Politiet etterforsker skytingen som terror.

– Det med terror er begrunnet ut fra antall skadde og drepte, og antall åsteder, sa påtaleansvarlig Christian Hatlo på en pressekonferanse lørdag formiddag.

Politiet opplyser at den siktede er norsk statsborger med iransk bakgrunn og at han er kjent både for dem og for PST fra tidligere.

– Mannen har noen domfellelser for mindre forhold, sammenlignet med det vi står overfor i dag. Han har noen domfellelser som gjelder blant annet bæring av kniv og en narkodom på 120 dager, 90 dager betinget, sier Hatlo.

Mannen er forsøkt avhørt, og politiet er i dialog med hans forsvarer Cecilia Nakstad.

– Vi ønsker avhør så raskt som mulig.

Undersøkt av teknikere

Politiet tror det bare var én gjerningsperson.

Natt til lørdag gikk politiet til aksjon mot adresser knyttet til mannen for å se etter et mulig motiv for hendelsen, blant annet mannens bolig.

– Vi jobber aktivt med undersøkelser og forberedelser til avhør. Mannen er undersøkt av teknikere. Det er standard prosedyre i forbindelse med sporsikring, sier krimleder Roger Hjertø i Oslo politidistrikt til VG.

Skyting ved utesteder

Skytingen startet i 1.15-tida da mannen kom til utestedet Per på hjørnet utenfor Oslo tinghus. Der forteller vitner at han tok ut et våpen fra en bag og begynte å skyte.

Politiet bekrefter at to personer ble drept på utestedet. Politiet bekrefter også til NTB at det trolig var der skytingen startet.

Det er flere åsteder, ifølge politiet, og et stort område er sperret av. I morgentimene lørdag var de grundige tekniske undersøkelsen godt i gang. Det er satt opp en rekke markører for å markere funn og lignende.

Avlyser Pride

Etter råd og tydelig anbefaling fra politiet avlyses Pride-paraden, Pride park og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride.

Det skriver Oslo Pride i en pressemelding til NTB.

– Oslo Pride anmoder derfor alle som har planlagt å delta på eller se parade om å ikke møte. Alle arrangementer i tilknytning Oslo Pride avlyses.

– Nå skal vi følge politiets anbefalinger og ta vare på hverandre. Varme tanker og kjærlighet går til pårørende, skadde og andre berørte. Vi skal snart være stolte og synlige igjen, men akkurat i dag skal vi holde og dele pridemarkeringene hjemmefra, sier Inger Kristin Haugsevje, leder i Oslo Pride og Inge Alexander Gjestvang, leder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Oslo Pride opplyser at de har tett kommunikasjon med politiet og følger situasjonen, og vil informere løpende.