Gå til sidens hovedinnhold

Romerike – en uslepen næringslivsdiamant

Leserinnlegg

Romerike har de beste forutsetninger for å tiltrekke seg høykompetente arbeidsplasser og hovedkontorer for større bedrifter. Vi har den meste sentrale beliggenheten i hele landet og god infrastruktur. Vi har universitet og forskningsinstitutter i verdensklasse, og regionen vår har en god blanding av urbane og landlige bomiljøer og rikelig med gode rekreasjonsområder.

Til tross for dette har ikke Romerike lykkes med å tiltrekke seg så mange storbedrifter og andre kompetansearbeidsplasser som vi ser at Vestregionen med Asker og Bærum har fått til. Men er det egentlig så farlig, så lenge folk som bor på Romerike finner en jobb innenfor rimelig pendleravstand? Ja, det er farlig. For klimaet er det en ulempe at mange romerikinger daglig må reise til Oslo for å ha en relevant jobb. Og Romerike blir en mindre slagkraftig region og en mindre attraktiv boligregion om vi ikke klarer å tiltrekke oss nok arbeidsplasser.

Det er mange årsaker til at Romerike ikke har lyktes godt nok med næringsetableringer. Næringsdrivende melder om at det er vanskelig å få regulert ønsket tomteareal. Og i den grad det tillates ligger det mange krav og føringer som gjør det mindre attraktivt å etablere seg i regionen. Det er dessverre ikke alle lokalpolitikere som ser verdien av å tiltrekke seg næringsvirksomhet. Det finnes også mange misoppfatninger av Romerike, særlig i åsene rundt Oslo. Dersom bedriftens styreleder bor vest for Oslo, skal det ekstra gode argumenter til for å flytte virksomheten til Romerike. Det må være attraktivt for alle typer mennesker å bo på Romerike. Dagens tilbud av boligtomter og boliger er for lite variert og bidrar ikke til dette.

Dette er først og fremst politiske utfordringer. Løsningen ligger både i konkrete handlinger og ikke minst i holdningen til det verdiskapende næringslivet. Næringslivet må rett og slett ønskes varmere velkommen enn i dag. Nå er tiden inne for å gjøre Romerike til et område der flere kan både arbeide, bo og ikke minst trives.

Tore Vamraak, Stortingskandidat (Høyre), Lillestrøm

Kommentarer til denne saken