Gå til sidens hovedinnhold

Politisk jordskjelv i Europa etter nattens EU-valg

Artikkelen er over 2 år gammel

Ytre høyre størst i Frankrike, høyrepopulister/nasjonalister størst i Italia og Ungarn, katastrofe for Mays konservative parti og utrolig måling for Brexit-tilhengerne. Katastrofe også for Sveriges politiske gigant, Socialdemokraterna.

(Nettavisen): Marine Le Pen erklærer seier etter valgdagsmålinger som viser at hennes ytre høyreparti Nasjonal samling ligger an til å bli størst i EU-valget i Frankrike.

Nasjonal samling får en oppslutning på 24,0-24,2 prosent på to valgdagsmålinger av Ifop-Fiducial og Harris Interactive-Agence Epoka søndag kveld.

– Det er en enorm ære å få den tilliten franskmennene har gitt oss gjennom å utpeke oss til landets største parti. Prognosene bekrefter den nye skillelinjen mellom globalister og nasjonalister i Frankrike og resten av verden, sier Le Pen.

Høyrepopulistene kommer også først i Italia, der innenriksminister Matteo Salvini og hans parti Ligaen lå an til å få en oppslutning på 33,6 prosent.

Storbritannia

Les også

Svein spiste frokost og Tore bakte bløtkake – så kom telefonene som snudde livene på hodet

 

Det nye brexitpartiet til den populistiske EU-motstanderen Nigel Farage har fått 31,7 prosent av stemmene i Storbritannia, viser estimater.

Ifølge The Guardian har brexitpartiet vunnet samtlige regioner, bortsett fra London.

De konservative, som ved forrige valg var det tredje første partiet som fikk 23,3 prosent av stemmene, gjør i år et katastrofevalg. Estimatene viser at partiet får 8,7 prosent, en nedgang på 14,6 prosentpoeng.

Nigel Farage sier brexitpartiets store framgang er et tydelig tegn til De konservative og Labour om at brexit må gjennomføres, skriver Sky News.

Også Liberaldemokratene gjør et kanonvalg. Med en økning på 11,9 prosentpoeng fra forrige valg, opp til 18,5 prosent, ligger søndagens EU-valg an til å bli deres beste i historien.

Tyskland

Les også

Denne E6-manøveren gjorde vogntogsjåføren forbanna: – Typisk Tesla-eiere!

 

De grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland, mens regjeringspartienes oppslutning har falt betydelig. Sosialdemokratiske SPD får bare 15,6 prosent av stemmene, viser foreløpig resultat. For fem år siden fikk SPD 27,3 prosent av stemmene i EU-valget.

Statsminister Angela Merkels kristendemokrater i CDU og det bayerske allierte CSU får 28,7, ned fra 35,3 prosent i EU-valget for fem år siden. Ifølge nyhetsbyrået AP er resultatet det dårligste for regjeringspartiene etter andre verdenskrig.

De grønne er valgets store vinner og kommer på andre plass med 20,7 prosent. I EU-valget i 2014 fikk miljøpartiet 10,7 prosent av stemmene. Partiet har altså doblet sin oppslutning på fem år.

Sverige

Les også

Ett sekund unna E6-tragedie: – Andres liv står også på spill

 

Høyrepopulistiske Sverigedemokraterna fosser fram i Sverige. Partiet øker med 7,3 prosentpoeng fra forrige valg. Foreløpig ligger de an til å få 16,9 prosent.

Miljöpartiet raser og går tilbake med over 5 prosentpoeng fra forrige EU-valg. Da fikk partiet 15,4 prosent av stemmene i EU-valget i Sverige i 2014 og var det partiet med nest mest stemmer. I år har de krympet ned til 9,5 prosent.

Sveriges politiske kjempe og søsterparti til norske Arbeiderpartiet, Socialdemokraterna, gjør ifølge Expressen sitt verste valg noensinne.

Ungarn

Les også

Nå er André lei: – Kanskje vi må ha med utstyret hjem og legge det under puta

 

Statsminister Viktor Orbans nasjonalistiske parti Fidesz har gjort et brakvalg i valget på EU-parlament i Ungarn. Jobbik på ytre høyre går kraftig tilbake.

Med 98 prosent av stemmene talt opp, har Fidesz fått en oppslutning på 52 prosent ifølge avisen Magyar. Det er opp ett prosentpoeng fra valget i 2014.

Venstreorienterte Demokratisk koalisjon (DK) ligger på andreplass, men er langt bak med sin oppslutning på 16,3 prosent.

Italia

Høyrepopulistene vant også i Italia, der innenriksminister Matteo Salvini og hans parti Ligaen lå an til å få en oppslutning på 33,6 prosent.

Hellas

Hellas' statsminister Alexis Tsipras framskynder valget i landet etter at hans parti Syriza led nederlag i søndagens EU-valg.

– Etter andre runde av lokalvalget (2. juni), vil jeg be presidenten om å umiddelbart holde nasjonalt valg, sier Tsipras i en TV-sendt tale søndag kveld.

Hans parti Syriza ligger ifølge prognoser fra det greske innenriksdepartementet an til å få 24 prosents oppslutning i det greske EU-valget søndag. Det konservative opposisjonspartiet Nytt Demokrati ligger på sin side an til å få 32,8 prosent av stemmene.

Grønn bølge

Les også

– Det er vanskelig å beskrive hvor vondt det var, men det var en intens smerte

 

Grønne partier fosset fram i flere av EUs medlemsland. Det skjer etter en vår der hundretusener av ungdommer har skolestreiket for klimaet i land som Belgia og Tyskland.

– En grønn bølge er i ferd med å materialisere seg i Europa, og det bekrefter at vi i økende grad ses på som et fullverdig alternativ til de tradisjonelle partiene, og ikke som et nisjeparti, sier belgiske Philippe Lamberts, som er en av lederne for den grønne blokken i EU-parlamentet.

Prognoser viste natt til mandag at de grønne lå an til få 70 seter, opp fra 52 seter i dag.

Men størst framgang hadde de liberale, godt hjulpet av macronistene i Frankrike. Denne blokken lå ifølge prognosene an til å få 107 seter, opp fra 68 seter i dag.

Godt valg for ytre høyre

Valgresultatet kommer likevel med bismak for president Emmanuel Macron.

Det skyldes at førsteplassen i Frankrike går til Marine Le Pen og hennes høyrepopulistiske parti Nasjonal samling, som ifølge prognosene lå an til å få 23,5 prosent av stemmene.

Høyrepopulistene kommer også først i Italia, der innenriksminister Matteo Salvini og hans parti Ligaen lå an til å få en oppslutning på 33,6 prosent.

Alt i alt tyder prognosene på en styrking av den høyrepopulistiske blokken i EU-parlamentet.

Tilbakeslag for storpartiene

De tradisjonelle storpartiene i sentrum går tilbake i flere EU-land.

– Jeg føler ingen stor seier i dag, konstaterer Manfred Weber fra det bayerske partiet CSU.

Han har vært spisskandidat for EPP, som er en gruppe av konservative og kristendemokratiske partier i EU-parlamentet. EPP forblir største blokk med rundt 179 av de 751 setene i EU-parlamentet, men går samtidig markant tilbake sammenlignet med valget i 2014.

Det samme gjør sosialdemokratene i S&D, med den konsekvens at EPP og S&D mister flertallet de har hatt sammen.

Fragmenteringen

Fragmenteringen vil umiddelbart få konsekvenser når EUs nye lederskap skal utnevnes.

Mens de moderate høyrepartiene og sosialdemokratene tidligere har kunnet fordele postene mellom seg, må de nå danne bredere koalisjoner for å få flertall.

Det betyr at kompliserte diskusjoner er i vente de nærmeste ukene. Spesielt de liberale og macronistene kan ventes å kreve sitt.

Webers forslag er brede samtaler der moderate høyrepartier, sosialdemokrater, liberale partier og de grønne alle deltar.

– Men ett budskap er krystallklart: Vi vil ikke samarbeide med dem som ikke tror på Europa, med dem som ønsker å ødelegge Europa, sier den tyske EPP-toppen.

Kommentarer til denne saken