Gerd Aschim er Gretes personlige assistent. (BPA). Det er mye humor mellom de to når de snakker sammen ved hjelp av tegnspråk. ALLE FOTO: LISBETH LUND ANDRESEN

Grete (62) er blind, døv og elsker fotball på TV

Mange søknader om personlig assistent avslås i dag. Døvblinde Grete (62) fikk et nytt liv med Gerd som assistent. Men når det kommer til spørsmål om fotball må hun greie seg selv.
Publisert

– Du må ikke engang nevne Liverpool. Her går det i Manchester United for alle pengene. Og laget er så klart Viking, stråler Grete Røraas og strekker armene i været.

Fra sofaen hjemme i Gan i Fet har hun fulgt ivrig med på Fotball-VM de siste ukene. Gerd Aschim rister oppgitt på hodet med et smil.

– Det er Grete som er fotballeksperten av oss. I løpet av disse tre åra har jeg lært mye om fotball enten jeg vil eller ikke, ler hun.

Aschim ble ansatt som såkalt brukerstyrt personlig assistent (BPA) i 2015. Det gjorde en stor endring i Røraas`liv. Fra å sitte mye hjemme er den livsglade 62-åringen stadig på farten.

– Jeg skulle til fysioterapeut forrige uke, men måtte utsette timen ett kvarter for å få med meg en viktig fotballkamp, bryter Grete inn.

Gerd Aschim har mer enn nok med å følge tempoet til 62-åringen. Grete har mye på hjertet, ikke minst når det gjelder fotball.

– Jeg pleier å si at folk ofte prater i munnen på hverandre. Vi prater derimot i hendene på hverandre. Grete er ei dame med masse glede, fart og ønsker. Jeg sa fra da jeg ble spurt om jobben som personlig assistent at jeg ikke var interessert i noen som satt og hang med hodet. Grete startet samtalen nesten før jeg var kommet inn døra. Det var kjemi med en gang, smiler Aschim.

Hun har tidligere erfaring som støttekontakt. Med Grete har hun måttet lære seg å kommunisere på en helt ny måte.

– Jeg kunne ikke tegnspråk da jeg begynte å jobbe med Grete. I tillegg snakker vi tohåndstegnspråk fordi Grete både er døv og blind. Det vil si at Grete holder meg i hendene mens jeg snakker tegnspråk, og dermed føler hva jeg sier, forklarer Gerd Aschim.

– Det er flere ganger folk misforstår og tror vi krangler. Da må vi forklare at jeg er døv og blind, og at dette er måten vi snakker på legger Grete til.

Grete Røraas er opprinnelig fra Egersund. Hun ble født med både syn og hørsel. Hørselen ble imidlertid borte etter at hørselsnerven ble ødelagt i forbindelse med feilbehandling av en ørebetennelse som barn. Synet ble gradvis borte etter at Røraas fikk påvist grå stær i 2007. I 2012 var synet helt borte. Men som barn var hun fotballspiller på Viking- laget som fortsatt er en stor del av livet hennes.

Pekefingeren i været betyr; MÅL!

Pekefingeren i været betyr; MÅL!

– For 20 år siden møtte hun samboeren Ove Kristiansen fra Fet. Ove har også levd store deler av livet som døv, men høreapparatet CI, som er et implantat, gjør at han nå kan høre litt.

– Det var på et foreningsmøte for døve at jeg møtte Grete. Eller lettere sagt hørte latteren hennes. Jeg brukte ett år på å finne ut hvem som eide den latteren, sier han.

I dag har de to fotballen som felles interesse. Grete som vikingsupporter og Ove som LSK-fan. Når det er kamp på tv tolker Ove ved hjelp av tegnspråk.

– Ove er så flinkt til oversette det som skjer i kampene, understreker Grete.

Og selv om hun ikke kan se, faller blikket bort på Ove. Et takknemlig klart blikk fullt av kjærlighet.

– Det hender at vi blir litt uvenner iblant også da, bryter Ove inn.

– Sånn blir det når to fotballgærninger ikke heier på samme lag. Men vi håper begge at England skal gjøre det bra i VM.

I dag kan Grete gjøre seg forstått med noe språk, og kan også høre enkelte tydelige lyder ved hjelp av CI-implantatet hun har fått operert inn. Det hjelper hjernen til å oppfatte lyder. Hun leser aviser, sender meldinger og er på Facebook ved hjelp av en elektronisk leselist.

– Jeg har levd som døv store deler av livet. Men jeg var tidlig opptatt av å få meg en utdannelse. Jeg er utdannet snekker, og har ellers jobbet på hustrykkeriet i Oljedirektoratet i Stavanger i åtte år, forklarer hun.

Da synet gradvis ble dårligere ble hun uføretrygdet.

Så skifter hun raskt tema.

– Dere må se på tatoveringen min da, sier hun plutselig, og drar opp ermet på fotballdrakta.

– Det var en gave jeg fikk. Jeg har tatovert «Viking» og en ørn. Ørner er vakre dyr, smiler Grete.

I fjor fikk Fylkesmannen i Oslo og Akershus inn 50 klager som følge av avslag fra kommunen på søknad om BPA.

Aschim mener BPA bør stå høyt på kommunenes prioriteringsliste.

– Grete har ikke hatt noen til å snakke for seg før jeg kom inn i bildet. Det er derfor mye hun har gått glipp av. Vi har kjempet noen kamper med kommunen. De har etter hvert forstått behovene, forklarer Aschim.

– Hun begynte som støttekontakt fem timer i uka. Det var først høsten 2016 at Grete fikk innvilget brukerstyrt personlig assistent.

– Det er ikke slik at man slutter å være blind og døv når klokka blir 16.00. Nå er vi oppe i 46 timers uke med to tilkallingsvikarer i tillegg. Grete har trengt svært mye hjelp med papirmølla som følger med når man er i det offentlige systemet. Tidligere hadde hun kun tolk som fulgte henne. Nå som jeg har fått flere timer til å følge Grete har vi blant annet kommet i gang med elektronisk leselist som gjør at Grete kan motta og sende SMS og mail uten at andre behøver å lese for henne.

– Du kan jo tenkte deg selv hvor mye mer selvstendig Grete kan leve med denne. Det ligger mange timer med trening bak en slik selvstendighet. Og det er ikke en jobb en døvblind greier alene. Å få en assistent (BPA) har vært helt nødvendig, understreker Gerd Aschim. 

Grete Røraas forteller at livet er blitt et helt annet etter at Gerd kom på plass.

– Nå føler jeg meg trygg, og jeg kommer meg rundt på møter og på besøk til familie. Det er ikke slik at man bruker dagen til å gå på kafé selv om man har assistent. Hva skal jeg på kafé å gjøre som både er døv og blind? humrer Røraas.

– Vi velger heller å bruke tiden på å følge opp saksbehandlingen på mine saker i Nav, eller å ha det hyggelig hjemme. Vi går på møter, og er på ferieturer. Denne uka var vi i Lillestrøm og så på bilparaden i forbindelse med 4. juli, stråler Grete.

Og så har de også tatt turen «hjem» til Egersund ved flere anledninger. 

– Jeg må være den eneste personen i verden som har kjørt til Egersund med døvblind kartleser, skyter Aschim inn.

– Grete kan kjenne igjen lyden av å kjøre gjennom tunneler, så hun visste hvor vi var da vi nærmet oss Egersund. Jeg kjørte uten gps, og da den siste rundkjøringen var gjort om til vanlig kryss skjønte ikke jeg at vi skulle kjøre til høyre. Da begynte Grete å peke og veive, ler Aschim.

– Hva har det gjort med deg å jobbe så tett opp mot Grete?

– Mannen min sier jeg klager mindre nå enn før. Jeg har nok fått et nytt syn på livet. Er det en dårlig dag og Grete møter meg i døra blid og fornøyd, så forstår jeg at jeg har lite å klage over. Å få oppleve å gjøre en så stor forskjell i noens liv betyr mye, sier Gerd.

Lenger kommer hun ikke før jubelen bryter løs inne fra stua.

– Det ble visst mål, forklarer Gerd.

– Fulltreffer.

Innvilget 15 BPA-søknader

Rådmann i Fet kommune Lars Uglem, sier BPA har vært en satsing i Fet de siste årene.

– Aller først er det gledelig at dette fungerer så bra for denne innbyggeren vi hører om her. Ordningen skal sørge for at brukeren skal kunne leve et så aktiv og selvstendig liv som mulig, sier han.

Uglem legger til at saksbehandlerne på kommunens tildelingskontor har stort fokus på brukerens behov, og forsøker i stor grad og ivareta brukermedvirkning,

Siden 2015 har 15 søknader på BPA blitt innvilget, og to søknader er blitt avslått i Fet kommune.

– Vi har etter det jeg vet ingen klager på vår BPA-ordning som har gått til Fylkesmannen, sier Lars Uglem.

BPA

Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er en alternativ måte å organisere praktisk bistand og opplæring på for personer med nedsatt funksjonsevne.

BPA gir personer større mulighet til å styre tjenestene og hverdagen selv.

Personlig assistanse omfatter hjelp til dagliglivets praktiske gjøremål som har tilknytning til husholdningen. Hjelpen kan gis både i og utenfor hjemmet.

KILDE: helsenorge.no

Artikkeltags