Regjeringen bestiller 1.000 nødrespiratorer

TESTING: Her blir nødrespiratoren testet.

TESTING: Her blir nødrespiratoren testet. Foto:

Av

Regjeringen bestiller 1.000 nødrespiratorer som de norske bedriftene Lærdal Medical og Servi har utviklet sammen med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

DEL

I tre uker har FFI på Kjeller ledet en innovasjonsdugnad for å styrke respiratorkapasiteten ved sykehusene i Norge.

Nødrespiratorene skal produseres i Kristiansand etter at sivilingeniør og teknologigründer Eiveind Gransæther, fra Edge Health Technologies tok kontakt med ideen.

– Vi er svært fornøyde med hva vi sammen har fått til på under tre uker. Men først og fremst er vi glade for at vi sammen har greid å ta fram en løsning som kan bidra til å redde liv dersom koronapandemien overgår helsevesenets kapasitet, sier Hanne Bjørk, forskningsdirektør ved FFI i en pressemelding.

Landets fremste miljøer innen forskning og utvikling har vært involvert i arbeidet. FFI har bidratt med å lede, koordinere og kvalitetssikre prosessen fra idé til prototyp og forberede myndighetene på rask anskaffelse av nødrespiratorene.

– Gode nyheter

– Dette er veldig gode nyheter. Vi vet at Norge i løpet av de nærmeste månedene kan nå en topp i antall syke pasienter med covid-19. Disse nødrespiratorene gjør helsetjenesten bedre i stand til å håndtere en slik topp, sier statsminister Erna Solberg (H).

– Dette viser hva vi kan få til i dette landet når det virkelig gjelder. Her har ulike miljøer funnet sammen og brukt kompetansen sin på nye måter. Vi ønsker velkommen alle initiativ og kreative forslag som kan sikre god behandling til alle.

– Vi må ha to tanker i hodet samtidig. Vi må både gjøre det vi kan for å slå ned viruset og samtidig jobbe for å øke kapasiteten til helsetjenesten hvis mange blir syke samtidig, sier Solberg.

Regjeringen garanterer for finansiering av prosjektet og har bestilt 1.000 nødrespiratorer.

– Inspirerende

Koronapandemien har utløst et akutt merbehov for respiratorer i hele verden, noe som har ført til at leveringstiden fra produsentene er blitt lengre. Det er også usikkert når nye respiratorer kan leveres.

Med den nye nødrespiratoren vil kapasiteten ved sykehusene i Norge forsterkes, slik at man unngår situasjoner lik den i Italie, hvor mangelen på respiratorer har ført til at mennesker som kunne vært reddet ikke har nådd opp i prioriteringen av hvem som skal få behandling.

– Det har vært inspirerende og lærerikt å jobbe så tett med FFI og de andre samarbeidspartnerne i dette unike utviklingsprosjektet. Jeg er imponert over FFIs kompetanse, profesjonalitet og evne til å lede et hurtig innovasjonsløp med flere aktører på en så smidig og effektiv måte, sier Tore Lærdal, daglig leder ved Lærdal Medical.

Framover vil også Forsvarets sanitet se på hvordan de kan implementere nødrespiratorene i sitt feltsykehuskonsept. Målet er å tilby sykehusene avlastning dersom behovet for intensivsengeplasser blir høyere enn det sykehusene kan tilby.

Artikkeltags