Iført en grå genser og hvit skjorte tok 26-åringen, sammen med sine forsvarere, plass i rettssalen i Nedre Romerike tingrett klokka 09.00 tirsdag morgen.

26-åringen står tiltalt for å ha forgrepet seg på rundt 300 unge gutter fra store deler av Skandinavia. Overgrepene har for det meste funnet sted over internett, via chatteforum og sosiale medier som KIK, Omegle og Line, men også gjennom Snapchat og Tinder.

Tiltaltes framgangsmåte har ifølge den omfattende tiltalen vært gjennomgående:

Ved å utgi seg for å være tenåringsjenta «Sandra», skal han ha fått unge gutter til å sende seksualiserte bilder og filmer av seg selv. Videre har han truet med å publisere disse videoene hvis ikke de fornærmede fortsatte å sende lignende filmer.

Under hovedforhandlingens første dag leste aktoratet, bestående av statsadvokatene Guro Hansson Bull, Kari Hangeland Buvik og Per Egil Volledal, opp samtlige av de totalt 29 tiltalepostene i den 80 sider lange tiltalen.

26-åringen erkjenner straffskyld for de aller fleste forholdene i tiltalen, blant annet for å ha hatt seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år eller å ha fått barn mellom 14 og 16 år til å utføre seksuell omgang med seg selv.

Han erkjente imidlertid delvis straffskyld for de fleste tiltalepostene som omhandler voldtekt. Mannens forsvarere, Gunhild Lærum og Gard Lier, har tidlgere opplyst at han erkjenner de faktiske forhold i tiltalen, men at han vil erkjenne delvis og ikke straffskyld på enkelte tiltalepunkter som følge av uenigheter rundt jussen.

Når det gjelder tiltalepunktet som omhandler voldtekt av barn under 14 år, erkjente han straffskyld for ett av forholdene, mens han nektet straffskyld for ett forhold.

– Omfattende sak

Etter at den omfattende tiltalen var lest opp, startet statsadvokat Per Egil Volledal sitt innledningsforedrag. Han opplyste retten om det påtalemyndigheten mener er et gjennomgående modus.

– Modus har vært å lure, forlede og opprette et tillitsforhold ved å utgi seg som «Sandra». Når forholdet har gått skeis, har de fornærmede blitt truet til å sende bilder og videoer.

Statsadvokaten presiserte flere ganger at det er snakk om en omfattende sak.

– Da politiets siktelse ble oversendt statsadvokaten, var den nesten dobbelts så omfattende tiltalen som ble tatt ut, opplyste statsadvokat Volledal.

– Det har medført veldig mye jobb for politiet i øst, blant annet ved å ta beslag, identifisere fornærmede og ta avhør. Det er gjort beslag i betydelige mengder med bilder og filmer og chattelogger fra de ulike chattetjenestene, fortsatte han.

Totalt skal det være snakk om over en million chattelinjer.

Volledal forklarte videre at påtalemundligheten har redusert flere av siktelsespostene, blant annet er postene som omhandler besittelse av seksualiserte bilder og filmer av mindreårige. Statsadvokaten opplyste samtidig at flere av siktelsespostene er avgjort med såkalt prosessøkonomisk påtaleunnlatelse.

Statsadvokat Volledal fortalte at man, hvis man regner med sakene som er avgjort med påtaleunlatelse, i denne saken totalt snakker om mellom 400 og 500 fornærmede. Kun én av de fornærmede har selv tatt kontakt med politiet.

– Ekstremt manipulerende

Den tiltalte 26-åringen inntok selv vitneboksen i løpet av den første rettsdagen og avga en generell forklaring.

Der forklarte han hvordan oppveksten og ungdomsårene hadde vært, og kom etter hvert inn på hvordan han for noen år tilbake begynte å tilnærme seg unge gutter på internett.

– Det startet for det meste på Tinder, og så videre over på KIK. Da jeg ville få tilsendt videoer tok jeg chattingen over på Line, forklarte han.

Profilen «Sandra» ble opprettet i 2013 eller 2014. Siden den gang har han lokket og truet hundrevis av mindreårige gutter til å sende seksualiserte bilder og filmer.

– Når jeg ser tilbake på den personen jeg var, ser jeg en ekstremt manipulerende person. Jeg var kontrollerende, truende, utspekulert og rett og slett en ganske jævlig person, forklarte 26-åringen som hevder han i dag ser alvoret i det han har gjort.

– Jeg er veldig lei meg for at vi står her i dag. Konsekvensene av det jeg har gjort er enorme, og det er mange involvert. Det er sjokkerende å tenke på i dag.

Under sin forklaring hevdet han også til at han i løpet av de 27 månedene han har vært varetektsfengslet, har innsett alvoret i saken. Både ved hjelp av psykolog og egen erkjennelse.

– Jeg er sint på meg selv for at jeg har dratt så mange personer inn i denne saken. Jeg skal stå til ansvar for det jeg har gjort og ta min straff, men på et tidspukt ønsker jeg å komme tilbake til samfunnet og leve et godt liv.

– Levd på en livsløgn

Forsvarer Gunhild Lærum fremhevet at tiltalte har levd et liv bak skjermene og et liv i den virkelige verden.

– Han har skjult sin seksuelle legning og identitet i den virkelige verden, og levd på en livsløgn om at han er lik de fleste andre rundt seg. Bak fasaden har det skjult seg en gjemt legning og en fortrengt identitet, uttalte hun.

Kommunikasjonen på nettet utviklet seg til å bli en avhengighet og kontakten har etter hvert utviklet seg til å preget av trussel og manipulasjon, fortsatte hun.

Hun vektla også at det er blitt vanlig å utforske sin seksualitet på nettet, og at muligheten til å være anonym bidrar til fravær av hemninger.

– Tiltalte har erkjent de faktiske forhold. Bakgrunnen for at det ikke er et ubetinget ja til alle forhold ligger i det juridiske aspektet.

Artikkelen oppdateres!

Pågrepet og løslatt i 2016

26-åringen fra Romerike ble pågrepet første gang sommeren 2016 og siktet for seksuelle overgrep mot mindreårige gutter på nettet. Han ble varetektsfengslet i en kort periode før han – til tross for den alvorlige siktelsen – ble løslatt samme høst.

Etter løslatelsen skal romerikingen ha fortsatt med å forgripe seg på flere unge gutter over nettet før han på ny ble pågrepet av politiet. Siden har han sittet varetektsfengslet.

I etterkant av pågripelsen ble det gjennomført en ransaking av mannens bopel der fant politiet en mengde overgrepsmateriell. Dette førte til at det ble satt i gang en storstilt etterforskning under navnet «Operasjon Sandra».

I fjor høst tok statsadvokaten i Oslo ut den omfattende tiltalen mot 26-åringen. Ifølge påtalemyndigheten skal mannen ha begått rekke alvorlige lovbrudd mot rundt 300 unge gutter. Tiltalen omhandler alt fra voldtekt, til alvorlige trusler og produksjon og besittelse av bilder og filmer som framstiller barn i seksuelle situasjoner.

Samtidig ble det kjent at påtalemyndigheten hadde tatt beslag i 16.463 filmer som skal ha blitt sendt til mannen fra ofrene.

I tiltalen er det lagt ned forbehold om påstand om forvaring.

– Gruer seg

26-åringens forsvarere, Gunhild Lærum og Gard Lier, opplyste til Romerikes Blad forrige uke at deres klient gruer seg til rettssaken.

– Han forstår at denne saken berører mange og at den er svært belastende for de fornærmede.

Hovedforhandlingene starter tirsdag med aktoratets, statsadvokatene Per Egil Volledal og Guro Bull Hansen, innledningsforedrag. Deretter vil den tiltalte 26-åringen gi en fri forklaring. Også politiets hovedetterforsker på saken, samt to andre vitner, vil innta vitneboksen i løpet av de første dagene.

Etter planen vil den første av de mange fornærmede gi sin forklaring torsdag.

Saken er berammet helt fram til 30. september 2019.

DETTE ER SAKEN:

  • I juni 2016 ble den 26-år gamle mannen fra Romerike pågrepet av politiet og varetektsfengslet i to uker i Ringerike tingrett, mistenkt for seksuelle overgrep på nettet. Han ble etter dette løslatt.
  • I oktober samme år hadde saken vokst i omfang og politiet på Romerike tok over etterforskningen.
  • Mannen ble pågrepet og boligen ransaket. Der fant politiet store mengder bilder og videoer med overgrepsmateriale.
  • Dette førte til politiet opprettet en egen gruppe for å etterforske saken, navnet ble «Operasjon Sandra» etter 26-åringens kallenavn i sosiale medier.
  • Siden har mannen vært varetektsfengslet.
  • Totalt skal det være snakk om over 400 fornærmede – alle gutter i alderen 10–18 år fra Norge, Sverige og Danmark. Likevel er over 160 av disse sakene avgjort ved prosessøkonomisk påtaleunnlatelse, mens han er tiltalt for overgrep mot over 300 gutter.
  • Tirsdag starter rettssaken mot mannen i Nedre Romerike tingrett.