Russlands president Vladimir Putin sier han har igangsatt en militær operasjon i Øst-Ukraina. Han truer andre land til å holde seg unna.

I en uannonsert tale på russisk TV tidlig torsdag morgen ber Putin de ukrainske militære legge ned våpnene.

Han sier han har gitt ordre til en militæroperasjonen som svar på trusler som er kommet fra Ukraina, og for å beskytte sivile.

Hørt flere eksplosjoner

Det russiske nyhetsbyrået Interfax skriver blant annet at en militær landingsoperasjon er igangsatt ved den ukrainske svartehavsbyen Odesa, og at soldater er gått i land.

I Kharkiv er et militært kommandosenter truffet av et russisk missil, ifølge Ukrainas innenriksdepartement.

I en rekke ukrainske byer, inkludert Kyiv, er det meldt om eksplosjoner og skyting, ifølge Reuters, AFP og BBC.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba anklaget natt til torsdag Russlands president Vladimir Putin for å ha innledet en fullskala invasjon av landet.

– Putin har akkurat innledet en fullskala invasjon av Ukraina. Fredelige ukrainske byer er under angrep. Dette er en aggresjonskrig, sa Kuleba og la til at Ukraina vil forsvare seg og vil seire.

– Verden kan og må stanse Putin. Det er nå det må handles, sa han.

Stengte luftrommet

Ukraina stengte luftrommet for sivile fly, og både passasjerer og flyplasspersonale ble evakuert fra flyplassen utenfor Kyiv, der noen vitner meldte at de hadde hørt artilleriild, ifølge departementet for infrastruktur.

Fire eksplosjoner er også hørt i Kramatorsk, en by på frontlinjen som fungerer som Ukrainas militære hovedstad i Øst-Ukraina.

Nato-sjef Jens Stoltenberg fordømmer Russlands angrep på det sterkeste.

– Jeg fordømmer på det sterkeste Russlands hensynsløse angrep på Ukraina, noe som setter utallige sivile liv i fare, skriver Stoltenberg på Twitter.

– Dette er et grovt brudd på folkeretten og en alvorlig trussel mot den euroatlantiske sikkerheten. Nato-landene vil møtes for å ta opp Russlands fornyede aggresjon, fortsetter Nato-lederen.

Også USAs president Joe Biden sier at verden vil holde Russland ansvarlig for angrepet på Ukraina.

Forsøkte å ringe Putin

Onsdag ba separatistlederne i Luhansk og Donetsk om militærhjelp fra Russland mot det de kalte ukrainsk aggresjon, etter at Putin anerkjente de to regionene i Øst-Ukraina som egne stater og varslet at han ville sende såkalte fredsbevarende styrker inn i regionen.

Putin sier Russland ikke har som mål å okkupere Ukraina, men at alt ansvar for et blodbad ligger hos det han kaller det ukrainske regimet.

I talen truet han andre land og gjorde det klart at ethvert forsøk på hindre den russiske operasjonen vil føre til «konsekvenser som de aldri har opplevd».

Få timer før holdt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj en dramatisk tale der han på russisk appellerte til russerne om å avverge krig. Han sa han hadde forsøkt å ringe til Putin, men at han ikke fikk svar.