"Ha på deg noe rosa", står det på plakater over hele Skedsmo vgs. Det er elevrådet ved skolen som er iniativtakere, de har arrangert en innsamlingsaksjon til støtte for Rosa sløyfe-aksjonen.

Samarbeid med Kreftforeningen

Det er Kreftforeningen som har med medbrakte produkter, med det er elevrådet som selger produktene på et stand i kafeterianen i midttimen fredag. Francin Vincent, elevrådsleder, sier at målet med arrangementet er å spre budskapet om Rosa sløyfe-aksjonen.

– Vi selger blant annet muffinsformer, iskrapere, nøkkelringer, rosa sløyfer, armbånd, reflekser og t-skjorter, alt er selvfølgelig rosa. I tillegg deler vi ut gratis, rosa godteri, sier han.

– Vi gidder å strekke oss litt lenger

Kafeterianen er full av rosakledde elever, noen er til og med rosa fra topp til tå. Elevrådet har arrangert en Kahoot med spørsmål om brystkreft og kreftforeningen, Kahoot er et norskutviklet nettbasert quiz-program. Premien er et gavekort fra Strømmen storsenter.

Elevene blir ivrige når spørsmålene i quizen kommer opp på storskjermen. Det er fire alternativer, og elevene må svare innen 15 sekunder på mobilen sin. På skjermen vises det hvor mange deltakere som er med, i starten er det godt over 100 elever som deltar. Til slutt er det bare halvparten. Men det blir allikevel stor jubel når vinneren er trukket.

– Fjorårets elevrådsstyre arrangerte noe lignende i fjor, men da solgte de produkter de selv hadde skaffet. I år har vi samarbeidet med Kreftforeningen. Nå går alt av inntektene rett til Rosa sløyfe-aksjonen, sier nestleder i elevrådet, Stephanie Powell.

– Vi ønsker å spre budskapet rundt Rosa sløyfe-aksjonen, og vise at vi gidder å strekke oss litt lenger, sier Vincent.

#rosadagskedsmovgs

Elevrådet har via sin egne selvstyrte Facebook-side, og med en rekke plakater rundt om på skolen, forsøkt å få så mange som mulig til å delta.

– Vi har i tillegg en instagram-konkurranse, hvor de som vil tar et bilde av seg selv eller med venner, tagger det med #rosadagskedsmovgs, så trekker vi ut det beste bilde. Vinneren vil få en premie, sier Vincent.

Marthine Jacobsen, aksjonsmedarbeider i Kreftforeningen, i Oslo og Akershus, som er tilstedet under arrangementet, mener det er imponerende at elevrådet har tatt iniativet til å engasjere medelever i Rosa sløyfe-aksjonen.

Elevrådet er svært fornøyd med hvor mange som hadde tatt på seg rosa klær for anledningen.

– Det viser at vi bryr oss, sier elevrådet. 

Rosa sløyfe-aksjonen

  • Den rosa sløyfa er for å vise solidaritet med brystkreftrammede, spre informasjon og øke kunnskapen om brystkreft samt å støtte brystkreftforskning.
  • Er en internasjonal folkebevegelse; i Norge står Kreftforeningen og Brystkreftforeningen sammen om Rosa sløyfe-aksjonen.
  • Arrangert siden 1999 i Norge; måneden oktober er viet til aksjonen av privatpersoner, bedrifter og organisasjoner.
  • Opphavet kommer fra 1990-tallet i USA, på bakgrunn av at amerikanske kvinner krevde større bevilgninger til brystkreftforskning.

Kilde: kreftforeningen.no