Gå til sidens hovedinnhold

Takk til Donald Trump!

Artikkelen er over 5 år gammel

Kommentar Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg koketterer ikke. Det amerikanske valget stresser meg veldig. Jeg er ikke alene om det. En spørreundersøkelse i regi av Den amerikanske psykologorganisasjonen viser at 55 prosent av de demokratiske og 59 prosent av de republikanske velgerne rapporterer om det samme. Hva er det ved valget som gjør så mange urolige?

Mye tyder på at vi er på vei inn i en ny kald krig. Hos meg er det tanken på at impulsive, snarsinte og hevngjerrige Donald Trump, helt uten utenrikspolitisk erfaring, skal sitte med kontroll over atomknappen, som rett og slett blir for mye. Var det noe Cuba-krisen i 1963 viste oss (verden var museskritt fra et atominferno) så var det at uten John F. Kennedys store mentale ressurser, evne til å improvisere og tilgang til et usedvanlig kompetent rådgiverteam, kunne bataljen med brushodet Nikita Khrustsjov endt i kjernefysisk ragnarok.

 Jeg tviler sterkt på om Trump som angivelig aldri har lest en bok og som beviselig har konsentrasjonsevne som en middels cocker spaniel, vil bestå en tilsvarende test i en tilsvarende konflikt med en uberegnelig Vladimir Putin. Trump ser heller ikke ut til å kunne kompensere for åpenbare personlige utilstrekkeligheter ved å samle et sterkt rådgiverteam rundt seg. Han har byttet kampanjesjefer i rasende tempo og ser heller ikke ut til høre på rådene fra dem.

Derfor er det amerikanske valget så mye mer enn valg av en ny president i USA. Hillary Clinton kan ha rett når hun hevder at hun er den eneste personen som står mellom Trump og et potensielt globalt ragnarok.

Magne Storedal

Ansvarlig redaktør i Romerikes Blad

Nå ser det ut til at Donald Trump ikke blir valgt. Og det er ikke Clintons appell og politikk som gjør at han taper. Det er Trump som bokstavelig talt faller for eget grep som er årsaken. Eiendomsmagnatens åpenbare kvinneforakt har utløst en meget gledelig og høyst tydelig motkraft: Klart styrket global feminisme og kvinnekamp. Kvinnene kommer til å stoppe Trump. Og ikke bare ham. Mannsveldet som han er yppersteprest for, vil høyst trolig ganske raskt bli vasket ut av amerikansk politikk. Maktforflyttingen til amerikanske kvinner kan føre til at det ikke lenger er plass til erkereaksjonære typer som Newt Gingrich og Rudy Giuliani i det republikanske partiet.

Med sånne mannssjåvinister i ledelsen, vil Det republikanske parti fortsette å tape presidentvalg. Skal partiet reise seg fra de rykende ruiner som Trump etterlater det i, må det nærme seg verdigrunnlaget til moderne, urbane kvinner. Trump har aktivert det verste i folk, men på lang sikt tror jeg at motkraften kan bli veldig positiv. Vi slapp med en veldig ubehagelig vekker. Diktatorlignende figurer kan vinne demokratiske valg også i dag.

For å ta vekk denne risikoen må USA kvitte seg med alle de konspiratoriske motkreftene spesielt hos hvite, rurale menn. USA har tradisjonelt vist enorm endringskraft. Maktforskyvningen til kvinner, gjør at framtidas presidentkandidater i USA må målbære klare feminine verdier for å bli valgt. Det kan vi takke Donald Trump for.

Kommentarer til denne saken