Alt annet enn politikk

DEL

Ap-landsmøtet 

Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre et historisk dårlig kommunevalg til høsten. Jonas Gahr Støre må tette velgerlekkasjen til Sp og partiene til venstre for seg. Men da må partilederen makte å rette søkelyset bort fra Trond Giske og skape troverdighet rundt politikken.

Kontrasten til lokalvalget for fire år siden er slående. Støres første valg som partileder ble en suksess. «Stor – Støre – størst» skrev Dagbladet om valgvinneren på førstesiden. Ap gjorde sitt beste lokalvalg siden 1987 med 33 prosent på landsbasis og stakk av med over 200 av landets ordførere. På Romerike 10 av 14 med Rælingen (59 prosent), Lørenskog (42,9), Nes (42,2), Fet (41), Aurskog-Høland (40,9) og Skedsmo (38,2) som de beste kommunene.

En flott debut for Støre. Siden har det bare gått nedover med stortingsvalget i 2017 som den største skrellen. Så kom #metoo som felte Trond Giske, den tidligere nestlederen mange mente burde være Aps nye leder og statsministerkandidat. Maktkampen ble avblåst.

Da Ap begynte å vokse på gallupene igjen og målingene igjen viste klart rødgrønt flertall, kom Sofie-saken som river opp gamle sår og igjen retter søkelyset mot alt annet enn politikken. Også valget av ny leder av kvinnenettverket i Ap etter Anniken Huitfeldt dreier seg om dette etter at en av Giske-varslerne går ut mot en foretrukne kandidaten, Anette Trettebergstuen.

Kommentatornestor Arne Strand i Dagsavisen påpeker som sant er at landsmøtet må fornye politikken. Han mener partiets prosjekt blir for utydelig og at Støre er nødt til å gjenvinne eierskapet til politikkområder som helse, arbeidsliv, sysselsetting, skattepolitikk og distriktspolitikk. Og innvandring, som var velgernes viktigste sak ved valget for to år siden.

I tillegg er det viktig å få på plass en radikal klimapolitikk for å demme opp for SV og MDG. I dag er det disse partiene som høster gevinst av misnøye mot regjeringens miljø- og fordelingspolitikk, mens Sp håver inn på sentraliseringsiveren. Sp kommer til å bli største parti og kapre en haug av ordførere i kommuner i utkantene.

Få ukas viktigste kommentarer og innlegg fra Romerikes Blad med nyhetsbrev rett i eposten hver lørdag

Senterpartiet vil nesten garantert klare å hestehandle seg fram til flere framskutte posisjoner, også ved å utnytte muligheten til å gå i spann med høyresiden. Det skjedde sist for fire år siden i Sørum.

Nå viser snittet av marsmålingen et Ap nede på 25-tallet, og hvis motvinden skulle vedvare fram til 9. september, betyr det en ordførerskrell. I Ap-bastionene på Romerike er det imidlertid ikke sikkert ordførermakta glipper i så mange kommuner.

LARS MJ HANSEN

Politisk redaktør i Romerikes Blad

For selv med et dårlig valg for Ap, står partiet sterkt på Romerike, og flertallet sikres dersom partiet klarer å holde de rødgrønne vennene i folden. Det ser ikke ut til at marginaliserte KrF og Venstre blir like avgjørende for å tippe flertallet i den ene eller andre retning denne gang. Men bevares, fem måneder er en evighet i politikken, og vi kan oppleve både ett og to stemningsskifter gjennom våren og sommeren.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags