– Jeg skal fortelle deg hvorfor Sherlock Holmes fortsatt er populær, sier Nils Nordberg:

– Fordi han fortsatt er den smarteste jævelen i rommet.

Nils Nordberg har vært pensjonist i seks år, men er like aktiv som han var i yrkeslivet.

– Jo, men alt jeg gjør nå er con amore hele veien. Når folk er så gærne som i Bokvennen, må jeg bare henge med, sier Nordberg.

Ingen over Holmes

Det de gærne folka i forlaget Bokvennen har gjort, er å be Nordberg om en jobb han regner med å bruke 10 år på.


Ønsket er å gi ut Sir Arthur Conan Doyles bøker om Sherlock Holmes på nytt. Nils Nordbergs jobb blir å gå igjennom de gamle oversettelsene og fornye språket i tillegg til at han ved hver utgivelse skriver et fyldig forord. Denne påsken kom den første utgivelsen; «En studie i rødt», Doyles debut med den sylskarpe detektiven, utgitt i 1887.

– Du får kanskje tak i bøker om Sherlock Holmes hos brukthandlere, men det er sikkert 20 år siden de kunne skaffes i en bokhandel.

– Hvordan kan han fortsatt være aktuell 128 år etter at han ble skapt?

– Jeg tror ikke det har kommet noen senere som har overstrålt Sherlock Holmes, sier Nils Nordberg. Som er litt gæren selv.

10 bøker i året

– Ja, jeg har lenge hatt en idé om å gi ut alle de gamle krimklassikerne, ikke bare Sherlock Holmes; lage et slags hjørnesteinsbibliotek med krim. Med det mener jeg ikke bare de beste, men også de som har betydd mye. Den første boka til Agatha Christie, «Styles-mysteriet» fra 1920, har betydd mer for krimlitteraturen enn den mer berømte «Mord på Orientekspressen» fra 1934. Dette har Bokvennen takket ja til.

– Høres ut som du har dratt på deg en real jobb her, Nordberg?

– Å ja, det skal jeg si deg. Vi snakker 10 bøker i året i 10 år, 100 utgivelser. Jeg skal plukke ut alle sammen og skrive fyldige forord til alle. Så jeg er nødt til bli minst 83 år.

Med blikket vendt opp

For øyeblikket er Nils Nordberg og kona Aud på hytta i Sverige; det vil si en leilighet i Töcksfors, halvannen times biltur fra huset hjemme i Lørenskog. Der slapper de ekstra godt av og nyter utsikten til kanalen som renner forbi og verdensrommet som funkler der oppe.

– Jeg har vært opptatt av astronomi siden jeg var guttunge og har skaffet meg et teleskop. Jeg har ikke drevet det så langt og sliter fortsatt litt med å få det til. Men det er fascinerende å se på stjerner og planeter, særlig månen. Så mange flotte detaljer. Man får litt store og lange tanker når man retter blikket mot universet, sier Nils Nordberg. Han bedyrer at han ikke bruker teleskopet til å kikke inn i naboleilighetene.

Det ville jo vært kriminelt.

FAKTA

  • Nils Eivind Nordberg (73), bosatt i Lørenskog.
  • Pensjonert fra NRK, mangeårig instruktør og dramaturg for Radioteatret.
  • Regnes som Norges fremste ekspert på kriminallitteratur og spesielt Sherlock Holmes.
  • Er engasjert av forlaget Bokvennen til å utgi de viktigste bøkene innen kriminallitteratur. I alt skal det utkomme 100 bøker.