Liam (8) trosset ekle kommentarer for å donere hår til kreftsyke

Liam Rismoen (8) har spart håret sitt i nærmere to år for å bidra til at kreftsyke barn kan føle seg fine. Nå er han klar for å spare igjen.

Liam Rismoen (8) har spart håret sitt i nærmere to år for å bidra til at kreftsyke barn kan føle seg fine. Nå er han klar for å spare igjen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Liam Rismoen (8) har spart til langt hår i to år for å gjøre hverdagen til kreftsyke barn litt bedre.

DEL

– Hår er viktig for at man skal føle seg fin, og alle fortjener å føle seg fin, mener Liam Rismoen.

Rælingsgutten, som blir ni år neste måned, startet å spare hår sommeren 2016. Mange rundt han hadde opplevd å få kreft, og Liam spurte moren om hva som skjer når man får sykdommen.

– Jeg fortalte at de får medisiner, og at mange mister håret på grunn av disse. Det syntes han var så trist. Jeg fortalte da at mennesker kan donere hår og gi det til dem som syr parykker. Det vil jeg gjøre!, sa han, forteller mamma Tina Rismoen som selv jobber som frisør.

– Jeg var klar på at håret måtte bli langt for at han kunne donere, men Liam var fast bestemt på å gjøre dette.

Fikk spørsmål om han var jente eller gutt

Tina forteller at sønnen i denne perioden har fått mange kommentarer fra jevnaldrende om at han ser ut som en jente og at gutter ikke skal ha langt hår. Han har også fått spørsmål om han er jente eller gutt.

– Man skulle tro at vi har kommet lenger enn dette i 2018, mener Rismoen.

– Jeg ble veldig lei meg og følte meg ertet, forteller Liam som likevel sto imot presset om å klippe seg.

Mamma Tina husker spesielt en gang sønnen hadde pyntet seg for å gå på et diskoarrangement som han hadde gledet seg lenge til.

– Det endte med at jeg måtte hente en gråtkvalt gutt som hadde blitt ertet av større gutter som mente han så ut som en jente. Han fortalte at han hadde blitt ledd av. Jeg sa at han kunne klippe seg hvis han ville, men ikke bare fordi noen bøller hadde ertet han. Da uttalte han selv at han ikke ville at dem som ertet skulle ødelegge for de syke barna som trengte håret hans.

Tina legger til at sønnen har hatt gode venner hele veien som har støttet gjerningen.

– Vi var euforiske da jeg holdt håret i hånden

Siden Tina selv er frisør, var det hun som i forrige uke klippet sønnen. Da var lokkene endelig lange nok til å kunne doneres.

– Vi ble ganske så euforiske begge to da jeg holdt håret i hånden. En epoke var over, og det var så rørende å kunne konstatere at han hadde fått det til. Det ble noen tårer, forteller hun.

Nå er Liam klar for å spare igjen.

– Jeg spør: er du ikke redd for å bli ertet igjen? Da rister han på hodet og sier; nå vet jeg hva som kan komme og jeg er ikke redd.

Kriteriene for å donere er at håret må være minst 15 centimeter langt, i god stand og helst ufarget.

– Jeg jobber i Hairport frisør og vi har fått opplæring av firmaet Apollo som lager parykkene i hvordan håret skal klippes av for at man skal få mest mulig ut av donorhåret.

– Hvis noen ønsker å gjøre det samme som Liam, kan man komme til en av våre salonger. Vi klipper av håret riktig og leverer det inn, opplyser Tina.

– Så får man en diplom. Denne gjorde Liam veldig stolt, forteller hun.

Har inspirert andre

Liam oppfordrer nå flere til å donere hår. Og han har allerede klart å inspirere andre barn til å gjøre det samme.

– Vi har fått flere bilder av andre som har klippet av seg håret etter at Liam gjorde det, og det er jo helt fantastisk! Jeg drømmer om at Liams gjerning får ringvirkninger, slik at det nå kommer inn masse donorhår, sier en stolt mamma.

– Jeg tenker at selve definisjonen på mot må være når en åtte år gammel gutt står imot stygge kommentarer for det lange håret sitt, gråter tapre tårer, men likevel fortsetter å spare for å gi til noen som trenger.

– Fantastisk gjort!

Kreftforeningen får jevnlig henvendelser fra folk som ønsker å donere hår til parykker. 
– Det er fantastisk flott gjort av unge mennesker å donere håret sitt. Når yngre barn som Liam gjør dette for å vise sin støtte og sympati, viser det flotte holdninger, og at de bryr seg om andre, mener Ingvild Reitan, distriktssjef ved Kreftforeningens distriktskontor i Oslo.


-Det betyr svært mye for kreftrammede som mister håret av cellegiftbehandling å få parykker som er laget av ekte naturlig menneskehår. Når kreftpasienter går på cellegift, mister de ofte håret. For noen, og kanskje spesielt unge, kan dette være en stor ekstra belastning, sier Reitan.

Artikkeltags