RB-journalister hedret med priser!

VINNERE: Elisabeth Lunder og Elin Svendsen med diplomene de mottok fredag kveld. FOTO: TOM GUSTAVSEN

VINNERE: Elisabeth Lunder og Elin Svendsen med diplomene de mottok fredag kveld. FOTO: TOM GUSTAVSEN

Artikkelen er over 4 år gammel

Journalistene Elisabeth Lunder og Elin Svendsen vant i kveld Akershus Journalistlags SNUS-pris.

DEL

De to RB-journalistene fikk prisen for granskingen av Samarbeidsrådet for Nedre Romerike (SNR) i fjor.

Granskingen startet med å grave fram en kritisk revisjonsrapport fra Romerike revisjon om samarbeidsrådet, som ikke var kommet til politisk behandling i kommunene.

I tillegg til de kritikkverdige funnene i selve rapporten viser det seg etterhvert at befolkningen på Nedre Romerike – trolig uten å vite om det selv – hadde vært med på å sponse reparasjonen av et rådhustak i Latvia til 139.000 kroner og kulturhuskunst til Lørenskog hus for 30.000 kroner. Det ble også avdekket at daglig leder slo alarm om manglende kontroll i selskapet så tidlig som i 2011.

Diplom og 10.000 kroner

I juryens begrunnelse heter det:

«Foruten at saken i sin karakter er spektakulær, vil juryen berømme journalistene for hvordan stoffet er blitt presentert. Fra første reportasje tas leserne med inn i historien. Dels kompliserte saksforhold forklares på en forståelig måte. Slik greier journalistene å engasjere leserne med stadig nye funn i en omfattende sak som involverer syv kommuner og en fylkeskommune.»

– Det er veldig hyggelig å få anerkjennelse for arbeidet vi har lagt ned. Samtidig vil vi si at det er utrolig mye moro som kan skjule seg i tørre dokumenter, sier prisvinnerne til rb.no fredag kveld.

Med SNUS-diplomet følger det 10.000 kroner til de to vinnerne.

Hedret for sak om onkel

Som om ikke det var nok, så vant Elisabeth Lunder «Åpen klasse» for artikkelen «Min onkel, en landssviker».

Artikkelen omhandler Lunders jakt på svar om sin onkel, som etter krigen ble dømt for landssvik. Artikkelen ble fanget opp av tyske medier, som reiste til Norge for å få journalistens historie.

– Dette var utrolig hyggelig. Jeg opplever at intensjonen med saken er forstått av juryen. Nemlig at vi alle hele tiden står i fare for å velge feil. Og at det er langt viktigere å kjenne på mekanismene i seg selv enn å se bakover og tegne et svart-hvitt-bilde av noe som skjedde for 70 år siden, sier Lunder.

</p>

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken