– Nå ble jeg kjempeglad og overrasket. Å, så gøy, sier Ellen Laugen (50) fra Eidsvoll. Hun er kåret til månedens fotovinner for januar.

Dette portrettet har hun tatt av datteren til ei venninne.

– Jeg ble veldig fornøyd med det. Det er et fargebilde, men er tonet helt ned, så det er så vidt du skimter litt farger rundt munnen hennes. Selv om jeg har behandlet dette bildet, så trives jeg bedre med å ta bilder enn å behandle dem, forklarer hun.

Bildet av jenta har hun tatt hjemme. Ett teppe er hengt opp som bakgrunn. Lyset som legger seg over ansiktet til jenta, er fra de store vinduene i stua.

– Jeg liker å bruke naturlig lys. Derfor trives jeg best med kameraet når jeg er utendørs. Da liker jeg å fotografere tåke. Jeg er ikke noen sol- eller solnedgangs-fotograf. Når bildene mine får en mørkhet i seg, føler jeg at jeg har gjort noe riktig. Det som teller er hva øyet ser og hva hodet tenker. Jeg liker bilder som vekker en følelse hos dem som betrakter dem.

Fotointeressen ble vekket i 2012. Ellen Laugen fikk et lite Canon Ixus-kamera i gave. Ett år senere vant hun et Canon D100-kamera i en fotokonkurranse i Dagbladet. Det er dette kameraet hun bruker i dag.

– Jeg hadde foto valgfag på ungdomsskolen for sikkert «100 år siden», og jeg har alltid vært interessert i bilder.

– Nå er jeg alltid på jakt etter motiver, og tenker hele tiden på hvor fint lyset er når jeg ser meg omkring. Jeg fotograferer overalt, men mest i Gullverket der jeg bor. Det blir også en del bilder i Sundet. Hodet mitt er stort sett opptatt av foto, ler hun.

Ellen Laugen prøver å poste et bilde på Instagram hver dag og liker tilbakemeldingene hun får der, selv om det ikke er grunnen til at hun legger ut bildene sine der.

– Hva er ditt beste fototips til RBs lesere?

–Ta mange bilder. Ikke heng deg opp i teknikken. Den kommer etter hvert. Du må ha med deg kameraet overalt og være genuint interessert i foto. Jeg synes motivet skal fenge. Hvis du skal være skikkelig kreativ, så må du se litt bakenfor det du egentlig ser, hvis du skjønner hva jeg mener?

Se andre fantastiske leserbilder her