Rapport: Forsvaret bidro med 30 milliarder til samfunnet i fjor

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Forsvarssektorens økonomiske bidrag til samfunnet steg i fjor til 31,4 milliarder kroner. Trøndelag, Akershus, Oslo, Troms og Hordaland topper fylkeslisten.

DEL

Det er Forsvarsdepartementet som i en fersk rapport har vurdert den økonomiske effekten av forsvarssektorens tilstedeværelse og aktivitet i 2018.

Fjorårets nivå er en økning på 3,4 milliarder kroner sammenlignet med 2017, men departementet advarer mot å sammenligne tallene direkte på grunn av andre forutsetninger og metodiske grep i årets rapport.

Beregningen er basert på sektorens utgifter knyttet til avlønning av personell, vare- og tjenestekonsum, samt drift og investeringer. I tillegg kommer effekten av gjenkjøp på 1,9 milliarder kroner.

Den økonomiske effekten til utlandet er beregnet til 5,6 milliarder, mens ytterligere 6,3 milliarder går til utlandet gjennom kampflyinvesteringer.

– Av det samlede bidraget til samfunnet som forsvarssektoren står for, kan 39 prosent relateres til kjøp av varer og tjenester, 38 prosent er personellrelaterte utgifter fra privat forbruk og skatt og 23 prosent kommer fra investering og drift, heter det i rapporten.

Rapporten viser at det samlede direkte bidraget for 2018 fordeler seg på de største fylkene etter følgende rangering: Trøndelag på topp (3,3 milliarder), foran Akershus (2,8 milliarder), Oslo (2,4 milliarder), Troms (2,3 milliarder) og Hordaland (2 milliarder).

(NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken