveld lar jeg bilen stå!

Fakta om Ronny Østnes

  • Ronny Østnes kommer fra Strømmen og er utdannet fotograf med mesterbrev i fotografi.
  • Har jobbet med fotografi i snart 30 år.
  • Han har gjennomført flere workshops med fotograf Morten Krogvold og hatt flere utsmykkingsprosjekter. Han har arbeidet i både Europa, Nord-Amerika og Sør-Amerika.

Skedsmo kommunes kunstnerpris

  • Kulturprisen kan tildeles personer eller organisasjoner som har gjort en betydelig innsats for kulturlivet i Skedsmo.
  • Kunstnerstipend kan tildeles aktive kunstnere eller ungdom som har valgt kunstnerbanen for kunstnerisk videreutdanning og utvikling.