Gå til sidens hovedinnhold

Gir ut bok om 21 liv og livshistorier

Mariann Torsvik og Ronny Østnes lanserte boka «Oppskriften» i går

Boklansering av Mariann Torsvik og Ronny Østnes

Artikkelen er over 5 år gammel

LILLESTRØM: «Oppskriften» handler om mennesker med lav puls som har levd et langt liv. Boka ble lagd av mennesker med høy puls på rekordtid.

– Ja, det ble hektisk, medgir forfatter Mariann Torsvik.

– Jeg visste nok ikke helt hvor mye jobb og hvor travelt det skulle bli, sier hun. De 21 intervjuene ble gjort i mai og juni. I juli skrev hun.

Fotograf Ronny Østnes er glad hun takket ja til prosjektet han i lang tid hadde tenkt å gjøre bok ut av.

– Jeg visste i utgangspunktet ikke hvor stor gullfugl jeg hadde skutt. Men Mariann har vært helt enestående. Boka hadde ikke blitt det den er, uten henne, sier han.

Mange gullkorn

Boka ble lansert på Scene 5 i Lillestrøm kultursenter i går kveld, på den internasjonale eldredagen 1. oktober, til fullsatt sal og med 15 av de 21 hovedpersonene til stede.

I «OPPSKRIFTEN» presenterer forfatterne godt voksne mennesker på Romerike, folk som er født før eller under andre verdenskrig. 21 mennesker med god utsikt til eget liv og samfunnet rundt. Folk som i stor grad er oppvokst med nøysomhet og dugnad som grunnpilarer i livet sitt.

– Vi har blant annet spurt dem om det finnes en oppskrift, en oppskrift på et godt liv, sier duoen som har fått med seg mange gullkorn på den raske ferden.

En av dem står Halvor Gundersen for. På en lavmælt og diplomatisk måte sier han sin mening: «Alle de som lever av ting vi ikke har bruk, fortjener en pause».

Et annet gullkorn fant de hos filmskuespiller Ingrid Bergman (1915-1982): «Alder er som å bestige et fjell. Man blir nok litt andpusten, men får en mye bedre utsikt.»

– Denne utsikten ville vi gjerne få et innblikk i, sier Mariann Torsvik.

Boklansering av Mariann Torsvik og Ronny Østnes

 

I bestemors verden

«Oppskriften» utgis på forlaget Z-forlag, som stort sett gir ut dokumentarlitteratur. 1. opplaget er på 1.500.

Forfatter og fotograf håper

naturlig nok mange finner veien til bokhandlerne på Romerike for å se resultatet av noen måneders intens jobbing. Mariann Torsvik er struttende stolt over boka.

– Jeg synes den er så flott. Og bildene til Ronny er outstanding, så mye stemning. Boka er som et tidsbilde, ja, som å gå inn i bestemors verden, sier hun.

Mariann Torsvik var i mange år frilansjournalist for Romerikes Blad. Det var der hun kom i kontakt med Ronny Østnes. For RB Helg skrev hun en reportasje om hans utstilling «Pappa», til minne om hans far Roger Østnes, som døde av hjernesvulst som 39-åring. Utstillingen viste bilder av steder og naturopplevelser far og sønn hadde delt.

Fikk god kjemi

– Jeg synes hun var så ivaretakende. Da jeg leste hva hun hadde skrevet, hadde hun snappet opp ting jeg ikke sa direkte. Men hun skjønte det. Da jeg ønsket å gå i gang med denne ideen om godt voksnes liv og livshistorier, skjønte jeg også hvem jeg måtte spørre. Heldigvis svarte hun ja, sier Østnes.

Det ingen av dem visste da de startet arbeidet med boka, var at Mariann Torsvik skulle bli tilbudt jobben hun hadde søkt på, som leder av det kommende kulturhuset i Nittedal, en jobb hun begynte i på sensommeren. Dermed måtte bare pulsen og tempoet opp for å få boka ferdig. I går fikk de den første belønningen for strevet. Høylytt applaus fra alle som var til stede under boklanseringen. Som det skulle ha vært en oppskrift på det gode liv.

Fakta

Ronny Østnes (41), fotograf fra Strømmen. Var fotograf i Kripos i 13 år. Kursholder.

Holdt en rekke utstillinger, bl.a. «Stortinget», innkjøpt av Stortinget og «Pappa».

Utgitt flere bøker; bl.a. «29 til veggs», kulturpersoner på Romerike og «2010 Strømmen»

Fakta

  • Mariann Torsvik (50), journalist, forfatter, konsertarrangør og revyskribent fra Nittedal.
  • Tidligere redaksjonssjef i Varingen og mangeårig frilansjournalist i Romerikes Blad. Mottatt Nittedal kommunes kulturpris.
  • Nytilsatt leder for det kommende kulturhuset i Nittedal.

Kommentarer til denne saken