Tre guider som fører til Rom

Få en få en kickstart i byen på halvannen time, opplev nye smaker eller lag din egen gatekunst. Hva du opplever i Roma, avhenger av hvilken guide du velger.
Av
Publisert

Det aller første vi ser når vi går ut av metrostasjonen, er selve Colosseum i solskinnet. Det vi hører, er stemmene fra alle guidene som strømmer mot oss:

– Guide?

– English? Deutch?

– Last minute tour? Bare to plasser igjen!

På dette tidspunktet er det for sent å sammenligne guider eller sjekke andre turisters erfaringer. Vi gjorde forarbeidet ved pc-en hjemme i Norge, og bestilte tre ulike guideturer. Firmaet «With locals» har mange alternativer, og vi valgte «90 minutters kickstart i Roma» med «den morsomme historikeren Federico».  Nå står han og venter ved kiosken.

Mottatt som en venn

– Velkommen til Roma, sier Federico Ciacci og rekker fram hånden.

GUIDE NUMMER 1: -Sjekk guider på nettet før du drar, råder historiker og guide Federico Ciacci utenfor Colusseum. Han tar imot turister og svarer på spørsmål om alt du lurer på i nitti minutter.

GUIDE NUMMER 1: -Sjekk guider på nettet før du drar, råder historiker og guide Federico Ciacci utenfor Colusseum. Han tar imot turister og svarer på spørsmål om alt du lurer på i nitti minutter.

Konseptet er enkelt: 90 minutters personlig guiding med en kjentmann. Nesten som å bli tatt i mot av en venn. Federico rusler fra Colosseum, bortom Circus Maximus og viser oss et nøklehull hvor vi kan se gjennom en lang, mørk korridor og bort på Peterskirken i det fjerne. Hele tiden mens han forteller om romertiden og svarer på de mer hverdagslige spørsmålene våre:

Tipser vi taxisjåføren («nei, og spør om pris på forhånd og sjekk at taksameteret går»), kan vi drikke vannet i springen («ja, det er bedre enn flaskevann»), hvor er det beste utelivet («Trastevere, eller Pigneto for hipstere»).

– Her er den nest beste utsikten over Roma, sier han i solnedgangen på enden av turen, i Giardino degli Aranci – Appelsinhagen.

Hvor er den beste?

– Gianicolo.

I SOLNEDGANGEN: - Alle spør hvor de skal spise. Mitt råd er å styre unna restauranter med overivrige innpiskere, menyer på mange språk og bilder av alle rettene, sier guide Federico Ciacci.

I SOLNEDGANGEN: - Alle spør hvor de skal spise. Mitt råd er å styre unna restauranter med overivrige innpiskere, menyer på mange språk og bilder av alle rettene, sier guide Federico Ciacci.

Guide om mat

Mange turer handler om mat og vin. Vi har meldt oss på «Testaccio supper stroll».

– Kom her, sier vår guide nummer to, Sarah Hammond, inne i den trange delikatesseforretningen med vin, sjokolade og olivenoljer. Hun leder oss inn på et bakrom, der det er en bar med noen sitteplasser. Glass med drinken Aperol spritz står klare.

GUIDE NUMMER 2: I løpet av kvelden med guide Sarah Hammond får du blant annet smake på økologiske skinker og oster på Masto. Roma har godt utvalg av guideturer om mat og vin.

GUIDE NUMMER 2: I løpet av kvelden med guide Sarah Hammond får du blant annet smake på økologiske skinker og oster på Masto. Roma har godt utvalg av guideturer om mat og vin.

Bak baren står innehaveren og ser over at alt er i orden før åpningstid: En buffet med oster, skinker, pølser, risretter, quiche, pasta og grillede grønnsaker.

I Roma er det vanlig at drinken blir servert med gratis aperitivo, noe salt, som nøtter eller potetchips. Noen steder følger det med apericena – en hel middagsbuffet for et par euro ekstra.

– Dette stedet reddet meg gjennom studietiden, ler Sarah.

Hvordan kan vi se om et sted tilbyr apericena?

– Det kan du ikke. Du må vite om det, for det står aldri noen skilt.

Romerske spesialiteter

Guiden tar oss med til neste sted, og scootere suser forbi i de mørke gatene. Hun går opp en anonym, blå trapp og inn i et lokale som er gravd inn i berget. Det er et sted vi aldri ville ha oppsøkt selv, men inne åpenbarer det seg store, lyse rom.

Her skal vi spise lokale spesialiteter.

– Bydelen Testaccio var et slakterområde. Slakterne fikk betalt i de dårligste delene av dyret, og så fikk konene i oppdrag å lage noe godt, innleder guiden. Kelneren kommer med første smak:

Gricia. Pasta med bacon laget av svinekjake. Nydelig!

Så en gryterett av oksehale, coda alla vaccinara. Fantastisk!

– Amerikanere synes ofte det er ekkelt, sier guiden.

Men det er ikke noe imot den tredje klassikeren: Trippa alla romana. Kumage. Retten i tomatsaus har en konsistens som noe mellom hud og plastikk. Interessant!

Kurs om is

Med det var kuriosadelen av turen unnagjort. Vi går innom et sted med friterte grønnsaker, og et annet med økologiske skinker, ost og vin. På Trappizzino får vi smake den nye it-gatematen: En trekantet pizza-lomme som er fylt med ulikt fyll, som kylling og kapers, eller ansjos og burrata-ost.

TREKANTPIZZA: Trekanter av pizzadeig med ulikt fyll er spesialiteten til Trappizzino. Den har blitt så populær at stedet utvider med flere filialer.

TREKANTPIZZA: Trekanter av pizzadeig med ulikt fyll er spesialiteten til Trappizzino. Den har blitt så populær at stedet utvider med flere filialer.

– Her er køene lange om nettene, sier Sarah. Maten blir servert med egenprodusert øl.

Siste stopp på turen er selvfølgelig på en gelateria. Det finnes mange hundre av dem i Roma, av ymse kvalitet.  Bak isdisken fyller Marco Stampiggioni begeret med smaker av pistasj og tiramisu.

– Se etter tre ting når du velger is i Roma, sier guiden og peker mot isdisken.

– En: Farge. Kjedelig farge er bra, for da er isen uten kunstig farge. Mintisen skal være hvit med grønne prikker av mynte, og blir aldri grønn om den er laget med naturlige råvarer. To: Den skal ikke være luftig. Da betaler du for luft, ikke for is. Tre: Få smaker: Hvis stedet har 150 smaker, står isen altfor lenge i disken, og den blir gammel.

Guide med opplevelser

Vår tredje guide står som eksempel på en av de smalere turene. De fleste guidene viser fram det historiske Roma, men utvalget av guider er så stort at det er noe for enhver smak.

Airbnb, som er mest kjent for å formidle overnatting, har en egen kategori for opplevelser: Lag pasta, espresso eller pizza, dra på tur med sykkel eller fotoapparat  - eller få en guidet tur blant Romas gatekunst.

– I 2011 ble kjente gateartister fra hele verden invitert til å lage kunst på veggene her, sier vår guide nummer tre, kunsthistoriker Valentina Vacca.

GUIDE NUMMER 3: Roma har mange smalere guideturer. Kunsthistoriker Valentina Vacca viser fram gatekunst, som denne av Herbert Baglione foran en gammel trefabrikk.

GUIDE NUMMER 3: Roma har mange smalere guideturer. Kunsthistoriker Valentina Vacca viser fram gatekunst, som denne av Herbert Baglione foran en gammel trefabrikk.

I via della Conse lukter det eksos, og en ambulanse med blålys kjører forbi køen. Dette er Ostiense, et gammelt fabrikkområde hvor turister er et sjeldent syn.

Turen består av en tur i gatene her, i tillegg til at vi får lage vår egen «kunst» som blir limt opp i en undergang, til glede eller forargelse for lokalbefolkningen.

– Det sixtinske kapell er fantastisk, jeg guider der også. Men de lokale bor ikke i det sixtinske kapell eller i Colosseum, påpeker Valentina.

-– Det kan være interessant å se hvordan de lokale bor også. Med riktig guide får du oppleve flere sider av byen.

Roma

Reisen dit: Norwegian flyr direkte. I fjor reiste 60.000 nordmenn til Roma.

Bo: Betal for et overnattingssted i sentrum, og bruk beina for å komme rundt.

Offentlig kommunikasjon: Enklere med appen Citymapper.

Restauranter: Rundt Trevi-fontenen og Spansketrappa er det mange dyre restauranter, noen med Michelin-stjerner, andre bare overpriset.

Områdene i Trastevere, Testaccio, rundt Piazza Navona og den jødiske ghettoen har rimeligere og ofte bedre steder.

Mat: Tre steder med apericena, rimelig middagsbuffet, er 8 millimetri i Trastevere, Fluid ved Piazza Navona og L’oasi della birra i Testaccio.

Guider: Vi valgte disse tre:

Kickstart med withlocals.com (320 kr for opptil 4 personer)

«Be a street artist» via airbnb.com  (450 kr pr person)

«Testaccio supper stroll» med eatingitalyfoodtours.com (880 kr pr person inkl. mat og drikke)

Sjekk også tripadvisor.com, og gjør googlesøk.

Artikkeltags