– Steg på veien mot å fjerne fylkene

FJERNER FYLKER: Kari Kjønaas Kjos sammen med kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H)

FJERNER FYLKER: Kari Kjønaas Kjos sammen med kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Troms og Finnmark slås sammen, og Viken-regionen blir en realitet. Det er klart ettersom KrF og regjeringen er enige om regionreformen.

DEL

– Det viktigste for Frp er at regionreformen fører til redusert byråkrati og mer effektiv offentlig forvaltning, sa  Frps Kari Kjønaas Kjos fra Lørenskog da avtalen mellom regjeringspartiene og KrF ble presentert på Stortinget mandag.

– Frps primærstandpunkt om å fjerne fylkeskommunen står fast. At vi nå går fra 19 til 11 regioner, anser vi som et steg i riktig retning. Hensikten er å flytte makt nærmere der folk bor, sa hun.

Også kommunal- og regionalminister Monica Mæland (H) var til stede da avtalen ble lagt fram.

– Når vi skal ha tre forvaltningsnivåer, er jeg hjertelig for at vi tilfører dem flere oppgaver og veldig for at vi desentraliserer og flytter makt, sa hun.

Venstres André Skjelstad beskriver regionreformen som en demokratireform.

– Vi har kommet til enighet om å overføre oppgaver og nye arbeidsplasser til de nye regionene. Dette er den største utvidelsen av fylkeskommunenes ansvar siden de ble opprettet, sa han.

Mæland: For tidlig å si noe om penger og mennesker

Gjennom regionreformen foretas den største desentraliseringen siden fylkene ble opprettet, ifølge kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Hun var til stede da KrF, Venstre, Fremskrittspartiet og Høyre la fram en avtale om de nye regionenes oppgaver mandag.

– Jeg er glad og fornøyd med at vi får avklart en situasjon mange har følt som ganske usikker, sa Mæland.

Hun minnet om at fylkene skal være slått sammen 1. januar 2020 og at det dermed bare er tiden og veien igjen for fylkene.

Statsråden minnet også om at reformen flytter makt fra staten til fylkeskommunene, men at man ikke gir fylkeskommunene makt til å overstyre kommunene.

Hun varslet at det mandag var for tidlig å si noe om «penger og mennesker» i forbindelse med sammenslåingen, men at oppgavemeldingen som varslet kommer 19. oktober.

(©NTB)

Artikkeltags