EOS-utvalget med sjelden kraftig kritikk av PST

PST har gjennom Norwegians bookingsystem urettmessig skaffet seg tilgang til store mengder opplysninger om norske og utenlandske passasjerer på nasjonale og internasjonale ruter, ifølge EOS-utvalget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

PST har gjennom Norwegians bookingsystem urettmessig skaffet seg tilgang til store mengder opplysninger om norske og utenlandske passasjerer på nasjonale og internasjonale ruter, ifølge EOS-utvalget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto:

Av

EOS-utvalget retter skarp kritikk mot Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for å drive ulovlig innhenting av store mengder opplysninger om norske flypassasjerer.

DEL

– Vi mener innhentingen har vært – og er – ulovlig. Dette er meget kritikkverdig, sier EOS-utvalgets leder Svein Grønnern.

Utvalget slår fast at PST i en årrekke har skaffet seg tilgang til opplysninger om norske og utenlandske passasjerer gjennom Norwegians bookingsystem, uten at de har hatt hjemmel for dette i loven. I tillegg har PST rutinemessig fått tilsendt passasjerlister fra i alt åtte flyselskaper.

Informerte Stortinget

Torsdag la EOS-utvalget fram en særskilt rapport om saken for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Utvalget er nedsatt av Stortinget for å føre tilsyn med de hemmelige tjenestene.

– Det er ytterst sjelden vi uttaler så skarp kritikk, sier Grønnern.

Han mener det gjør saken ekstra kritikkverdig at EOS-utvalget allerede i 2014 slo fast at PST ikke kunne innhente slike opplysninger. Likevel fortsatte praksisen.

PST oppbevarte også i månedsvis opplysninger om anslagsvis én million reisende årlig og har i tillegg gitt gale opplysninger til EOS-utvalget om saken.

– PSTs håndtering er blant det som skjerper kritikken, sier Grønnern til NTB.

– Meget alvorlig

Leder i kontrollkomiteen Dag Terje Andersen (Ap) sier til NTB at saken er «svært alvorlig», mens SVs medlem i komiteen, Freddy André Øvstegård, kaller saken en skandale.

– Nå må vi snarest få svar på om justisministeren har visst om PSTs praksis. Rapporten viser til dialog mellom PST og departementet om temaet så tidlig som 2014, derfor må vi finne ut hva departementet har visst når og hvorfor denne ulovlige overvåkingen ikke ble stoppet før, sier han.

Komiteen skal nå behandle saken og lage en innstilling til Stortinget. Men det er foreløpig for tidlig å si om saken vil få konsekvenser for justisminister Jøran Kallmyr (Frp), sier Andersen.

– Vi forholder oss til statsrådens ansvar i denne typen saker. Hans ansvar er at hans underliggende etater følger det regelverket som gjelder, sier han.

Uenighet om lovgrunnlag

Ifølge PST-sjef Hans Sverre Sjøvold har PST lagt utlendingsloven og -forskriften til grunn for å hente inn passasjerinformasjonen. Men det holder ikke, mener EOS-utvalget.

– Utlendingsloven gjelder utlendinger og gir ikke grunnlag til å samle inn informasjon om nordmenn, sier Grønnern og peker på at PST selv har uttrykt tvil om lovgrunnlaget.

– Likevel lagde de altså en rutine for slik informasjonsinnhenting, påpeker EOS-lederen.

Han erkjenner samtidig at PST kan ha gode grunner, som terrorsikring, til å ville hente inn denne typen opplysninger.

– Men man må ha lovhjemler til å gjøre det. Og har man ikke det, får man skaffe seg det, sier han.

Som følge av kritikken vil PST nå revidere praksis og rutiner for å sikre korrekt innhenting og behandling av passasjerlister.

Norwegian: – Ingen kommentar

Saken ble kjent for offentligheten i mai i år. Da gikk alarmen hos Norwegian da selskapets sikkerhetsansvarlige oppdaget at en PST-ansatt hadde logget seg inn på flyselskapets bookingsystem, under tilsyn av en Norwegian-ansatt.

Norwegian varslet Datatilsynet, som siden da har gransket saken sammen med EOS-utvalget og Tolletaten.

Norwegian ville torsdag ikke kommentere saken.

– Konklusjonen fra EOS er tydelig. Vi har ingen ytterligere kommentarer i denne saken, sier pressekontakt Tonje Næss i Norwegian til NTB.


Artikkeltags