Gå til sidens hovedinnhold

– Trøen ligger an til å bli ny stortingspresident

Artikkelen er over 3 år gammel

Tone Wilhelmsen Trøen (52) fra Eidsvoll blir etter alle solemerker første kvinne i presidentvervet siden 2001.

Onsdag kveld ble hun nemlig innstilt som Høyres kandidat av gruppestyret.

– Om Stortinget velger meg i morgen er det en oppgave jeg går til med ydmykhet og arbeidslyst, sier Wilhelmsen Trøen i en pressemelding.

Siden opposisjonspartiene langt på vei har slått fast at de vil stemme for Høyres nye kandidat til stortingspresident, er det i praksis opp til Høyre alene å avgjøre hvem som blir stortingspresident.

Valget skjer i Stortinget torsdag.

Det var Aftenposten som først meldte om saken.

– Konstruktiv

– En samlet stortingsgruppe mener Tone Wilhelmsen Trøen er godt egnet til å bli ny stortingspresident. Hun har i sitt komitéarbeid vist seg å være en samlende og konstruktiv politiker. Hun kan bidra til å styrke tilliten til Stortinget, sier Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre, i en pressemelding.

Tone Wilhelmsen Trøen er takknemlig for tilliten.

– Min viktigste oppgave på kort sikt handler om å gjennomføre byggeprosjektet på en måte som styrker tilliten til Stortinget. Jeg ønsker også å være en god tillitsvalgt for de 168 andre representantene, og sammen med resten av presidentskapet bidra til at det daglig arbeidet i Stortinget fungerer godt, sier Trøen.

Byggeprosjektet vil stå øverst på agendaen hennes. 

– Så fort som mulig ønsker jeg at presidentskapet skal møte prosjektledelsen, samt de som arbeider på byggeplassen. Presidentskapet bør få jevnlige rapporter om fremdriften i prosjektet, og vi skal fortløpende informere Stortinget, sier hun.

Valgt inn i 2013

Vervet som stortingspresident er ledig etter at Olemic Thommessen (H) måtte si det fra seg. Han var lenge under sterkt press på grunn av håndteringen av Stortingets byggeprosjekt, og mistet til slutt støtten fra Kristelig Folkeparti.

52 år gamle Tone Wilhelmsen Trøen har sittet på Stortinget siden høsten 2013. I forrige stortingsperiode var hun Høyres talsperson i helse- og omsorgskomiteen. I dag er hun parlamentarisk nestleder i Høyre og leder av familie- og kulturkomiteen.

FAKTA: Dette er Tone Wilhelmsen Trøen (født 23. februar 1966)

Bosted: Eidsvoll, oppvokst i Nes.

Sivil status: Gift med Per Kristian Trøen, senterleder på Strømmen Storsenter. Tre sønner, Fredrik, Martin og Eirik.

Jobb: Stortingsrepresentant for Høyre siden 2013. Parlamentarisk nestleder for Høyre fra 2017.

Utdannelse: Sykepleier.

Politisk erfaring: I perioden 2017–2021 er hun leder for familie- og kulturkomiteen. Hun har også vært rådgiver for Høyres stortingsgruppe i barne-, familie- og kulturkomiteen (2005). Før valget i 2013 var hun partiets rådgiver i helsepolitiske spørsmål. Ble valgt inn i kommunestyret i Eidsvoll i 1995 og var etter hvert både ordførerkandidat og gruppeleder for Eidsvoll Høyre.

Aktuell: Blir torsdag valgt som landets nye stortingspresident.

Les også

Erfarne ferskinger

 

Kommentarer til denne saken