Gå til sidens hovedinnhold

– Ikke rør rådyrkillingene!

Artikkelen er over 3 år gammel

For alle del: – La rådyrkillingene være i fred! Moren kommer tilbake. Rører du dem, gjør hun det kanskje ikke.

Budskapet kommer fra Arne Selman, leder for viltnemnda i Rælingen.

Nå er tiden da rådyrene får killinger. Moren, som ofte får flere killinger, gjemmer dem på forskjellige steder og går rundt og dier dem.

At en rådyrkilling ligger alene, betyr derfor ikke at den er forlatt.

Men hvis mennesker blander seg inn og klapper eller flytter på killingen, er det ikke sikkert moren vil ha noe mer med den å gjøre.

Det klare budskapet er derfor:

– Ikke rør dem. Og for all del, ikke ta dem med hjem.

– Viltnemnda får av og til telefoner fra folk som har funnet rådyrkillinger, tatt dem med seg og lurer på hva de skal gjøre. Det kan være fatalt for dyrene. Det er mye bedre at de ringer viltnemnda på forhånd. Å klappe dem kan også føre til at moren støter dem fra seg slik at de sulter i hjel og dør, sier Selman.

Før pinsen fikk viltnemnda to henvendelser fra noen som hadde funnet rådyrkalver.

Her er tre andre ting å huske på når det gjelder rådyr:

– Folk unnlater å melde fra når de kjører på dyr. Det er ikke ulovlig å kjøre på dyr, men det er ulovlig ikke å varsle, sier viltnemdslederen.

– Planter du barlind skal du vite at det kan ta livet av rådyr. Barlind er en vanlig hageplante som er giftig for dem. De klarer ikke å skille at dette er farlig for dem. Så de spiser dem og dør.

Det samme gjelder pynt. På kirkegårder har vi også funnet en del døde rådyr som spiser på kranser og bårebuketter. Det er uansett ikke trivelig å avlive dyr, men det er spesielt lite hyggelig på en kirkegård.

Les også

Kaie med griseflaks

Les også

Helgens mest uheldige sykkeltyv?

Kommentarer til denne saken