Feiringen, som har vært arrangert på Bjønnåsen i Rælingen de siste to årene, har vært til minne om over to hundre ungdommer som 17. mai 1942 feiret nasjonaldagen illegalt på Bjønnåsen.

I år er imidlertid arrangementet avlyst. Årsaken er at det har kommet reaksjoner på at Jan Holthe, som står bak arrangementet, har en bakgrunn som høyreekstremist.

Ønsker ikke bråk

Ifølge Holthe selv er det varslet aksjoner mot arrangementet på grunn av både hans bakgrunn og på grunn av at morfarens hans var en del av SS.

Arrangementet har trukket rundt 60 deltakere de to siste årene.

– Dette er et arrangement som er ment som en hyggelig familietilstelning. Når det nå har kommet trusler om aksjoner velger jeg å avlyse, sier Holthe.

Rælingen kommune trekker også sin støtte til arrangementet etter at Holthes bakgrunn er blitt kjent.

Ekstreme synspunkter

På Holthes Facebook-profil ligger fortsatt flere bilder og ytringer som knytter ham til det nynazistiske miljøet.

– Jeg skjønner at folk reagerer. Jeg kom ut av de nynazistiske miljøene på 90-tallet, og tar avstand fra slike holdninger. For meg er det forskjell på hva man mener privat og hva man publiserer på Facebook. De siste publiseringene ble gjort etter at jeg deltok i en demonstrasjon etter angrepene på det franske magasinet Charlie Hebdo. Her kom jeg i kontakt med mennesker i det nynazistiske miljøet. Det var lett å bli revet med, sier Holthe til rb.no.

Ifølge nettstedet vepsen.no la han i februar i år ut et lengre innlegg på Facebook hvor han hevdet at all terror er av det gode. I innlegget skriver han at « ... jo flere terroranslag og jo flere menneskeliv som går med, jo bedre er det.»

Holthe har også tidligere gjort seg bemerket da han krevde dødsstraff for Venstres Abid Raja for landsforræderi.

– Jeg forstår at dette er uheldig, sier Holthe. Han håper nå at andre vil ta på seg ansvaret for arrangementet.

– Det er en flott markering av et svært viktig motstandsarbeid som ble gjort under krigen. Derfor håper jeg noen tar arrangementet videre, sier Holthe.

Holthet er i tillegg til Bjønnåsen-arrangementet aktiv i flere ulike grupper, blant annet som flyktningeguide og i en sykkelgruppe for innvandrere.