Det er stille fra Hurdal

HURDAL: Regjeringens budsjettkonferanse i Hurdal denne uka.

HURDAL: Regjeringens budsjettkonferanse i Hurdal denne uka. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

KRONIKK 

Få ukas viktigste kommentarer og innlegg fra Romerikes Blad med nyhetsbrev rett i eposten hver lørdag

De siste dagene har statsministeren samlet sine statsråder i Hurdal for å diskutere statsbudsjettet for neste år. Samtidig har debatten rast om Sylvi Listhaugs siste Facebook-innlegg. Bildet av væpna islamister sammen med en tekst om at Arbeiderpartiet setter terroristene foran nasjonal sikkerhet er både direkte usant og gir næring til hat og konspirasjonsteorier. Hva statsministeren mener er fortsatt uklart.

Etter at Listhaug skrev at hun ikke mente å såre noen, sier statsministeren ikke et ord om at Listhaug faktisk bør fjerne innlegget sitt.

Uredelig

Professor i retorikk ved Universitetet i Bergen Jens Elmelund Kjeldsen sier til NTB: «Påstanden om at Ap setter terrorister foran nordmenn er et fordreid bilde av Ap. Og sett i lys av 22. juli-tragedien blir påstanden fullstendig absurd. Deretter kritiserer hun Ap for å ha dette forkastelige standpunktet, som de altså ikke har. Slike uredelige karakterangrep er dypt problematiske og ødeleggende for den offentlige debatten.»

Flertallet på Stortinget stemte for å frata folk statsborgerskap etter domstolsbehandling. Regjeringspartiet Venstre var enig. Når landets justisminister omskriver denne uenigheten til at dette handler om at ett parti vil beskytte terrorister, kaller hun ikke en spade for en spade – hun fordreier virkeligheten og driver grov mistenkeliggjøring av sine politiske konkurrenter. Hun benytter konspirasjonsteorier for å spre frykt.

Puster på hatet

Hvis noen lurer på om hva slags hat Listhaug puster på kan man ta en titt på innboksen til AUF-leder Mani Hussaini fra Jessheim: «Hils møkkafamilien din», «din hore» og en rekke grove ord jeg ikke vil sette på trykk. Vi vet at det hatet hun puster på kan være farlig.

I fjor talte jeg for en samling sosialdemokratiske ungdommer på Utøya. En ung danske ga meg ros fordi jeg som medlem av regjeringen hadde vært medansvarlig for at vi som nasjon hadde reagert med så stor grad av verdighet etter terrorangrepet. Han fortalte at det hadde imponert resten av verden. Jeg takket for rosen, men kunne ikke gi ham helt rett. Vi reagerte med verdighet og forsøkte etter beste evne å samle nasjonen. Men vi tok aldri ansvar for et skikkelig politisk oppgjør med de holdningene terroristen representerte.

Nøret opp under fremmedfrykt

For sju år siden var vi landets ledende regjeringsparti – men vi var også vi var foreldre og venner med barn på sommerleir. Følelser og raseri måtte balanseres med verdighet og regjeringsledelse. Vi måtte for all del unngå å framstå som om vi utnyttet situasjonen for å skape sympati.

Vi kunne ikke på samme tid både være offer og lede landet. Derfor signaliserte vi til AUF-erne at de måtte vente med å ta det politiske oppgjøret til det første sjokket hadde lagt seg. Vi sa det ikke direkte, men vi signaliserte det. Tiden ville nok vise at vi hadde rett: At det kunne gå veldig galt når noen nøret opp under fremmedfrykt, konspirasjoner og Ap-hat. Snart ville alle se hvor galt det kunne gå når dette skjedde i det offentlige ordskiftet. Kanskje var vi naive og trodde erkjennelsen ville komme av seg selv?

Tok ikke oppgjøret

Tonje Brenna fra Jessheim og alle de andre AUF-erne opptrådte verdig og ansvarlig i debatten etter 22. juli. Men da landets justisminister sist fredag opptrådte slik hun gjorde angret jeg på hvilke begrensninger jeg hadde vært med på å pålegge Utøya-ungdommene. Hvorfor skulle de være så tilbakeholdne når landets justisminister bidrar til hat – uten at statsministeren gir henne beskjed om å fjerne innlegget og be om unnskyldning?

Ordene vi valgte etter 22. juli handlet om at det var Norge som nasjon som ble rammet den fatale sensommerfredagen. Men vi tok ikke oppgjøret. Vi ville ikke bli beskyldt for å avspore debatten om vårt politiske ansvar for landets beredskap da Gjørv-kommisjonen kom. Vi var vel altfor redde for å bli beskyldt for nettopp det kunnskapsministeren sa på lørdag: «Å trekke 22. juli-kortet». Men når han først har sagt det, kan vi ta oppgjøret.

Samme holdninger

Den type påstander som landets justisminister legger ut bidrar til å spre frykt og hat mot Arbeiderpartiet. Landets justisminister er på ingen måte ansvarlig for de handlinger gjerningsmannen utførte 22. juli. Men hun er ansvarlig for å spre mange av de samme holdningene mot Arbeiderpartiet som terroristen forfektet.

Det er alvorlig at landets statsminister ikke tar et oppgjør med denne verbale forgiftningen av det politiske ordskiftet ledet an av den ansvarlige for lov og orden i hennes egen regjering. Statsministeren later som dette er en retorisk kamp mellom Ap og Frp, noe hun egentlig ikke har noe med. Erna Solberg skal ha honnør for at hun klarer å holde en sprikende borgerlig side samlet, men det virker som hun har glemt den viktigste jobben: Å holde landet samlet.

Erna Solberg er statsminister for den nasjonen som ble angrepet. Også for de ungdommene som opplevde terroren 22. juli. Da holder det ikke at det er stille fra Hurdal.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags