Naturbilder er best om høsten. Det mener i hvert fall jeg. Sommeren er over og du kjenner den skarpe høstlufta. Du ser bladene på trærne gradevis blir gule, for så og falle av. Da får jeg lyst til å fotografere natur. Jeg legger kameraet i sekken når jeg går på tur.

Jeg tar bilder av alt mulig, men det er som regel bildene av tåke jeg behandler i Lightroom. Jeg stopper ofte opp langs veien på vei til jobb og ta bilder. Det hender jeg står opp ekstra tidlig i helgene for å forevige morgentåka ved det lokale vannet der jeg bor, Harestuvanet.

Her er noen tips til hvordan du kan ta bedre naturbilder om høsten:

1. Høsten gir skarpe og lange skygger. Utforsk skyggene på ettermiddagen når sola står lavt på himmelen. Se om du kan lage en bildeserie med bare skygger.

2. Finn ditt eget favorittsted der du kommer tilbake og fotograferer samme motiv i forskjellig lys- og værforhold.

3. Ofte er det vanskelig å få spennende naturbilder i solskinn Men når sola lyser på de gule bladene, så kommer de fine høstfargene tydeligere fram på trærne. Med en knall blå himmel i bakgrunn, så får du et vakkert høstbilde.

4. Morgentåke. Hvis du er ute om morgenen så har du ofte sett tåke over vann og tjern. Finner du et fint motiv langs vannkanten med tåka hengende i bakgrunnen, så har du kanskje fått et steminngsfullt blinkskudd.

5. Speiling. Du kan få utrolig flotte bilder med å fange skogen eller landskapet gjennom vannspeilet. Med en liten krusning på vannet, gir du motivet ditt et abstrakt uttrykk.

6. Lek med høstblader.

Noe som kan gi mange fine bilder med gule høstblader, er å la barna dine samle opp masse blader som de kaster i lufta for så å dale ned rett foran ansiktet. Du får noen morsomme portretter av barna eller barnebarn. Husk å stille kameraet på sportsfotografering eller manuelt med kort lukkertid (F. eks. 250/dels sek til 500/dels sek.)

7. Stativ. Du må gjerne bruke stativ når du er ute og fotograferer på høsten. Dårligere lys og tidlig skumring gjør at du må gå ned på lukkertiden for å fange motivet ditt. Da er det lettere å få uskarpe bilder fordi du ikke klarer å holde kamera stille nok. Da kan det være lurt å bruke stativ. Med stativ kan du eksprimentere med lange lukkertider som gir mange spennende effekter i naturen. Ta med niste, kaffe og kamera og legg ut på tur. Men ikke gå deg bort i tåka, da...