– Det er gøy å reise og oppleve nye steder. Jeg drar aldri på tur for å bade, men jeg er mer interessert i steder som har en spennende historie, sier Wenche Ravn Wirum fra Rælingen.

Hun er veldig glad i å reise, og bare i år har hun vært både i Nord-Irland, Irland, Ukraina, Frankrike, Romania, Moldova og elvecruise på Rhinen og Mosel. Ukraina og Moldova var de to siste landene hun manglet for å ha besøkt alle 47 landene i Europa. Her er de reisemålene som hun mener har skilt seg ut:

BERLIN

– Dette er en av de mest interessante byene jeg har vært i, og jeg har besøkt byen mange ganger. Det er først og fremst en veldig vakker by, og det er også en sykkelby. Berlin har mange flotte bygninger, mye kunst og selvfølgelig mye historie. Byen har to store zoo som er verdt et besøk. Jeg anbefaler også at man besøker de historiske stedene for å få et innblikk i hva som har skjedd i byen. For eksempel er det et Holocaust-monument der som er ganske spesielt, også bør man få med seg rester av Berlin-muren. Det er en by man kan dra til når som helst.

 

BALKAN

– På Balkan er det veldig mye fint å se på, men jeg vil trekke fram Bosnia-Hercegovina og Kroatia. Det som er spesielt er at dette er folk som har opplevd krig, og i Bosnia-Hercegovina kan man også se tydelige spor etter krigen. Det er hus som er bombet, og man kan se skytehull overalt. Kroatia har blitt et veldig populært reisemål de siste årene. Jeg var der første gangen i 2005. Dubrovnik er en fin by, men jeg vil anbefale å leie bil å reise rundt. Dette er et relativt lite land, og man får sett mye av landet på kort tid. Landet har så mye mer å by på enn kun Dubrovnik, blant annet vil jeg trekke fram øya Krk. Det er et flott sted.

RUSSLAND

– Jeg vil trekke fram både St. Petersburg og Moskva. Begge er flotte byer, og det er mye å se. Også her er det mye historie. Jeg kan anbefale både den røde plass i Moskva, samt Peter den stores vinterpalass i St. Petersburg. Metrostasjonen i St. Petersburg er kunstnerisk utsmykket og veldig flott.

IRLAND/ NORD-IRLAND

– Både Dublin og Belfast er veldig interessante byer, som begge er veldig grønne og vakre. Irene er et livlig folkeslag. Dublin er mye mer moderne enn Belfast. I Belfast er det fortsatt stor forskjell på protestanter og katolikker, og man kan fortsatt se spor etter konflikten som skjedde der. Blant annet er det store veggmalerier rundt omkring i byen.

ROMANIA

– I Romania er det mye spennende natur, spesielt om man reiser litt rundt. Det store kontraster mellom nåtid og fortid. De unge og unge voksne kler seg i moderne klær, mens besteforeldregenerasjonen kler seg veldig gammeldags. Ved siden av biltrafikken ser en også hest og kjerre når du er litt utenfor byene. Jeg kan gjerne anbefale Bucuresti. Byen har både moderne, flotte bygninger og mer slitne bygninger.

UKRAINA

– Ukraina har lenge vært på ønskelisten min. Vi tok turen dit i mai i år, og der vi var merket ingenting til at deler av landet er i krig. Kiev er en flott og spennende by, men jeg kan også anbefale havnebyen Odessa. I Ukraina var det veldig tydelig at befolkningen var veldig religiøse. Vi dro til Ukraina på elvecruise. Jeg har etter hvert vært på mange elvecruise i Europa, og jeg kan anbefale den måten å reise på da man får sett mye på kort tid.

KANALØYENE

– Å reise til Kanaløyene er en litt annerledes opplevelse. Det hører til Storbritannia, men har likevel ganske selvstendige. Både Jersey, Guernsey og Sark er alle grønne og flotte øyer med fin natur. Sark er også bilfri, så det er jo litt spesielt i seg selv. På Jersey har de en stor zoo med utrydningstruede dyrearter. Dette er verdt et besøk!

FÆRØYENE

– Jeg var på Færøyene i slutten av august i fjor. Det var ikke så kaldt som jeg fryktet. Dette er stedet om man ønsker flotte naturomgivelser som fjell, sjø, fugleliv og sauer. Det er hyggelige mennesker der, og det som er ganske spesielt er at de forstår norsk, fordi alle lærer dansk på skolen. Er man fugleinteressert, er dette absolutt et sted å dra.

CRICOVA, MOLDOVA

– Moldova i seg selv er ikke blant mine favoritter, men den underjordiske vinkjelleren er ganske annerledes og spesiell. Den ligger 15 kilometer fra hovedstaden Chişinău, og strekker seg 120 kilometer under bakken. Stedet huser blant annet Hermann Görings vinsamling. Det var veldig kaldt der nede, og vi ble guidet rundt i vogn. På slutten kom vi til et rom hvor vi satt rundt et bord med fine stoler. Der fikk vi smake på fire ulike typer vin.