Gå til sidens hovedinnhold

Se så fint det blir!

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det står et gammelt, forfallent hus midt mellom byggekraner og leilighetsbygg. Det har ikke forfalt, fordi ingen bryr seg om det. Det har forfalt, fordi eierne de siste årene ikke har brydd seg om det.

Paradoksalt nok er eieren et selskap halvt eid av et stort konsern med en stor entreprenørbedrift.

Man skulle tro Ø.M. Fjeld har hatt en snekker eller to som kunne holdt det gamle administrasjonsbygget på Dampsagtomta ved like.

Men alt dette er historie nå. For det var noen som brydde seg om huset. Og nå har eierne snudd. Huset skal settes i stand.

Vi skal lage noe fint. Noe som blir en berikelse for området, sa Jarle Eriksen, ny daglig leder i Jessheim Byutvikling AS (eid av Rom Eiendom og Ø.M. Fjeld Utvikling).

Nina Skyrud

Journalist og Signert-skribent i Romerikes Blad.

 

Huset skal, sammen med det gamle pakkhuset ved jernbanelinja på Jessheim, stå i en park.

Allerede speiler leilighetene i Saga Senter seg i vannspeilet på et grunt, men stort basseng. Her kan kundene til Villmarksbutikken kaste med stang. Ørreten mangler, men du får prøvd stanga. Det er helt genialt. Villmarksbutikken kan jo aldri flytte til andre lokaler. Hvor får de lignende forhold? Det er grønn plen og busker. Det er et stort behov for forsamlingslokaler på Jessheim. At de to gamle bygningene som forteller noe om områdets historie vil bli brukt, er jeg helt overbevist om.

På Jessheim er det altså utbyggere som har sett at det kan være smart å ofre både noen kroner og arealer på områder mellom leilighetsbyggene for å skape trivsel og tilføre boområde noe unikt.

Det kan være både salgsfremmende og skape goodwill for framtidige prosjekter.

Foreløpig har ikke kommunene rundt Oslo vært bekymret for at alt av arealer bygges ned og at det ikke settes av nok plass til parker og offentlige rom mellom blokker og forretningsbygg.

Det vet forsker Heidi Bergsli ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR. Hun har lest høringsuttalelsene til regional plan for areal og transport i Oslo og Akershus.

Bydelene i Oslo er mye mer opptatt av dette enn kommunene rundt hovedstaden. Det skyldes trolig at vi er bortskjemte med å ha god plass.

Men når Jessheim og Lillestrøm skal bli store byer, gjelder det å være føre var.

Noen utbyggere har sett verdien i å tenke også på trivsel og rom for aktiviteter og rekreasjon utendørs. På Jessheim har man vært relativt flinke. Romsaas-parken er et eksempel på det. Det skal bli park der Jessheim videregående skole ligger og Nordbytjernet er vernet mot utbygging.

Så spørs det hvordan utviklingen blir i Lillestrøm, hvor man nå har sluppet opp på makshøyden slik at det kan bygges høyt. Lillestrøm stasjon er pekt ut som et stort kollektivknutepunkt og det er ønskelig med tett og høy boligbygging i gangavstand derfra. Om man får til det og samtidig klarer å skape en trivelig by, gjenstår å se.

Kommentarer til denne saken