Romerikes Blad har siden januar i år fulgt Une Prestholt (40) fra Blystadlia i hennes forberedelser mot å bli den første norske kvinnen som skulle bestige Mount Everest fra sørsiden.

Og ting gikk etter planen. Den nybakte 40-åringen var i knallform da hun reiste til Nepal 27. mars. RB-leserne kunne følge hennes treningsetapper og akklimatisering sammen med sherpa-teamet Ascent Himalaya i Himalaya før planen var å toppe verdens høyeste fjell 14. mai.

– Så, de siste dagene før planlagt topping, begynte jeg å føle meg dårlig. Jeg har aldri tidligere blitt høydesyk. Nå brakk jeg meg omtrent hver 50. meter under de såkalte rotasjonene, altså turene hvor man går opp og ned for å bli vant til høyden, og manglet fullstendig energi, forteller Une.

LES OGSÅ: Une har høydeskrekk – nå har hun dratt til Mount Everest

Reddet med helikopter

– Vi bestemte oss for at jeg skulle gå direkte til camp 2 – fra 5.300 til 6.400 meter, noe jeg klarte. Men jeg var veldig sliten og hadde lite energi da jeg kom til fram. I og med at jeg ikke fikk i meg noe næring, og var konstant kvalm, trodde vi at jeg var rammet av høydesyke. Vi konkluderte derfor med å avbryte da sikkerhet alltid kommer først, forteller Une som ble reddet ned fra fjellet med helikopter 13. mai, dagen før svenske Daniel Ackermann, som hun opprinnelig skulle gå til toppen med, besteg fjellet.

På sykehuset i Nepals hovedstad Katmandu blir Une undersøkt for høydesyke, men alle verdier er normale.

– Menstruasjonen hadde uteblitt under hele oppholdet, men jeg trodde det var på grunn av høyden. Likevel ba jeg legene ta en urinprøve.

Prøven viser at Une er gravid. Ultralyd blir foretatt, og den viser at fosteret har hjerteslag.

– Det var litt av et sjokk. Det har vært en drøm for meg å bli mor, samtidig som det har vært en drøm å bestige Mount Everest, så jeg skal innrømme at jeg sitter med litt blandede følelser akkurat nå, sier Une som er omtrent to måneder på vei.

Vil toppe som mor

Onsdag kveld fløy Une hjem til Norge. Nå venter videre undersøkelser av fosteret her hjemme.

– Både fordi jeg er 40 år og fordi jeg har oppholdt meg så lenge i høyden, sier hun.

–Selv om jeg blir mor, er jeg fast bestemt på å en gang bestige Mount Everest. Det er mulig denne tankegangen endrer seg når jeg sitter der med barnet i armene, det skal jeg innrømme, men per dags dato lever drømmen i høyeste grad. Jeg skal tilbake til Nepal!

Une synes det er godt å komme hjem og slippe katta ut av sekken. Nå vil hun så raskt som mulig tilbake i jobben i IBM.

Mange har lurt på hvorfor det plutselig ble stille fra den utadvendte fjellklatreren. Til sammen har seks mennesker dødd på Mount Everest på like mange dager denne måneden, fire indere, en australier og en tysker.

Une Prestholt forsøkte å nå toppen også i fjor. Da utløste et jordskjelv et fatalt snøskred som tok livet av 22 andre klatrere i ferd med å bestige verdens tak. Une og teamet hennes unngikk skredet da de hadde hviledag i en annen del av Basecamp.

Dramatiske dager på Mount Everest