Scheie om koronasituasjonen: – Jeg finner nesten ikke ord

LEGENDE: NRK-veteranen Arne Scheie.

LEGENDE: NRK-veteranen Arne Scheie. Foto:

Av

Selv for kommentatorlegenden Arne Scheie (76) kommer idretten i andre rekke i disse tider.

DEL

I tillegg til at nærmest all europeisk idrett er avlyst eller utsatt, er også sommerens fotball-EM flyttet et år fram i tid, til 2021.

Koronaviruset har i skrivende stund kostet over 20.000 mennesker livet, mens 14 personer i Norge har mistet livet som følge av viruset som nå har inntatt samtlige europeiske land.

Hjemme sitter NRK-legenden Arne Scheie og følger med på situasjonen i en ellers sportsfri hverdag.

– Jeg finner nesten ikke ord for det, det er så dramatisk. Nå er krise så mangt, men det må være noe av det mest alvorlige som har skjedd etter krigen, forteller han til Nettavisen over telefon på spørsmål om hvordan han opplever situasjonen for øyeblikket.

76-åringen treffer kun sine aller nærmeste i familien, og fyller dagene med gåturer, sudoku, kryssord og lesestoff.

Kommentatorlegenden kjenner imidlertid på savnet av all idrett som nå er avlyst eller utsatt, og nevner både avslutningen på hoppsesongen i Trondheim, VM i skiflyging i Planica i tillegg til all fotballen.

– Jeg følger relativt bra med i alle ligaene, og nå er ingen i aksjon. På torsdag (i dag, journ.anm. skulle det vært den viktige kampen mot Serbia (EM-playoff), i tillegg har du den engelske ligaen som ikke er i aksjon, oppsummerer han og legger til at han mener IOC også er nødt til å utsette sommer-OL i Tokyo som i utgangspunktet skal gå av stabelen allerede i juli.

– Det er et dystert idrettsbilde, men det kommer i andre rekke når det er snakk om liv og helse. Men når du i et langt liv har vært vant til å følge med på fotball og vinteridrett, så er det veldig merkelig. Man får ikke se en ball som ruller eller fulgt med på noen ting. Da blir det å ty til andre ting, men jeg understreker at liv og helse er det viktigste, og selv for meg er fotball underordnet i denne perioden.

Etter at dette intervjuet ble gjort, ble det besluttet å flytte sommerens OL til 2021.

Mener Liverpool bør krones seriemestere

Selv som Manchester United-supporter er NRK-legenden, som har kommentert flere tippekamper enn noen annen, klar på at Liverpool fortjener å bli kronet ligamestere i toppdivisjonen i England etter at ligaen er satt på vent som følge av koronaviruset.

Pandemien har gjort at den engelske ligaen er blitt satt på vent ni runder før slutt, og det har vært spekulert i om ligaen må nulles ut om ikke de får gjennomført samfulle 38 ligarunder.

Etter 29 serierunder har Jürgen Klopps mannskap 25 poeng ned til serietoer Manchester City.

– Jeg håper de får gjennomført og at Liverpool vinner. Det ville vært en tragedie om de fant på noe annet, for Liverpool har vært så suverene og fortjener til de grader dette mesterskapet, så jeg håper de får spilt de resterende kampene. Det er vel snakk om at de håper å komme i gang i slutten av mai og spilt de siste kampene. Alt er liksom surrealistisk på alle områder, sier han.

Ifølge The Athletic er både ledelsen i Premier League og representanter for de 20 klubbene i ligaen på bølgelengde med Scheie. Nettstedet skriver at det i et videomøte søndag var bred enighet om én ting:

At 2019/2020-sesongen må fullføres.

Leser Lahlum og løser kryssord

I løpet av sine drøyt 40 år i NRK rakk Scheie å kommentere over 871 fotballkamper og 1000 hopprenn. Han var til stede på 41 hoppuker for statskanalen, og han er mannen bak de legendariske ordene «Vi har scoret i Marseille!» etter at Kjetil Rekdal hadde satt inn 2–1 mot Brasil i VM-kampen i 1998.

Etter et kommentatorliv fylt med mye reising, lever 76-åringen nå et langt roligere liv. I tillegg til å fylle disse ekstraordinære dagene med sudoku og kryssord, har han også dykket ned i Hans Olav Lahlums biografi om Reiulf Steen, en bok han omtaler som både «fantastisk», og som «en murstein på 600-700-800 sider».

Tidligere fotballklassikere i opptak blir det imidlertid mindre av for veteranen med den bemerkelsesverdig gode hukommelsen.

– Det er fælt å si det, men når det er ting jeg har sett foretrekker jeg en god bok eller kryssord. Ære være mine gamle kolleger i NRK som kjører 14 timer med gamle høydepunkter, men selv jeg klarer ikke 14 timer, forteller han lattermildt.

– Jeg prøver å bevege meg og få frisk luft, og jeg har en prosedyre hver morgen hvor jeg holder meg unna folk, selvfølgelig. Jeg har mye godt lesestoff så meg er det ikke noe synd på. Men det er rart ikke å få treffe noen andre enn de aller nærmeste, forteller veteranen.

Har aldri opplevd lignende

76-åringen, som er en livslang Manchester United-supporter, er klar på at han ikke har opplevd noe lignende som foregår i verden akkurat nå.

– Nei, jeg har ikke det. Det som kommer nærmest når man snakker om stopp i ligaene, og det er ingen god sammenligning, må være vinteren 1963 da det kom mange meter snø i England så alt stoppet opp i engelsk fotball. Det er vel det nærmeste jeg kommer med stopp i engelsk og internasjonal fotball. Det var veldig dramatisk på den tiden, så det er noe jeg husker. For meg som United-supporter var det en spesiell vår da United så vidt greide seg i ligaen og ble cupmestere, mimrer han.

Scheie, som blant annet har dekket åtte vinter-OL for NRK, er også klar på at de olympiske sommerlekene i Tokyo til sommeren bør utsettes.

Thomas Bach, leder i Den internasjonale olympiske komité (IOC), uttalte søndag at det blir tatt en OL-avgjørelse innen fire uker og legger til at det kan bli aktuelt å utsette lekene.

Avgjørelsen sier seg selv, ifølge Scheie, som også mener det burde ha kommet en avklaring allerede.

– Det er idrettsfolk over hele verden som forbereder seg. Det er én side av det, og så har du det med at 10.000-15.000 utøvere og ledere skal bort der, noe som hadde vært helt vanvittig. Det burde gjort som UEFA og utsatt det. Jeg skal ikke si når de skulle funnet alternativer til å arrangere, for det vil bli veldig vanskelig med tanke på EM, men det viktigste vil være å få utsatt det, av hensyn til utøverne, avslutter han.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags