NRK mener de ikke har gjort noe galt ved bruk av anonyme og falske profiler i sosiale medier i TV-programmet Folkeopplysningen, som prøvde å manipulere et skolevalg på Lillestrøm.

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund sier til VG at ut fra et presseetisk ståsted, er det grunn til å stille mange kritiske spørsmål til prosjektet.

– Medienes eneste valuta er at man skal ha tillit og troverdighet, at man søker sannhet. Her har man et helt annet type prosjekt, og jeg er skeptisk til om dette er en god måte å gjøre det på, sier Floberghagen.

Hun sier det er vanskelig å svare ja eller nei på om hvorvidt NRK-programmets bruk av anonyme og falske profiler er et brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 3.10 om at skjult kamera/mikrofon eller falsk identitet bare skal brukes i unntakstilfeller.

– Jeg synes ikke det som er gjort her er direkte sammenlignbart med presseetikkens bestemmelser om bruk av skjult identitet. Sosiale medier er plattformer som i utgangspunktet legger opp at brukere kan være anonyme eller opprette kontoer med ukjent avsender, skriver NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk i en melding til VG.