Slik deler du abonnementet ditt med andre i din husstand! 

– Vi har fått produsert jakka i Kina gjennom Russeservice. Den er laget i et stoff som vil fungere som refleks med masse farger. Målet er at vi jentene lett skal se hverandre, og dermed kunne hjelpe hverandre hvis noe skulle skje. Jakka vil lett syntes både når vi danser i store folkemengder med lyssetting, eller om noen av oss skulle bli så fulle at vi skulle bli liggende et sted, sier Josefine Enger.

Da jentene bestemte seg for å kjøpe russebuss sammen, ble trygghet raskt et tema.

Refleksjakke

De fikk da ideen om at en synlig jakke som ingen andre hadde ville gjøre det lettere å følge opp hverandre.

– Vi kjenner jo til episoder fra tidligere der russejenter har vært utsatt for vold og overgrep. Blant annet når de har gått på do. Dette er skremmende. På russetreff vet vi det vil være mange mennesker og et stort inntak av alkohol. Vi ønsker å gjøre det vi kan for å gjøre russetida så sikker som mulig, sier Sara Alnes.

Egne sikkerhetsregler

Blant annet har jentene laget egne sikkerhetsregler. I disse inngår at man ikke skal gå alene.

– Vi har også laget en egen vaktliste slik at det alltid er en «rullesjef» på bussen under arrangementer. Rullesjefen holder et overblikk over alle. Og vi reiser aldri videre før alle jentene er på plass eller har gitt beskjed hvis de ikke skal være med videre, sier Enger.

Denne uka gikk en lensmann i Rogaland ut og anbefalte russejenter å ha på sykkelbukse under russedressen- som et hinder for å bli voldtatt.

– Vi mener derimot det å ta ansvar for hverandre vil være den beste løsningen for å unngå at noe skal skje, Enger.

Slik skal de være trygge:

  • Her er «Senior Year» sine trygghetsregler i russetida:
  • Bruk av felles refleksjakke som er lett synlig.
  • Gå aldri alene
  • Følg med på hvor de andre i bussen befinner seg
  • Egen vaktliste der det alltid er en rullesjef som har et overordnet ansvar for å samle og følge med på medlemmene på bussen.
  • Bussen reiser aldri videre før alle jentene er på plass, eller har gitt beskjed hvis man ikke skal være med videre.