Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringens viktigste oppgave er å sørge for sin egen befolkning

Leserinnlegg

Når helseminister Bent Høie sier at sårbare grupper er ferdig vaksinert, er det falske nyheter. Jeg er selv over 75 år og har fortsatt ikke hørt noe fra Lillestrøm kommune om når jeg kan bli vaksinert. Jeg kjenner flere som er over 80 år som er i samme situasjon.

Jeg og flere i denne aldersgruppen har det som kalles underliggende sykdommer. Norge har satt seg selv i den situasjonen at vi er avhengige av EU for godkjenning og tilgang på vaksine og hvilke og når vi får den. Det er ingen solidaritet innad i EU når det gjelder distribusjon. I EU er det konkurranse som gjelder som på alle andre områder i økonomien.

Har Norge et legemiddelverk som på egen hånd kan vurdere kvaliteten på vaksinene som tilbys, eller har vi det ikke? Nå virker det som vi er avhengig av godkjenning fra EU. Vil Norge ta til takke med den dårligste og dyreste vaksinen EU kan tilby oss? Jeg har hørt på radio at svensker og finner reiser til St. Petersburg for å få Sputnik5-vaksinen og at flere land har kjøpt inn den og den kinesiske.

Det er da ingenting i EØS-avtalen, slik jeg oppfatter den, som hindrer Norge i å gå til anskaffelse av den beste vaksinen som finnes på markedet til sin egen befolkning. Regjeringens viktigste oppgave er å sørge for sin egen befolkning.

Berit Hauger, pensjonist, Lillestrøm

Kommentarer til denne saken