Da jeg brått ble alene, ble jeg sittende i godstolen og deppe, som så mange har gjort før meg. Jeg var da 78 år og i relativt god form, men uten tiltakslyst. Heldigvis fant jeg fram til nærturgruppen «Aktiv i 100 Rælingen», hvor jeg har vært en trofast deltaker hver onsdag i flere år.

Da pandemien kom forsvant mange av de faste turgåerne – og til slutt var det bare 5–6 personer igjen, som trosset all koronafrykt, værforhold, og som opprettholdt aktivitet og sosiale kontakt.

Men etter hvert kom alle turgåerne tilbake, og mange flere til.

Hver eneste onsdag

Jeg vet egentlig ikke hvorfor den populære og landsomfattende turgruppen heter «Aktiv i 100», men det har kanskje noe med at man skal holde på til vi blir 100 år? I så fall har jeg nå 17 år igjen. Men den eldste i gruppen vår har allerede passert 89 år, så jeg er langt unna rekord. Men uansett vær og føreforhold. Jeg pakker tursekken hver eneste onsdag, og kjenner ikke etter om jeg er i dårlig form eller har vondt noe sted. Motivasjonen er på topp.

Regjeringen satser nå mye på eldrereformen «Leve hele livet», fordi det skal skape mestring, fellesskap og aktive eldre. De nordiske helsemyndighetene har gjort undersøkelser som viser at regelmessig fysisk aktivitet av den typen som tilbys gjennom «Aktiv i 100», gir gjennomsnittlig 8 ekstra leveår med god helse, sammenlignet med et stillesittende liv.

Ingen krav til utstyr

En av årsakene til at «Aktiv i 100» har fått en slik suksess, var samarbeidet i startfasen mellom Røde Kors og DNT, to store organisasjoner med lange tradisjoner og tillit hos befolkningen. For å øke kompetansen har man arrangert kurser for deltakere og frivillige, blant annet i turledelse og førstehjelp. Etter at prosjektet fikk nasjonal støtte i 2016, har hundretusener av deltakere vært med på turer i lokalmiljøer rundt omkring i landet. På disse turene er det ingen påmelding eller krav til kunnskap, nivå eller utstyr.

71 deltakere

Nærturgruppen «Aktiv i 100 Rælingen», består av Rælingen Røde Kors, Frisklivsentralen i Rælingen og Rælingen Frivilligsentral. Dette er et fantastisk team, som ledes av Ingrid Carlsen i Røde Kors. Hun er utrolig flink til å lage et spennende og variert program, med mange fine turer. I starten deltok 10–20 personer, men etter mange motiverende og opplevelsesrike bussturer ble det fort 30–50 deltakere. Bussturer, med innlagte gåturer på nye steder blir stadig mer populære, og er en fin rekruttering til de ukentlige gåturene i nærmiljøet. En tur til Sørkedalen er foreløpig rekord med 71 deltakere. Men uten den økonomiske støtten fra Stiftelsen Dam, ville man aldri fått med så mange enslige mennesker uten nettverk – og kontaktsøkende mennesker fra mange forskjellige kulturer, ut på tur.

Selvsagt er mosjon og frisk luft viktig, men det aller viktigste er et inkluderende turfellesskap, sammen med folk i nærmiljøet. I dette sosiale miljø blir man godt kjent der man bor, man får nye venner og kan vedlikeholde kontakten med de gamle. Og ingen spør om hvor du bor eller hvor du kommer fra, og ingen krever annet av deg enn at du møter opp på parkeringsplassen utenfor klubbhuset til Løvenstad Fotballklubb kl. 11 de onsdagene som passer for deg. Du må gjerne ta med sitteunderlag, litt niste og noe å drikke. Men du trenger ikke å ta med lommebok, for det koster ikke noe å bli med. Medisinen er ikke bare reseptfri – den også gratis.

Harald Hallstensen, Rælingen