– Vi ser noen nye utfordringer som har kommet, som gjør at vi ønsker å nå ut til foreldregruppa, sier politiførstebetjent og leder for forebyggende avdeling i Ullensaker lensmannsdistrikt, Anne-Kathrine Hofseth Gundersen.

Torsdag inviterte hun til pressetreff for å fortelle om den bekymringsfulle trenden.

– Vi hadde en periode ved årsskiftet hvor vi slet mye med såkalt «beefing», at mange ungdommer avtalte masseslagsmål. Vi er ikke helt kvitt voldsproblematikken, men akkurat nå er vår største bekymring knyttet til rus. Siden jul har vi tatt rundt 30 ungdommer for narkotikabruk og vi har omtrent samme antall på lista vår som vi mistenker driver med det, sier Hofseth Gundersen.

Det er fortsatt hasj og marihuana som brukes mest av ungdommen, men i det siste har politiet også beslaglagt en del rivotril-piller. Dette er egentlig et legemiddel for epilepsi. Også kokain og MDMA blir beslaglagt i ungdomsmiljøet.

Barneskolealder

En av tingene politiet har lagt merke til er at stadig yngre ungdommer entrer rusmiljøet.

– Vi ser en klar økning av yngre som bruker narkotika, og vi har tatt ungdommer helt nede i 12-13-årsalderen, selv om dette fortsatt er sjeldent. Derimot ser vi en økning fra 8. klasse og oppover. Tidligere lå hovedtyngden fra 10. klasse og opp på videregående. Nå ser vi at vi stadig oftere er i befatning med 8.-klassinger. Vi mistenker at noen av disse har holdt på en liten stund, til tross av at de ikke har gått lenge på ungdomsskolen. Så nå må vi begynne å snakke om rus og bæring av våpen også hos barneskolene, sier Hofseth Gundersen.

Hun sier det har vært en hektisk vinter og inngang til våren.

– Vi ser ofte tendenser til gangstermentalitet hos ungdommen og alderen hos mange av de aktuelle blir stadig yngre. Det er gjerne trusler via sosiale medier. Det har også vært tendenser til slåsskamper og at dopselgerne blir yngre og yngre. Slike ting er bekymringsfullt, fastslår politiførstebetjenten.

– Må ha med foreldregruppa

Hofseth Gundersen sier de fikk god hjelp fra en del engasjerte foreldre da voldsproblematikken var oppe tidligere i år. Nå er hun klar på at de igjen trenger foreldrene på laget, hvis de skal endre den uheldige utviklingen de ser nå.

– Vi trenger mer hjelp fra foreldregruppa eller så går vi noen tunge år i møte. Man må tørre å snakke om det tidlig og man må tørre å være voksenpersoner. Det er ikke gøy å være den som sier nei, men vi trenger at foreldre skal være sterke og tydelige i denne situasjonen. Vi føler et tydelig behov for å fram dette budskapet til publikum og foreldregruppa, for vi føler det er mye nå. Tallene våre viser også det, sier Hofseth Gundersen.

RB følger saken videre!