Finansverdenen skjelver, etter at nisjebanken Silicon Valley Bank (SVB) ble stengt av amerikanske myndigheter.

Mange nordmenn opplever allerede en slunken lommebok, etter en «perfekt storm» med hyppige rentehevinger, høye strømpriser, uforutsigbare bensin- og dieselpriser og rekordhøy inflasjon.

Spenningen er derfor stor knyttet til hva Norges Bank gjør med styringsrenta – i dag på 2,75 prosent – torsdag klokken 10:00.

Du som biter negler over et boliglån som blir stadig dyrere: Det kan være mye penger å spare på å bytte bank.

– Ta kontakt med banken

– Hva bør nervøse bankkunder nå gjøre?

– For det første bør du sjekke om du kan få bedre vilkår i en annen bank, det er mest effektivt. Hvis du kan det, bør du ringe banken din og prøve å få ned renten din, eventuelt flytte lånet, sier Sindre Noss, medgründer i Renteradar, til Nettavisen.

Noss anbefaler å bruke finansportalen.no til å sammenligne renta du kan få i ulike banker.

– Her kan det være mye penger spart. En annen grunn til å forhandle renta kan være i tilfeller hvor det har skjedd endringer i privatøkonomien og at du av den grunn refinansierer lånet. Dette kan eksempelvis være tilfelle dersom du får ny takst på boligen, forklarer han.

– Forhandling av rente vil kunne føre til at du kan spare mange tusenlapper i året om du får forhandlet renta ned. Så dette er virkelig verdt jobben, og det er en svært enkel måte å spare penger på.

Ifølge Noss, er det de med boliglån bosatt i Oslo og det sentrale østlandsområdet som har de beste rentene.

Finansportalen hos Forbrukerrådet viser oversikt over bankenes listepriser, som du har din rett til å ringe banken og forhandle ned.

– Forskjell på 0,25 prosentpoeng

– Fylker med mer spredt bosetning som Sogn og Fjordane, Finnmark og Nord-Trøndelag kommer dårligst ut, sier Noss, og legger til:

– Gjennomsnittlig renteforskjell ligger nesten på en renteheving, altså 0,25 prosentpoeng.

Nettavisen og Renteradar inngikk nylig en samarbeidsavtale, og førstnevnte eier nå 8,3 prosent av selskapet som følger rentemarkedet tett.

Østlandet kommer best ut

I fjor ble renta satt opp fra 0,5 prosent i januar, og ved utgangen av året var styringsrenta på 2,75 prosent.

Ved dette rentemøtet vil også årets første Pengepolitiske rapport også publiseres. Denne inneholder sentralbankens vurdering av utsiktene for styringsrenta basert på de økonomiske anslagene. Rapporten kommer fire ganger i året, i mars, juni, september og desember.

– Feil å heve renta nå

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, fraråder Norges Bank å heve renta torsdag.

– Gitt dagens risikobilde, er det uansvarlig å heve renta nå. Det er veldig labilt. En feil i en eller annen sentralbank ett sted har globale innvirkninger, sier Andreassen til Nettavisen.

Sjeføkonomen peker på at de fleste prognosene har tatt en brå vending:

– Du har hatt dramatiske endringer. Det er ikke bare Silicon Valley Bank som har gått over ende, det er også svake tall fra Kina. De siste par ukene har vurderingen av fremtiden endret seg dramatisk i rentemarkedet, påpeker tallknuseren hos Eika.