(Nettavisen): 10. januar klokka 12.00 tar «hele» Norge et siste farvel med Shabana Rehman.

Komikeren og samfunnsdebattanten sovnet inn 29. desember, 46 år gammel. Hun hadde da elleve måneder tidligere fått påvist kreft i bukspyttkjertelen, og var gjennom flere ulike behandlinger – både her til lands og i utlandet.

Men til slutt sa altså kroppen stopp, og tirsdag begraves hun.

Taler og musikalske innslag

Det er ventet stort oppmøte i Oslo Rådhus tirsdag, der også kronprins Haakon (49) vil være til stede.

Fra regjeringen stiller Arbeiderpartiet-politikerne Anette Trettebergstuen (41) og Marte Mjøs Persen (47), og førstnevnte skal også holde et minneord ved Rehmans kiste.

Nettavisen følger Rehmans begravelse direkte tirsdag fra klokken 10.00!

Ifølge programmet fra begravelsesbyrået Saga skal også Masud Gharahkhani (40), Zahid Ali (46), Erik Stephansen, Sarah Gaulin, Robert Mood og Danby Choi holde minneord.

Gravferden er på statens bekostning, og ledes av Human-Etisk Forbund. I tillegg til minneord er det ventet flere musikalske og kunstneriske innslag i løpet av seremonien.

De fire musikalske innslagene inkluderer både nyere musikk og tradisjonelle musikkstykker.

Samfunnsdebattant og komiker Shabana Rehman sovnet stille inn torsdag 29. desember. Reisen til Rehman ble godt dokumentert, blant annet med en egen dokumentarserie. Gjennom et helt år fulgte et filmteam henne tett i den tøffe kampen, helt til siste slutt. Reporter/redigerer: Thomas Bløndal.

Åpent for allmennheten

Rehman er den aller første med innvandrerbakgrunn som får begravelse på statens bekostning.

Hennes bror, Shakeel Rehman, har tidligere sagt til Nettavisen at dette er en viktig anerkjennelse for arbeidet søsteren har utrettet i løpet av årene sine i offentligheten.

– Shabana var en nasjonal helt og pionér innen å fremme frihet for individet i et mangfoldig samfunn, hvor enkelte grupper blir fratatt sin frihet på grunn negativ sosial kontroll, sa han da datoen for begravelsen ble offentliggjort.

Begravelsen avholdes som nevnt i Oslo Rådhus, der det er plass til rundt 1000 mennesker. Av disse er drøyt 800 tilgjengelig for offentligheten, mens de resterende plassene er holdt av til Rehmans venner, familie og offentlige gjester.

Oslo kommune har gitt spesiell anledning til å bruke rådhuset for anledningen, og dette er den første begravelsen på statens bekostning for Human-Etisk Forbund noen gang.

– Dette er første gravferd på statens bekostning som vi arrangerer. For oss er det en stor ære å få lov og arrangere denne seremonien, og vi er takknemlige for at Shabanas familie har bedt om humanistisk gravferd, har generalsekretær i forbundet, Trond Enger, sagt overfor NTB.

Etter begravelsen samles Rehmans familie og venner til en privat minnemarkering.