Gå til sidens hovedinnhold

Sette Vinmonopolet i fare? Selvfølgelig ikke!

Leserinnlegg


Generalsekretær i Rusfeltets samarbeidsorgan – Actis, Pernille Huseby, spør meg i et innlegg her i Romerikes Blad om jeg vil sette Vinmonopolet i fare. Det vil jeg absolutt ikke, og jeg kan herved berolige både Pernille Huseby og alle andre om at verken Høyre eller jeg har noen planer om å legge ned Vinmonopolet.

Da jeg ble myndig og fikk lov å handle på polet så var det en helt annen opplevelse enn det er i dag. De ansatte var nok like kunnskapsrike og hyggelige, men rammene rundt gjorde det til en rimelig langtekkelig og tungvint opplevelse.

For det første måtte man stå i lange køer. Var du uheldig med tidspunktet, kunne ventetiden være veldig lang. Når det endelig ble din tur, sto de fleste av oss og febrilsk bladde i en vareoversikt tykk som en bibel og med navn på viner vi ikke kunne uttale. For de av oss som synes vinlisten på restaurant kan være ubehagelig, var dette et rent mareritt.

Bak oss stod andre utålmodige kunder og ventet på tur. Det var nok ikke tilfeldig at de fleste av oss kom ut med det vi hadde prøvd på før – kanskje Liebfraumilch eller Peach Canei. Trygt, men kjedelig.

Hadde vi giddet det i dag? Mitt svar på det er nei. Vi hadde ikke funnet oss i å stå i kø med svært ubeleilige åpningstider i 2020.

Hadde ikke polet fått liberalisere seg selv, ville støtten til det forvitret, og etter hvert ville hele ordningen opphørt. Heldigvis har åpningstidene blitt mer fleksible og enda viktigere:

Polet har fått bygge om skranker og store lagre til åpne butikker med hyller og tilgjengelig betjening. Dermed er de fleste av oss tilfredse med tilbudet, og selv liberale Høyre-folk slår ring om et statlig monopol.

Huseby påstår at Høyres programkomité har foreslått en omfattende liberalisering av alkoholpolitikken. Da må jeg nesten spørre om hun har lest riktig partis programutkast.

Førsteutkastet foreslår å redusere særavgifter på enkelte grensehandelsutsatte varer, utvide muligheten som lokale produsenter av alkoholholdige drikkevarer har til å selge varene sine til besøkende, tillate salg av alkohol opp til åtte prosent i dagligvarebutikker, tillate alkoholsalg i butikk frem til klokken 23 på hverdager og lørdager, og bevare et offentlig vinmonopol, og tillate dette å holde åpent til klokken 2000 på hverdager og lørdager.

Reduserte avgifter vil motvirke handelslekkasje over grensen, sikre at alkoholen handles ansvarlig på våre pol og at omsetningen, avgiftene og arbeidsplassene forblir i våre lokalsamfunn. Å la Vinmonopolet få ha åpent til klokka 20 på hverdager, to timer lenger enn i dag, det kan da umulig true Vinmonopolet? Åpningstider som er tilpasset folks hverdag og varehandelen ellers bidrar vel heller til å sikre det for fremtiden. Huseby spekulerer i EU vil sette foten ned for fortsatt vinmonopol i Norge hvis vi innfører endringene vi foreslår, men i Sverige, som er medlem i EU, har de lengre åpningstider enn vi har i Norge i dag.

Om noen lokale siderprodusenter har lyst til å utvikle gårdsnæring og turisme, så vil Høyres forslag gjøre det mulig for dem å ikke bare servere, men også selge produktene til sine besøkende. Det rokker ikke ved ansvarligheten i norsk alkoholpolitikk, men er god næringspolitikk som vil komme mange bønder og distrikter til gode.

Det er altså ingen grunn til bekymring. Jeg er trygg på at de nye forslagene vil bidra til å sikre oppslutningen om den fornuftige norske alkoholpolitikken, og sikre fortsatte bred oppslutning om Vinmonopolet. Ikke minst takket være at Vinmonopolet har et bredt vareutvalg, høy kvalitet og medarbeidere med stor kunnskap. Ingen vinutsalg jeg har vært innom i utlandet har vært i nærheten av å kunne tilby noe tilsvarende.

Turid Kristensen, Stortingsrepresentant (H)

Kommentarer til denne saken