For fire år siden fikk Ap åtte ordførere, Sp fire og Høyre null i vårt distrikt. Til og med Frps utstillingsvindu i 16 år, Ullensaker, ble knust. Riktig nok hadde høyresiden en hånd på rattet i samarbeid med Sp-ordførere i Aurskog-Høland og Enebakk, men Romerike forble et tyngdepunkt for Arbeiderpartiet.

Høyre er nå størst i Lillestrøm, Lørenskog, Eidsvoll, Nittedal, Enebakk og Gjerdrum og gjorde også et knallvalg i Ullensaker, selv om Frp her ble størst. Senterpartiet ble storebror i Hurdal, mens et Ap i kraftig fall, beholdt denne posisjonen i Nannestad, Nes, Aurskog-Høland og Rælingen. Bare i de to sistnevnte var Ap i nærheten av gammel storhet med oppslutning langt opp på 30-tallet.

I forhandlingene etter valget kan mye rart skje. Uvanlige allianser er slett ikke uvanlig, og selv om det hører med til sjeldenhetene at Ap og Høyre finner sammen, skjer det av og til at Frp og Ap samarbeider – om enn bare valgteknisk – for å få utpekt en ordfører. Senterpartiet samarbeider like gjerne til høyre som til venstre i bytte mot ordførermakt, og lokale forhold, saker og trynefaktor spiller inn og er gjerne viktigere enn ideologi.

Det er viktig å ta forbehold, og fortsatt er det postsendte forhåndsstemmer som skal telles. opp. Men i skrivende stund ser det ut til at Høyre og Frp kan klare å kapre klubba i minst sju-åtte kommuner, blant annet Lørenskog, Eidsvoll og storkommunen Lillestrøm, Høyres største ambisjon i vårt distrikt. Kjartan Berland (H) blir høyst sannsynlig ordfører på fjerde forsøk. I noen kommuner vil høyresiden trolig også få innflytelse ved eventuell støtte til en Sp-ordfører.

2023-valget ble det første på 99 år der Høyre nasjonalt er større enn Ap. Det speiles i høyeste grad også i vår region. Nasjonale vinder spiller inn i lokalvalg. Ap/Sp-regjeringen til Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum styrer i vanskelige økonomiske tider som slår rett inn i lommeboka til folk. De fleste har fått mindre å rutte med. Strøm, mat, drivstoff. Alt er blitt dyrere, og regjeringen er ikke populær.

For første gang på lenge er privatøkonomi en sak velgerne oppgir som viktig for dem, i et lokalvalg. Samtidig har Høyre med god teft visst å spille på dette i sin rekordtidlige valgkampstart med lovnader om å hjelpe folk med å få endene til å møtes: Lavere kommunale avgifter og reduksjon eller fjerning av eiendomsskatten. Åtte av 12 kommuner på Romerike har den i en eller annen form.

Hvordan Høyre og Frp skal klare å holde løftene sine, gjenstår å se. Høyre har vært veldig ulne på hvor de vil kutte. Effektivisering har vært svaret, og det må selvsagt være målet i enhver organisasjon. Men det blir krevende mange steder, og jeg har litt vanskelig med å forstå hvordan man skal få til lavere gebyrer med de enorme investeringene Kommune-Norge står overfor innen vann- og avløp. På grunn av stort etterslep, men også klimaendringer med håndtering av mer overflatevann. Ambisjonen er imidlertid riktig.

En annen viktig sak som vokste seg større for velgerne i løpet av valgkampen, var eldreomsorgen. Venstresidens massive forsvar for at all omsorg skal samles under offentlige vinger for størst mulige fagmiljøer og kraft, har ikke vunnet gehør blant velgerne. Medieomtalte tilfeller av graverende omsorgssvikt på sykehjem og i hjemmetjenesten, har vært mange, nettopp i dette systemet. Meningsmålinger viser at et flertall ønsker å prøve noe annerledes og slippe private krefter til.

Ap og Sp har i all hovedsak styrt Kommune-Norge, inklusive Romerike, de siste fire åra. Løfter om å få eldreomsorgen til å skinne med god hjemmehjelp og nok helse- og omsorgsplasser, har ikke vært innfridd mange steder. I Ullensaker skylder de rødgrønne på nær to år med pandemi, hvor alt av fagfolk var bundet opp med andre ting enn å løse utfordringene i eldreomsorgen. Kanskje er det en del av forklaringen på at de straffes av velgerne.

Valgforskere vil bruke tida framover til å finne ut hvilke saker som faktisk avgjorde valget denne gang. Klima har falt på skalaen i løpet av de siste fire åra. Privatøkonomi og eldreomsorg – i tillegg til skole som alltid troner høyt – tror jeg er blant de viktigste sakene som tippet velgerne denne gang. Og her mener åpenbart folk flest at Høyre og Frp har de beste løsningene.