– Jeg ser etter noen grønne likørglass. Disse ligner, men har feil stett. Forhåpentligvis finner jeg de rette ett eller annet sted, smiler Stine Malmstein fra Oslo. Sammen med Gro Malmstein og Lise Bruu har hun tatt turen til antikkmessa i Tærudhallen denne helgen.

– Vi går ofte på messer. I dag er det detaljene vi leter etter. Mye av det som er her enten har vi eller har vi sett mange ganger før, sier Malmstein.

De grønne glassene de leter etter i dag var det Ferdinand Finne som designet i sin tid.

– Vi kjøper også julegaver her. Å gi bort noe unikt, som ingen andre har, er gøy. Det er gaver som huskes, sier Stine Malmstein.

Opium på boks

På neste stand står Roger Eriksen. Han har borde fullt av gamle medisinbokser. Alt fra Globoid-bokser til hostemikstur står utstilt.

– Dette er medisin man fikk på apoteket på 50-og 60-tallet. Noen av disse inneholdt 0,05 milligram ed opium. Det var nok ikke så streng kontroll på medisinene den gang, sier Eriksen.

Populær bestemorstil

I løpet av helgen vil rundt 30 utstillere være på plass i Tærudhallen. Arrangøren forventer rundt 1000 besøkende.

– Det er første gangen vi arrangerer messe på høsten her i Tærudhallen. Vi ser allerede nå at det vil bli bra besøk, konstaterer arrangør for Kanalbruket Retro Antikk og Antikkmesser Wenche Hellum.

– Her har vi alt fra klassisk krystall til askebeger fra 50-tallet. Vi ser at det bestemorsgenerasjonen hadde i sine hus nå er blitt svært populært. Mange av tingene er helt unike og kobles gjerne sammen med dagens stiltrender, sier Hellum.

Retro fra 60-tallet

Hun forteller videre at ting fra 50 og 60-tallet nå er i vinden igjen.

– Denne stilen er nå tilbake, dog noe mer minimalistisk enn fra originalperioden. Mange finner originalgjenstander som de pynter opp den nye stilen med. Gjenstandene fra denne tidsepoken er svært fargerike, forklarer Hellum.

Vinylplatene er tilbake

Ellers er det mange som fortsatt viser interesse for mynter, postkort, frimerker og musikk. Ikke minst er vinylplatene tilbake. Flemming Pedersen fra Musikk-Antikk i Askim har tatt med seg deler av vinylplatesamlingen til helgens messe. Noen av platene er priset til over 1000 kroner.

– Jeg fikk spørsmål om jeg hadde en plate som passet til en whisky og en god sigar. Jo da, her er det masse å velge i, flirer Pedersen. Arild Hammerhaug fra Tæruddalen er på leting etter musikkskatter, helst fra rockens verden. Han har gjennom årene samlet 2000 vinylplater. Nå ser jeg etter en Neil Young- plate. Denne, av bandet Motorhead, kunne jeg også tenke meg, sier Hammerhaug og viser fram bunken han så langt har plukket ut. Ragnar Ridder- Nielsen fra Larvik har samlet siden barndommen. I dag ha han en unik samling med over 50 000 LP-er.

– Hjemme på loftet har jeg nå 60 kvadratmeter med musikk. Jeg leter fortsatt etter flere, men nå er det mer sjeldne utgivelser eller eksemplarer jeg ser etter. For eksempel Beatles, White, nummer en. Tenk å ha fått tak i den a, sier Ridder Nielsen drømmende. Pedersen legger til at de gamle platecoverene har en verdi i seg selv. Dette handler ikke bare om et eget lydbilde eller god musikk. Dette handler også om en haug med minner. Og i disse dager som det meste legges elektronisk kan det se ut som om folk savner noe å holde i. Her har vi en rekke platecover med bilder, tekster og originale uttrykk. Har man en kjæreste eller god venn vil man jo foretrekke å holde hånda framfor å være på avstand, ikke sant? smiler Pedersen bak pappeskene med hundrevis av vinylplater.

Bildeserie

Antikkmessa – se skattene vi fant!