Gå til sidens hovedinnhold

Skal, skal ikke i påskeferien

Leserinnlegg

Ja, da nærmer vi oss nye påsketider som i år skal feires i pandemiens skygge. Høytiden som alltid har en høy stjerne blant oss alle med sol, snø og fjell i en sporty atmosfære.

En høytid med religiøs respekt, med sammenkomster for å minnes vår kristne tilhørighet. Også, hvor vi i Norge har som tradisjon å dyrke de siste snø flekker sammen med familie og gode venner på hytta eller på hotell.

Men ...

I år har myndighetene innført nye påskeregler som bryter ned det som kanskje hadde løftet oss alle opp i denne mentalt trykkende tiden. Nettopp det vi alle hadde gledet oss til, noe positivt i denne tiden; Nemlig PÅSKEFERIEN. Nye regler, anbefalinger strømmer på hvor man med forvirrede meninger og omdefinisjoner på regler, forbud og anbefalinger skaper usikkerhet om hva som egentlig gjelder. Samtidig blir det vanskelig å forholde seg til de ulike påleggene fra sentrale myndigheter og lokale når trusler om ytterligere regler presenteres.

De yngre

Etter over et år i denne pandemien ser myndighetene plutselig at også de yngre blir smittet av covid-19. Litt sent, mener mange, da vi har erfaring fra tidligere influensautbrudd at barn ofte er de store sprederne av virus. Nå har man startet en massetesting av yngre, og bra er det. Dette har resultert i flere smittede og en atter nedlukking av samfunnet. En total nedlukking som bør defineres som et rent portforbud hvor mange kommuner og landsdeler blir satt under offentlig administrasjon.

Urettferdige grep

Dette har resultert i en meget urettferdig «straff» på de mange som har fulgt de råd, veiledninger, regler og forbud som har blitt på pålagt oss. Spesielt geografisk hvor smitten noen steder har vært fraværende. Da føler jeg at det er underlig at selv ikke vår statsminister tar følgende av de «grep», hun selv hadde pålagt, og håpet at unnskyldende ordbruk skulle rette på det. Men nei, i en lang pågående debatt i mediene er det sterke signaler på at man ikke bør gjøre forskjell på Kong Salomo og Jørgen hattemaker.

Som Prøysen så fint synger: «Ja fyst så vil je nevne min stilling og min stand. Je står og svarve hatter i Salomo sitt land, Sjøl bær je navnet Jørgen, så skilnaden er stor. Men både je og Salomo kom nakne til vår jord.» «Om leiet blir forskjellig frå silkeseng til strå, Vi søker samma paradis og hører harper slå.»

Ta din straff Erna og hold deg hjemme i påsken!

Etter pandemien

Man må ikke glemme totaleffektene av pandemien hvor de negative samfunnsbelastninger er nå betydelig større enn de positive følger av disse «grepene» vi er blitt pålagt. Disse såkalte «grep» som blir tatt er ofte brudd på både grunnloven og menneskerettigheter som noen må svare for i ettertid. Vi må ikke bare la det skli gjennom med henvisninger til pandemien når oppgjørets time kommer. Vår helseminister har frontet disse strenge påleggene som av og til er verre enn de lover og regler som ble pålagt oss i Norge under okkupasjonen i 1940–45 perioden.

Skal, skal ikke

Vel vel, vi får vel gjøre det beste ut av det «litt til» og holde oss ensomme hjemme og krydre tilværelsen med påskestemning, liljer og bilder fra påskeferien i 2019. Det «skal» vi! Bortsett fra frivillig arbeid på vaksinesentret i Lillestrøm kommune deler av påsken.

Og ikke gjøre som vår helseminister som pendler fra den mest smittede byen i Norge til hytta på fjellet. For det skal han.

Jeg ønsker alle en riktig god hjemmepåske med disse ord: Hold på dine drømmer om fremtiden så de ikke visner bort i denne pandemien.

Dan Viggo Bergtun, Lillestrøm

Kommentarer til denne saken