Samtidig som det sosiale mediet Snapchat har tatt over tronen som mest brukte sosiale medium blant ungdom, har appen introdusert en ny funksjon som lar deg se dine venners bevegelser de siste 24 timene. For å få tilgang til funksjonaliteten må man kjøpe et abonnement på Snapchat Plus.

– Mer overvåking

Ifølge digital rådgiver i Datatilsynet, Trine Smedbold, er noe av det mest problematiske med den nye funksjonen at man ikke vet hvem som følger med.

– Man kan velge hvem man vil dele kartposisjonen med på Snapchat, men man får ikke beskjed om hvem som har skaffet seg et pluss-abonnement. Og det kan skape en usikkerhet om hvem det er som følger med, sier Smedbold til Barnevakten.no.

Hun mener funksjonen kan føre til mer overvåking og gi såkalte venner en innsikt over dine bevegelser i løpet av et døgn som kan være uheldig.

– På den måten får andre innsikt i hvor man bor, hvor man går på skole og hvilken vei man går for å komme dit. Det sier noe om hvilke vaner man har, hvilke steder man pleier å besøke og mer. Det er tross alt ganske inngripende i en persons privatliv, sier Smedbold.


– Problematisk

Jostein Dammyr, politioverbetjent i nettpatruljen i Øst politidistrikt, ser mange problematiske sider med den nye funksjonen.

– Snapmap er jo allerede problematisk. Veldig mange barn og unge kan være litt ukritiske til hvem de legger til som venn på Snapchat. Hvis disse personene ikke vil barnet vel og kan se hvor de kan møte på dette barnet i det daglige, er det problematisk.

– En annen ting er jo privatlivet til ungdommer og folk generelt. Jeg tror jo ikke nødvendigvis alle er klar over at de har den funksjonen på. Dette er informasjon de deler med andre kanskje uten å være klar over det. Jeg ser for meg at det kan bli en helt ny verden av problematikk.

Les også

«Mina» (27) tjener millioner på sexsalg: – Jeg møter veldig mange gifte menn

– Snakk med barna!

Foreløpig har ikke nettpatruljen noen plan for hva de skal gjøre med den nye funksjonaliteten, men de har en klar oppfordring til foreldre:

– De må snakke med barna sine om denne løsningen så de kan ta et aktivt valg rundt om de skal ha funksjonen påskrudd eller ikke.

– Funksjonen er jo ikke straffbar i seg selv, men ser vi at dette blir brukt på uheldig måte til noe straffbart er det mer aktuelt for oss å gå ut og advare.

Politiet kommer til å sette seg inn i funksjonen og vurdere om de vil gå ut med informasjon.