Gå til sidens hovedinnhold

Ber innbyggerne om hjelp: – Med 100 beboere sier det seg selv at kostnadene vil bli massive

Hjulene til Ullensaker Røde Kors ruller videre – behovet for klær og sengetøy til prosjekter i Latvia er stort

Artikkelen er over 3 år gammel

Røde Kors som organisasjon har vært i hardt vær den siste tiden. Men Ullensaker Røde Kors har kontroll på at hjelpen de yter når fram

En ny ladning klær og sengetøy klargjøres i det spartanske hovedkvarteret til Ullensaker Røde Kors i Magasinleiren på Jessheim. Slik at det vært jobbet med forsendinger av klær og annet til de fattige og svakeste i samfunnet i Latvia.

– Jeg har vært der borte en gang. Da var vi på et psykiatrisk hjem for eldre, og den lukten og de inntrykkene som slo mot oss da dørene ble åpnet kommer jeg aldri til å glemme, sier Solveig Haugen, en av de frivillige i Ullensaker Røde Kors.

– Hvorfor Latvia?

– Det begynte med at Røde Kors Ungdom inngikk samarbeid med Røde Kors i Latvia; det ble etablert ungdomsgruppe der borte og det var kursing i førstehjelp, sier Morten Engebretsen, veteran i hjelpekorpset.

Norge på 50-tallet

Ullensaker Røde Kors begynte med sine forsendinger til Latvia i 2009.

– Finanskrisen slo hardt også der, og de som var svakest stilt fikk det mye verre, sier Åse Gunhild Flatner og de andre som sorterer klær denne formiddagen i november.

– Landsbygda i Latvia er som Norge på 1950-tallet, sier Morten Engebretsen, som sier behovet for klær og sengetøy er nærmest utømmelig.

- Hva vil dere at folk skal levere inn til dere?

 

- Klær i alle størrelser og fasonger. Det er mangel på tøy i størrelse trippel XXL og fire ganger XXL. Vi trenger sengetøy, puter og dyner, sier Engebretsen, som samtidig retter en takk til Clarion Airport Hotell på Jessheim for inventaret til 250 rom.

- Den forsendelsen er allerede gått nedover til Latvia, og den gaven fra Clarion kom til god nytte der nede, sier Engebretsen.

- Hvordan får man avlevert tøy og annet?

- Vi er til stede det røde huset i Magasinleiren mellom 17.00 og 19.00 hver mandag, men skal folk rekke å levere bidrag til den lasten som går nedover før jul, så må de levere hos oss senest mandag 4. desember, sier Edith Kemi.

Alt kommer til nytte

Ullensaker Røde Kors sine utsendinger ser med egne øyne at bidragene fra Norge hjelper dem som trenger det mest.

- Vi driver for eksempel et leprahjem for spedalske, og der ser vi at behovet for bleier for voksne er stort. Slike ting er dyrt å kjøpe, og med 100 beboere sier det seg selv at kostnadene vil bli massive, sier Engebretsen.

- Hva med leker og slikt?

- Det er behov for leker også. Kort sagt oppfordrer vi folk til å ta en ryddesjau hjemme og så komme hit og levere til oss, oppfordrer Edith Kemi og de andre frivillige.

PS! Mandager mellom 17.00 og 19.00 er gjengen på plass i Magasinleiren (litt videre inn fra bruktbutikken).

Kommentarer til denne saken