Gå til sidens hovedinnhold

RB tar feil om sexkjøploven

Artikkelen er over 5 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

RB argumenterer på lederplass 7. juni akkurat som i 2008 og fastholder at sexkjøploven fører til mer vold og at salget går under jorden.

De lukker øynene for Justisdepartementets grundige rapport fra 2014, som entydig viser det motsatte. Den borgerlige regjeringen bestilte evalueringen og valgte å ikke reversere loven, som bebudet i valgkampen, som følge av evalueringen.

Det er forøvrig en selvmotsigelse i lederen. Den viser til den synlige sextrafikken på lokale hoteller. Når trafikken pågår så åpent, beviser det at trafikken ikke er gått er under jorden.

Problemet er at enkelte politidistrikt velger å ikke prioritere slike lovbrudd. og det er høyst ulik praksis i håndhevingen. Enkle løsninger er fristende, men det overrasker meg at RB fastholder sin høyst forslitte argumentasjon.

Departementets evaluering dokumenterte så tydelig at loven har bidratt til å redusere prostitusjonen med 25 prosent fra året før den trådte i kraft. Sverige innførte loven seks år før, med så oppløftende resultater at selv mennesker med svært konservative holdninger endret syn og støttet kampen mot sexkjøp. 

BAKGRUNN: Etter 25 år gikk piffen ut av ekteskapet. Nå reiser paret Norge rundt og selger sex

Rapporten slår fast at volden ikke har økt, slik RB antar. Loven styrker selgeren ved at kjøp kan anmeldes og gir et virkemiddel for å håndtere voldelige kunder. Erfaringene viser at håndheving at hallikparagrafen og loven mot menneskehandel gjør Norge mindre attraktivt for prostitusjonsbasert menneskehandel. Politet har ingen indikasjon på økt vold som følge av sexkjøploven. Andre undersøkelser viser ingen funn eller støtte for RBs påstand om økt vold i prostitusjonsmiljøene.

RB sier forbudet var resultat av behov for «gaterenovasjon» Slik er det selvsagt ikke. Vi som kjempet for sexkjøploven var utelukkende opptatt av menneskeverd og samfunnets ansvar for en lovgivning som hindrer utnyttelse av kvinner.

LES OGSÅ: Mange selger sex – få kunder blir tatt

Loven har hatt en normgivende effekt.  Evalueringen fant at norske unge menn mer enn eldre har endret holdninger til kjøp av sex etter at loven kom. Dét var også en av lovens intensjoner. Den vil selvsagt ikke fjerne kjøp og salg av kvinner. Men evalueringen etter fem år viste lavere etterspørsel, som bidrar til å redusere omfanget av prostitusjon i Norge. 

KOMMENTAR: «Sexsalg har noen skyggesider som er så forferdelige at vi ikke kan bagatellisere det»

RB viser til ekteparet «Marianne og Fiskeren» som bedyrer at de kunne betalt skatt av sex-inntektene om det ikke var for forbudet. RB reflekterer ikke videre over problemstillingen. Som fylkespolitiker mener jeg det er en rimelig skakkjørt tanke og lite farbar vei å skulle finansiere videregående skole, folkehelse og fylkesveier med skatteinntekter fra salg av unge kvinners underliv.

 

Kommentarer til denne saken