91 år gamle Reidar Skagestad begynte som lærer ved Romerike folkehøgskole i 1956. Da han ble rektor i 1966 (han sluttet som rektor i 1994) var hans visjon om teaterlinje ved skolen allerede etablert. Og resten er historie.

– Jeg satte opp teaterstykker på frivillig basis da jeg begynte som lærer, men drømmen om teaterlinje ble ikke realisert før nesten 10 år senere. Jeg hadde en visjon om at ungdommer likte å vise seg fram, og at vi ville få søkere til teaterlinja hvis vi etablerte den. Det viste seg at jeg hadde rett, sier Skagestad, som er tydelig på at tanken aldri var å etablere en eliteskole for teater.

– Nei, ambisjonen var å heve nivået og statusen til amatørteatrene rundt om i landet. Regnet i prosent av antall studenter opp gjennom årene, så er det ikke så mange som har endt opp som profesjonelle skuespillere, sier Skagestad til Romerikes Blad.

Bildeserie

RB har snakket med et knippe kjendiser som har gått på folkehøgskolen – les deres beste minner her!

Visjonen lever videre

I 2015 er det Haldis Brubæk som er skolens rektor. Med seg på laget har hun en gjeng lærere og pedagoger som fører Skagestads visjon videre.


– I fjor høst var det snakk om å kutte i budsjettene til folkehøyskolene, og da var det fokus på hva skoler som dette står for og skal være, sier Haldis Brubæk, som drar fram fire viktige punkter.


– Faglig fordypning, læringsglede, sosial kompetanse og evne til å samarbeide med andre.


–Men hvis du spør hva som er skolen sjel, så er svaret koret og korsangen. Sang og musikk er en stor del av vår skole, selv om det ikke alltid er like populært, sier Steinar Amundsen og Dag Raal Baathen, lærere i musikkteater ved skolen.

Levende engasjement

Lærerkollegiet ved folkehøyskolen ved Nordbytjernet på Jessheim er rutinert. Roy Lie Jonassen har vært ansatt i 25 år. Tore Østvang drøyt 30 år og Steinar Amundsen har 35 år som lærer ved skolen.


– Hva har endret seg?


– Teaterlinja er ikke lenger «gjøkungen» på skolen, slik den var i begynnelsen, sier Tore Østvang.

– Elevene blir dyktigere og dyktigere, og det er mye større aktivitet i løpet av et år, sier Steinar Amundsen.

– Jeg tror mange elever opplever et nærvær de kanskje ikke opplevde på videregående eller der de kommer fra. Her opplever de et samhold blant likesinnede, tror Roy Lie Jonassen.

– Jeg tror kanskje elevene er mer reflekterte i dag enn tidligere, sier Østvang.

– Og nå er det jubileumsfest?

– Til helgen blir det jubileumsforestillinger, og de er populære. Det blir fullt, sier Haldis Brubæk.


Romerike folkehøgskole
 

  • Har følgende linjer: Teater, Musikk & teater, Lyd & musikk, Kostyme & sminke, Scenografi og Lysdesign.
     
  • Skolen ligger på Jessheim, ved Nordbytjernet.
     
  • Det er plass til rundt 100 elever på skolen.