Gå til sidens hovedinnhold

Republikansk borgerkrig

Artikkelen er over 5 år gammel

USA-valget

Steinar Ottesen

statsviter og blogger for politiske nyheter.com

Uansett utfall, vil den republikanske nominasjonsprosessen bære preg av at det pågår en intens borgerkrig – og resultatet kan være at USA får sin første kvinnelige president.

Kampen om nominasjonen startet slik den skulle i det republikanske partiet. Mange presidentkandidater kastet seg inn i kampen, og ikke minst var det mange tungvektere med solid politisk erfaring. Det republikanske feltet var vesentlig sterkere enn det demokratiske. Dette så virkelig lovende ut. Donald Trump gjorde det godt på meningsmålingene, men konsensusen var at det bare var et tidsspørsmål før han ville tape oppslutning. I ettertid var det mange i det republikanske partiet som innså at de tok kraftig feil, og det gjør at man ikke bare er på randen av en borgerkrig. Den har allerede startet.

Startskuddet gikk da tidligere presidentkandidat Mitt Romney holdt en anti-Trump tale og oppfordret alle til å stemme på alle andre kandidater enn Donald Trump. Det var tydeligvis ingen som hørte etter i starten, men i ettertid har Ted Cruz virkelig tatt opp kampen kampen, selv om han ikke vil klare å samle nok delegater før konventet i Cleveland.

Det er heller ikke sikkert at Trump vinner nok delegater til å sikre seg nominasjonen før det republikanske konventet som finner sted i vippestaten Ohio til sommeren. Men han vil nok være den kandidaten som har flest. Da kan det bli et«Brokered Convention»». Dette innebærer at delegatene som deltar blir fristilt etter hvert, og man kan stemme på hvem som helst. Det betyr for eksempel at Mitt Romney eller Paul Ryan kan bli den republikanske presidentkandidaten, selv om det er usannsynlig. Det store spørsmålet er om det republikanske partiet vil gå denne veien. Kan man nekte den kandidaten som har flest stemmer og delegater å vinne nominasjonen? Hvordan vil Trump-sympatisørene reagere? Har man i realiteten allerede tapt valget i november dagen dette skjer?

La oss se på hva historien forteller oss. De tre siste gangene dette har skjedd, har republikanerne tapt: Gerald Ford i 1976, Adlai Stevenson i 1952 og Thomas Dewey i 1948. Det er lenge siden, og det er ulike stadier av et «Brokered Convention», men uten et samlet republikansk parti vinner man ikke 8. november, uansett hvordan man vrir og vender på det.

Trump trenger det republikanske partiet og det republikanske partiet trenger Trump, men mye tyder på at en forsoning ikke er aktuelt med det første.

"Hillary Clinton kan le hele veien til valgurnene

Et realistisk scenario kan være at enten Donald Trump eller en konservativ republikaner stiller som uavhengig presidentkandidat. Dette er ikke noe nytt i amerikansk politikk. Ralph Nader stilte i 2000 og Ross Perot stilte som kjent i 1992 og 1996. Man må helt tilbake til  1912 for å finne en uavhengig presidentkandidat som slo fra seg, men nok om Teddy Roosevelt for denne gang. Ingen av disse kan sammenlignes med Donald Trump eller hvis en kjent konservativ republikaner stiller. Donald Trump har har hintet om at han kan stille som uavhengig, og Mitt Romney har sagt at han vil stemme på en konservativ kandidat i november. Altså ikke Trump. Resultatet kan bli at partiet blir splittet for mange år framover. Det kan også bli en permanent splittelse som kan prege amerikansk politikk i lang tid.

Når begge partier har valgt sin presidentkandidat, begynner kampen om vippestatene. En vippestat er en delstat hvor ingen av kandidatene kan regne med seier, og begge har en realistisk mulighet til å vinne. Nøkkelen for å vinne disse delstatene er å gjøre det godt blant moderate og uavhengige velgere. Hvis man går for Donald Trump som presidentkandidat, vil man mest sannsynlig tape slik de politiske forholdene er i dag. Hvis man velger en annen kandidat under konventet, vil man også mest sannsynlig tape på grunn av at man trenger hver eneste Trump-velger for å slå Hillary Clinton.

Republikanerne vil ikke ha en vinnende koalisjon, og veien mot 270 valgmenn virker å bli en kraftig kamp i motbakke.

Den personen som ler hele veien til valgurnene er Hillary Clinton, hun kunne ikke fått en bedre motstander hvis det blir Donald Trump eller Ted Cruz.

Hvis det blir en annen kandidat, snus alt på hodet, men det er ikke noe nytt når man ser tilbake på kampen om Det hvite hus 2016.

I natt er det primærvalg i New York, og det er forventet en  formidabel seier for Donald Trump . Da begynner neste kapittel om borgerkrigen hos republikanerne.

Hva kan skje? Alt.

Kommentarer til denne saken