Gå til sidens hovedinnhold

Musikken som aldri forsvant

Hver dag rammes cirka 40 nordmenn av hjerneslag. For åtte år siden ble Susan «Suze» Blengsli (52) fra Skjetten en av dem. Nå lager det prisbelønnede filmselskapet News On Request dokumentarfilm om Susan og ektemannen Dan, og om platedrømmen som aldri slapp taket.

Artikkelen er over 4 år gammel

For åtte år siden ble Susan Blengsli rammet av et alvorlig hjerneslag. Det som skulle være starten på en artistkarriere snudde brått om til en kamp for livet. Heldigvis hadde hun musikken. Og Dan.

– Suze må varme opp stemmen!

Det er varmt, klamt og tett backstage på Kulturpuben i Lillestrøm. Musikkterapeut Venja Ruud Nilsen suser forbi så de lange øredobbene dingler.

Hun krasjer nesten i døra med Dan. Han virrer rundt og er litt vill i blikket.

– Jeg har altså husket på alt. Alle detaljer. Men så glemte jeg det aller viktigste. Dette er en releasekonsert, ikke sant. Og så glemte jeg platene. De ligger hjemme, ler han lett hysterisk.

Men bestevenn Jan Prestegård er allerede på saken. Som vanlig. Han har kastet seg i bilen med stø kurs mot det hvitmalte huset på Strømmen.

– Det ordner seg. Det ordner seg, sier Dan til seg selv og virrer ut mot inngangsdøra. Han har som vanlig to kameramenn i hælene. De er fra det prisbelønnede filmselskapet News On Request, og har fulgt Susan og Dan i over ett år. Og der ute i døra står artist Jonas Fjeld og smiler.

Han er klar for duett.

 

Dette er historien om Susan «Suze» Blengsli (52) fra Skjetten. Låtskriveren og artisten med den sarte stemmen som skulle gi ut sin aller første plate med vise-jazz-pop, men som ble rammet av et alvorlig hjerneslag og mistet hukommelsen og alle sine kognitive funksjoner.

Men det er også historien om de nære rundt henne. Om Dan. Samboeren som satt ved sykesenga hennes hver eneste kveld selv om hun ikke kjente ham igjen, og som fridde til henne etter 14 års samboerskap for å vise at han ikke er en sånn som bare stikker når ting blir vanskelig. Det er historien om tvillingdøtrene Pernille og Stina, som måtte bli kjent med mamma på nytt. Og det er historien om et musikkmiljø som slapp alt de hadde i hendene for å hjelpe Suze tilbake på scenen og tilbake til det livet hun en gang hadde.

– Musikken ble en livbøye som ga håp og styrke. Jeg er helt overbevist om at musikk har vært Susans aller beste medisin. Den har fått henne til å huske igjen. Men vi hadde aldri trodd at hun skulle stå på en scene igjen, sier Dan.

I Norge rammes cirka 16.000 personer av hjerneslag hvert år. Det tilsvarer rundt 40 nye tilfeller hver dag. For åtte år siden rammet det også Susan.

Hun husker ingenting av det. Bare at hun våknet opp i en sykeseng på Ahus.

 

– Jeg klarte ikke å snakke. Sa bare konsonanter. Det var helt forferdelig. Og jeg husket ikke hvem Dan eller jentene mine var.

Det var egentlig Dan som var popstjerna i familien. Han var vokalist i bandet Solfaktor X, og solgte til gull med låten «Status ku» i 1995. Beviset henger i glass og ramme hjemme på veggen på Strømmen. Han var også vokalist i bandet «Fetter Tom», som ble kjent under tv-programmet X-Faktor i 2009. Men Dan er mer opptatt av plata han har mellom hendene. Den står det «Suze» på. Den ble levert på døra i sommer av en trailer. Et helt lass. Og Dan fikk stor klump i halsen.

– Det var liksom resultatet av åtte års hardt arbeid som kom på døra den sommerdagen. Åtte år med drømmer. Åtte år uten å gi opp. Da skal jeg innrømme at det kom noen tårer.

Susan nikker.

– Det var helt utrolig å holde i den plata for første gang. Endelig, Etter så mange år, hadde drømmen min blitt virkelighet.

Hun husker fortsatt ikke at hun skrev låtene. Hun har måttet lære seg dem på nytt. Pugge dem.

– Jeg har gått i musikkterapi de fire siste årene. Disse timene har vært et stort lyspunkt for meg, sier Susan.

– Ja, det er ikke tvil. Jeg har sett det med egne øyne. Musikk er terapi. Disse timene har betydd så masse for Suze. Vi er så takknemlige overfor Skedsmo kommune som har gitt henne disse timene, sier Dan.

 

Det var datteren Pernille som oppdaget at noe var galt med mamma.

– Det var veldig skremmende. Jeg skjønte at noe var galt, men ikke hva. Hun var veldig fraværende og borte i våken tilstand, og hun virket likegyldig til spørsmål jeg stilte henne, forteller Pernille.

Hun ringte Dan, som ba henne om å kjørte moren på legevakta.

Der fikk de vite at hun hadde hatt en stor hjerneblødning. De fikk også vite at hun hadde hatt to mindre slag tidligere som ingen hadde oppdaget. Legenes dom var klar: I verste fall kunne hun forbli sånn resten av livet. Men hun kunne også bli nesten helt frisk.

– Det var en vanskelig sorg da man plutselig skjønte hva som hadde skjedd. Vi viste jo ikke om hun ville bli seg selv igjen, Man hadde på en måte mistet sin mamma samtidig som hun var i live, forteller Pernille.

– Hun har endret seg etter slaget og vi har måtte bli kjent med mamma på nytt. Det har ikke alltid vært like lett, men hun virker mye lykkeligere på mange måter nå og gjør ting som hun ikke turte å gjøre før. Det gjør at det er lettere for å se framover og ikke bakover, sier Stina.

Lær deg fast-regelen

Hjerneslag er en fellesbetegnelsefor hjerneinfarkt og hjerneblødning. I Norge rammes cirka 16.000 personer av hjerneslag hvert år, tilsvarende rundt 40 nye tilfeller hver dag. Det er den tredje hyppigste dødsårsaken i Norge.

Mistenker du hjerneslag, skal du straks ringe etter ambulanse. Symptomene du skal være se etter er oppsummert i forkortelsen FAST:

F - Fjes. Be personen smile eller le.

A- Arm. Be personen om å løfte begge hendene.

S - Språk. Be personen om å si en enkel setning.

T - Tale. Sjekk om personen snakker utydelig.

Kilder: slag.no, nhi.no, helsedirektoratet.no

Susan måtte gjennom mange måneder med rehabilitering, både på Ahus og på kognitiv rehabilitering på Sunnaas sykehus. Hun måtte lære nesten alt på nytt. Sakte, men sikkert, kom langtidshukommelsen hennes tilbake. Et stort behov meldte seg hos Dan.

- Vi hadde vært samboere i 14 år og var liksom ikke sånne som giftet oss. Nei, vi hørte sammen uansett. Men da dette skjedde, ble det utrolig viktig for meg å fri til henne. Det var min måte å fortelle henne at jeg ikke drar noen steder, forteller Dan.

Susans tårer triller.

- Uff. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten Dan. Han har betydd alt.

Og så ler de litt.

- Hvis vi krangler nå, sier jeg bare at vi ikke er gift. Det gjelder ikke, jeg var ikke frisk da jeg sa ja til å gifte meg, smiler Susan.

Susan begynner etterhvert også å huske drømmen om å gi ut sin egen plate. Målet blir plutselig klart for dem: Å gå i studio igjen for å gjennomføre det albumet som så brått ble stoppet av hjerneslaget.

Dan legger sin egen karriere på hylla. Nå er det Suze som er viktigst.

Og musikervennene ringer på døra på løpende bånd. Jim Berget stiller med eget studio i Flateby. Marit Reistadbakk, som alltid er med når Suze står på scenen, er selvfølgelig med. Det er også Stian Carstensen med trekkspill, fløyter og banjo. Paolo Vinaccia, Henrik Mosnes, Kari Ivelabd. Jørun Bøgeberg...

Dan ramser opp. Med blanke øyne.

- Det er en fantastisk gjeng med musikere. Det at de stilte opp for Suze på den måten, jeg har ikke ord. Det hadde aldri blitt noe av uten dem.

Albumet til Suze får navnet «Confused».

- Alle låtene hennes er skrevet før hjerneslaget. Det er som om hun gjennom albumet forteller sin egen livshistorie før det skjer, sier Dan.

For litt over ett år siden ble de kontaktet av filmselskapet News On Request, som hadde hørt historien til Susan. De ønsket å lage en dokumentarfilm om hennes vei tilbake og om den musikalske drømmen som aldri forsvant.

- Vi valgte å takke ja. Selv om det er veldig sårt å snakke om alt som har skjedd, har det vært som terapi for meg. Det å snakke om ting er så viktig. Dette er det mange familier som opplever og går igjennom, akkurat som oss. Det føles både riktig og viktig å gjøre det, sier Dan.

Susan smiler.

- Jeg vet ikke. Jeg tror det blir bra. Jeg håper det.

Trond Eliassen i News On Request er produsent og regissør for dokumentarfilmen om Suze.

- Da jeg traff Dan og Susan skjønte jeg veldig fort at det ligger en veldig sterk historie i bunnen her. Filmen handler ikke bare om musikk, men om historien deres. Det å ha drømmer som man ikke gir slipp på. Det handler om å overleve og å ha noe å jobbe med. Musikken har hjulpet henne tilbake, sier produsenten.

Dokumentaren skal også i stor grad fortelle noe om valg.

- Jeg har lært noe om pågangsmot og ansvar av Dan. Det å velge å bli, og å forstå hva det innebærer. Hvor mye jobb det er. Det er imponerende, sier han.

 

Og så var det artisten Jonas Fjeld. Det var Dan sin ide. En av låtene til Suze trengte en dyp og mørk stemme til en duett. Og plutselig gikk det opp for Dan at Jonas Fjeld var rett mann.

- Dan sendte meg en e-post der han fortalte litt om historien til Suze og en lydfil med den aktuelle låta. Jeg synes det var en morsom og annerledes låt, og fikk lyst til si ja selv om jeg ikke kjente dem. Det er helt utrolig hva hun har fått til, sier Jonas Fjeld.

Nå står han utenfor Kulturpuben, klar for å synge duett. Det er en helt vanlig torsdagskveld på puben. Men likevel ikke. Åtte år har det tatt. Og nå skal Suze på scenen igjen for aller første gang. Konserten er helt utsolgt. Det er dunkel belysning og telysene danser i glassene. Platene står stablet ved siden av scenen, og Jan Prestegård kan puste lettet ut.

Backstage sitter Susann og varmer opp stemmen. Hun er overraskende rolig.

- Jeg håper bare jeg ikke begynner å gråte. Og at jeg ikke glemmer tekstene. Det er det jeg tenker på. Og så tenker jeg på alle de som sitter der ute i salen. Det har vært så mye støtte.

Der ute sitter barndomsvenner, musikkterapeuten, vennen fra slaggruppa, fra svømmegruppa. Familie. Nye venner og venner fra musikkmiljøet tett i tett. Tvillingdøtrene Pernille og Stina har fått beskjed om å sette seg litt langt bak i lokalet.

- Hvis jeg ser dem, gråter jeg garantert, sier Susan.

Dan nikker. Det er nå eller aldri. Han følger henne opp på scenen. Der står Marit Reistadbakk klar med gitaren og resten av musikergjengen. Alle holder pusten. Smiler. Og så begynner det. Den sarte stemmen til Suze fyller rommet. Hun synger til sjela til dem alle sammen.

Etter konserten får Suze trampeklapp og blomsterbuketter kastet opp på scenen. Dan er et eneste stort smil.

- Dette er en stor dag for oss alle. Men det er åtte år med hard jobbing som utløses på en kveld, og det er klart det er en stor påkjenning. Men vi klarte det. Og det viser at man aldri må sette seg ned og gi opp. Man må aldri slutte å drømme.

- Musikk kan være som et tryllemiddel

Tidligere forskning har vist at musikkterapi kan være løsningen for å komme raskt tilbake etter hjerneslag. Venja Ruud Nilsen ser det stadig vekk i jobben sin som musikkterapeut på Frydenlund Voksenopplæring og logopedavdeling på Strømmen. - Musikk er medisin. Ja, noen ganger kan musikk være som et tryllemiddel for de som har hatt herneslag. Det tar utgangspunkt i en annen del av hjernen. Vi synger med den høyre hjernehalvdelen, og snakker med den venstre, forteller hun.

Hun har vært musikkterapeuten til Susan de fire siste årene, og mener hun har hatt stort utbytte av timene de har hatt sammen. Timene dekkes av Skedsmo kommune.

- Jeg tenker at hun har hatt stor fremgang, og musikken har hjulpet henne til å huske bedre. Og så tror jeg det å ha et mål har vært veldig viktig. Det å ha noe å jobbe fram mot, sier hun.

Fakta

I 2007 gikk tobarnsmoren Susan Blengsli i et lokalt studio for å spille inn ti låter sammen med blant annet perkusjonist Paolo Vinaccia, basist Jørun Bøgeberg, gitarist Jim Berget og Marit Reistadbakk på vokal.

I 2008 ble hun brått rammet av et svært alvorlig hjerneslag, og det viste seg at hun hadde hatt to hjerneslag fra før som ingen hadde oppdaget.

Hun var mange måneder under rehabilitering, og sakte men sikkert kom langtidshukommelsen tilbake.

I 2009 får hun komme hjem, og i 2010 gifter hun seg med samboeren Dan Vetle Glans Urdahl.

Hun blir med i en slaggruppe og bruker svømming og musikk som rehabilitering.

I 2012 er hun tilbake i studio, og i 2013 reiser hun til London for å «mikse» albumet hos legenden Phill Brown. Hun betaler alt av egen lomme.

Filmselskapet News On Request er prisbelønnet for sine dokumentarprogram. De ønsket å lage en dokumentar om Suze og Dan, og har nå fulgt dem i over ett år.

I sommer ble drømmen om plateutgivelse en realitet, da debutalbumet «Confused» ble lansert. Låtene kan nå lastes ned på blant annet Spotify og ITunes. I september holdt hun releasekonsert på Kulturpuben i Lillestrøm.

Susan ble rammet av et fjerde hjerneslag for ett år siden, men det rammet ikke like hardt som det forrige.

 

Kommentarer til denne saken